Bokslut 2009
Deckare/spänning/thriller/skräck
Män som hatar kvinnor - Stieg Larsson
Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson
Dyrbar kärlek - Ramona Fransson
Hypnotisören - Lars Kepler
Roman
Mossvikenfruar - Emma Hamberg
Agnes Grey - Anne Brontë
Vi, de drunknade - Carsten Jensen
Mrs Dalloway - Virginia Woolf
Utvandringens tid - Tayeb Salih
Oryx och Crake - Margaret Atwood
Översten får inga brev - Gabriel Garcia Márquez
Rabbit-proof fence - Doris Pilkington
Bittert arv - Kiran Desai
Kvinnan i Jerusalem - Abraham B. Yehoshua
Förvandlingen - Franz Kafka
Mannen utan öde - Imre Kertész
Kärlek - Toni Morrison
Lust - Elfriede Jelinek
Ett halvt liv - V.S Naipaul
Det femte barnet - Doris Lessing
Pengar - Victoria Benedictson
Middlemarch - George Eliot
Hertha - Fredrika Bremer
Cranford - Elizabeth Gaskell
Mitt himmelska kramdjur - Katarina Mazetti
Flyga drake - Khaled Hosseini
Innan jag dör - Jenny Downham
Rosen på Tistelön - Emilie Flygare Carlén
Vila på gröna ängar - Anne B. Ragde
Självbiografi/Biografi/Fakta
Våga älska - Tina Wiman
Rädda Felix - Helena Richardson
Utan en tanke - Lotta Thell
Tille Lille - Therese Vestlund
Älskling, vi blir inte med barn - Ramona Fransson
Sanningen om Zarah Leander - Bosse Schön
Barn - och ungdom
Dinosaurie Dino och hans vänner - Fotbollsdagen - Aleksandar-Pal Sakala
Oj, vad stökigt - Diaz Checa
Sandor slash Ida - Sara Kadefors
LasseMajas detektivbyrå - Kärleksmysteriet - Martin Widmark
Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer
När jag hör din röst - Stephenie Meyer
Kameleonten Kamilla - Pernilla Stalfelt
Förlåt - Norbert Landa och Tim Warnes
Godnatt Alfons Åberg - Gunilla Bergström
Nyfiken på elefanten - Ingegerd Zetterlund
Simons anka - Anna-Clara Tidholm
Emmas verkstad - Gunilla Wolde
Totte badar - Gunilla Wolde
SUMMA 48 st
Årets bästa bok: Flyga drake av Khaled Hosseini är bästa boken 2009 i alla kategorier! Helt fantastisk bok. Jag hoppas verkligen att det snart kommer fler böcker av den här författaren.
Årets sämsta bok: Utan tvekan boken Lust av Elfriede Jelinek.
Årets mest lästa genre: Som vanligt är det romanerna som jag läst mest av. Det har ju dessutom blivit lite fler barn- och ungdomsböcker nu sen vår lille Felix börjat uppskatta böcker mer och mer!
Årets överraskning: Hertha av Fredrika Bremer får nog räknas till årets överraskning! Trodde jag hade tråkig läsning framför mig när jag började i den, men jag tyckte faktiskt riktigt bra om den!
Årets flopp: Tredje och sista delen i Anne B Ragdes trilogi, Vila på gröna ängar, gjorde mig väldigt väldigt besviken... Vet att det var fler än jag som reagerade på det otroligt störande slutet!
Övrigt: Kan lite besviket konstatera att jag läste exakt samma antal böcker som under 2008. Borde kanske höja ribban lite inför nästa år!?
I övrigt ett otroligt bra bokår skulle jag vilja säga. Har varit med i jättemånga roliga läsutmaningar som gjort att jag kommit i kontakt med böcker och författare som jag aldrig hade läst annars! Jag tänker ivrigt följa med på fler utmaningar under nästa år.
Ett besök på Bokmässan i Göteborg hanns med även detta året. Kanske blir det även ett besök 2010, det återstår ju att se...
Även i år har jag fått ta emot många trevliga recensionsexemplar från snälla och generösa bokförlag. Tack för det!
Nu vill jag önska alla som läser min blogg
ETT RIKTIGT GOTT NYTT BOKÅR
Kvartalsrapport nr 4 2009
Antal lästa böcker: Endast 9 st. Årets sämsta kvartal.
Bäst: Stieg Larssons Flickan som lekte med elden. I stort sett det enda "självvalda" jag läst under hela perioden. Mest varit utmaningar annars!
Sämst: Här platsar Mrs Dalloway av Virginia Woolf tycker jag. Riktigt besviken på den!
Bokfrågornas ABC - del 6
1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet! Kom direkt att tänka på Baby Halders bok Från mörker till ljus. Handlar om en stark kvinna som efter mycket våld och förnedrande lyckas lämna sitt äktenskap bakom sig och gå vidare.
2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst? Jag föredrar absolut att läsa boken först och gör det alltid också. Just nu läser jag tex sista delen av Stieg Larssons trilogi bara för att så fort som möjligt kunna gå och se filmen på bio. Jag tittar väldigt gärna på filmatiseringar och är oftast ganska nöjd med resultatet.
3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok! Här måste jag väl välja Sagan om Ringen. Tycker både böckerna och filmerna är helt fantastiska.
4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme. Oj, det var ju ganska svårt. Det finns ju jättemånga lite halvt okända författare som skriver jättebra böcker. Kyoto och fjärilarna av Lennart Ramberg är ju ett typiskt exempel för egen del. Jag älskade verkligen den boken men hade aldrig hört talas om den innan jag fick den som rec ex. Roligt med sådana läsupplevelser.
Virginia Woolf - Mrs Dalloway
Boken utspelar sig någon gång under 1920-talet. Clarissa Dalloway skall anordna en stor fest för sin man som är aktiv i politiken. Det är det här hela bokens handling kretsar kring, en enda dag. Vi följer Clarissa under sina festförberedelser och när hon ser tillbaka på sitt tidigare liv tillsammans med väninnan Sally Seaton och sin ungdomskärlek Peter Walsh som båda oväntat dyker upp på festen. Man får även lära känna ett par andra människor som egentligen inte har något särskilt med själva handlingen att göra.
Tycker det här var en tråkig och totalt ointressant bok. Hade nog ganska höga förväntningar på den tror jag. Trots sina dryga 200 sidor är den svårläst. Kanske för att boken inte innehåller några kapitel eller uppdelningar utan bara en massa text - sida upp och sida ner... Nej, jag blir inte alls sugen på mer Woolf..
Läsplanering januari 2010
1. Håkan Östlundhs första deckare Släke skall jag snarast införskaffa för att kunna läsa under januari månad. Det är ju den här boken som är månadsbok i Deckarutmaningen som jag antagit.
2. Nadine Gordimer skall åtminstone påbörjas i januari månad eftersom det här är första periodens nobelpristagare.
3. Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar skall jag också påbörja, men den verkar kort så jag satsar nog på utläsning så fort som möjligt. Det här är ju den första boken i utmaningen Skrivande svenskor.
4. Flicka möter pojke som är skriven av Ali Smith är den boken jag valt att läsa i Mytserien. Kanske hinner man med fler, men jag börjar med den här.
5. Blir ju även böckerna som ligger etta på Bokustoppen varje månad. Minst en blir det ju iaf!
Jag undrar om allt kommer hinnas med?! Jag satsar på det iallafall! =) Inser att det förmodligen mest kommer blir tid för utmaningsböckerna, men det gör ju inte så mkt! Är ju så roligt med utmaningar!
Utläsning ikväll
Bokfrågornas ABC - del 5
1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens? Oj, det var en svår fråga. Evergreens i bokvärlden tycker jag är sådanan böcker som lever kvar år efter år, tex klassiker som Lagerlöf, Austen mfl... Nu är ju dessa böcker kanske inte högaktuella, men på något sätt ändå tidlösa! Böcker där både författare och titel är kända för alla tycker jag är evergreens!
2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från? Jag läser helt klart mest svenska författare. Finns flera länder jag inte läst någon bok ifrån, tex Estland, Lettland eller Litauen. Kanske vore detta ett bra framtida projekt! Eftersom jag är med i Lyrans Jorden Runt har jag dock kommit i kontakt med många nya länder och författare! Kul!
3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare? Då väljer jag såklart en svensk författare vid namn Jonas Gardell. Egentligen så har jag ingen sådär absolut favoritförfattare, men han är absolut en av de som skulle kunna vara det!
4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit. Jag har klurat en lång stund nu och kan faktiskt inte komma på en enda bok som jag läst som handlar om Egypten på något vis...
Mina julböcker
Köp 4 pocket för 100 kr på Rusta resulterade i följande;
För mig 3 helt nya författare. Mark Billingham, Lesley Horton och Denise Mina. Något ni läst och kan rekomendera?
På Ica Maxi idag var det Köp två pocket betala för en och det resulterade ju såklart också i ett par nya böcker!
Även Anders Roman och Karin Alfredsson är nya bekantskaper för min del! Ser fram emot dessa nya läsupplevelser!
Bokfrågornas ABC - del 4
1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden? Gillar ju, som många andra, Stieg Larssons trilogi. Lisbeth Salander är ju bara såååå cool! Håller på med den tredje boken i serien nu. Lika bra allihop! En annan deckarförfattare jag gärna läser är Camilla Läckberg.
2. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och? Jag är inte sådär värst inläst på pjäser, men var ju med i en utmaning för ett par år sedan där vi läste klassiska pjäser. Mor Courage och hennes barn var faktiskt inte så dålig... Har inte heller sett så många pjäser. Skulle vara Romeo och Julia isf...
3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga? Helt klart svarar jag Henning Mankells serie om Kurt Wallander. De senare filmerna baseras ju iofs inte på böckerna så det kanske är fusk?! Skall jag välja något annat alternativ blir det såklart Viveca Lärns härliga böcker om Saltöborna! Jag har läst alla böckerna och sett varenda avsnitt som gick på TV. Helt suverän serie!
4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern. Julfritt som är skriven av John Grisham är en rolig och lättläst bok som passar utmärkt att läsa i dessa tider. Boken har även filmatiserats. Handlar om en familj som bestämmer sig för att helt enkelt hoppa över julen ett år. Men det blir lättare sagt än gjort...
Klassiska kvinnor 2009 slutfört
Följande böcker är utlästa;
- Rosen på Tistelön av Emilie Flygare Carlén
- Cranford av Elizabeth Gaskell
- Hertha av Fredrika Bremer
- Middlemarch av George Eliot
- Pengar av Victoria Benedictsson
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Pengar var den bästa av ovanstående och Cranford var den som imponerade allra minst!
Nu drar vi vidare mot nästa års läsutmaningar!
Uppdaterad utmaningslista!
Victoria Benedictson - Pengar
Victoria Benedictssons debutroman Pengar från 1885 var överraskande bra. Jag tyckte om den och är glad att den dök upp i Klassikerutmaningen!
Under bokens ca 200 sidor får vi följa den unga Selma Berg från ungdom till vuxen ålder. Hon växer upp tillsammans med sin farbror och hans fru och det är även dem som förvaltar hennes pengar. Selma drömmer om ett liv som konstnär och vid mycket ung ålder tvingas hon gifta sig med en äldre och mycket förmögen man. Vad är det egentligen som får henne att tacka ja till detta äktenskap? Kanske är det just pengarna? Han lovar ju att ge henne allt! Men ett äktenskap utan kärlek är ju dömt att misslyckas...
Som sagt är det här en kort och snabbläst bok som inte går in på djupare detaljer. Vi följer Selma genom åren och det händer i stort sett ingenting med handlingen runtomkring, vilket gör boken väldigt lättläst. Man slipper en massa olika karaktärer som man måste lära känna. Det är någonting med den här boken som jag tycker om, kan inte riktigt säga vad. Den känns inte så föråldrad som den faktiskt är.
Bokfrågornas ABC del 3
1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?
Jag läser inte sådär värst mycket chick lit. Förknippar genren med sommaren då det är skönt med något lättsmält. Definitionen är väl typ singelkvinna, kärlekstrubbel osv. Tex Keyes.
2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.
Läser just nu boken Pengar som är skriven av Victoria Benedictson där handlingen just nu kretsar mycket runt ett bröllop mellan bokens huvudperson Selma Berg och en flera år äldre man.
3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?
Kan faktiskt inte komma på en endaste just nu!
4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!
Såg ett citat för ett tag sen på en bokblogg som löd något i stil med att "Vi läser för att lära känna verkligheten bättre". Jag tyckte det var fyndigt. Adolf Dygasinksi heter poeten som sagt detta!
Utvandringens tid - Tayeb Salih
i Afrika, en väldigt snabb vistelse. Jag valde att läsa Utvandringens
tid skriven av Taeb Salih.
Bokens berättarjag återvänder efter en tids frånvaro till sin
hemby vid Nilen. Han finner då en nykomlig i byn. Den här
mannen, Mustafa Sa'id fångar genast berättarjagets intresse.
Han förstår ganska snart att han inte riktigt är den han utgett
sig för att vara. Under bokens gång får vi ta del av mannens
liv och öde. Efter att mannen försvunnit från byn, befarad
druknad, blir det berättarjaget som blir förmyndare över hans
två barn. Han hyser också känslor för mannens fru, men hon
tvingas gifta sig med en annan man och det hela slutar i total
katastrof...
Jag hade inte sådär värst stora förväntningar på den här boken när jag började läsa den. Men vilken överraskning jag fick. Nog för att det här är en kort och väldigt lättläst bok, men på de drygt 170 sidorna hinner den ändå fånga mitt intresse och göra mig eftertänksam. Det är är helt klart en bok jag kan rekomendera!
Nu drar jag vidare till årets sista resål, Västeuropa och boken Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Det skall bli mig ett sant nöje!
Nobelpristagarutmaningen 2010
Hoppas du hänger på!
1. Nadine Gordimer- Läses januari till mars
2. Orhan Pamuk - Läses mars till maj
3. Gao Xingjian - Läses maj till augusti
4. Sigrid Undset- Läses augusti till oktober
5. Jean-Marie Gustave Le Clézio- Läses oktober till december
Läsutmaningar 2010 - En sammanställning
Här nedan följer en sammanställning på utmaningar som är på gång! Tipsa gärna om fler så lägger jag upp en länk!
(Uppdaterat; De utmaningar med fetstil tänker jag delta i!)
Charles Dickensutmaning - Läs 14 böcker av Dickens under 2010.
Jorden runt - Lyran fortsätter med sin trevliga Jorden runtresa!
Skrivande svenskor 1900-1950 - Ett hem utan böcker fortsätter med lite klassiska kvinnor.
Läs boken och se filmen - En utmaning där du själv väljer svårighetsgrad.
Mytserien - Bokmania håller i utmaningen där du läser en till tre böcker, eller fler, från just Mytserien.
Thrillerutmaning - En utmaning som fokuserar på thrillers i olika former. Läs 12 valfria böcker under året.
Bokustoppen - Paula kör igång en ny omgång med Bokustoppen. Den här gången i en lite annan form. Välj själv svårighetsgrad!
Deckarutmaning - Lilla O läser 15 olika deckarförfattare under 2010. Författare som är nya både för hennes del, och för min del! Passande!
Nobelpristagarutmaning - Jag fortsätter såklart med min egen Nobelpristagarutmaning där vi läser 5 nobelpristagare under året! Återkommer snart med vilka!
The orange prize challenge - Paperback lover utmanar oss att läsa alla vinnare av The Orange prize for fiction. Totalt 15 böcker.
Oryx och Crake - Margaret Atwood
Det är Jimmy, eller Snöman som han själv kallar sig, som är berättaren i den här boken som utspelar sig någon gång i framtiden. Man kastas direkt in i bokens handling. Snöman vaknar upp helt ensam i ett träd och klockan visar noll. Man förstår på en gång att någonting är mystiskt och att något fasansfullt har hänt. I kapitel efter kapitel får man följa Snöman ända från den tragiska barndomen, genom studietiden och fram till vad som är handlingens nutid. Under berättandets gång får man även lära känna Oryx, en ung vacker och mycket speciell kvinna, och Crake som kommer bli Snömans bästa vän. Efter sin studietid skapar Crake en slgas utopi, ett högteknologiskt paradis, och det är här allting får en ände med förskräckelse.
Det tog ända fram till trettio sidor från slutet innan jag förstod mig på den här boken. Nu när den är utläst och jag ser tillbaka på handlingen var den faktiskt riktigt bra! Det är en perfekt röd tråd genom hela handlingen. Från början var jag nästan beredd att ge upp den här boken, men nu är jag glad att jag kämpade vidare. Helt klart en mycket märklig, MEN läsvärd bok! Atwood var för mig en ny bekantskap och det här gjorde mig ju bara ännu mer nyfiken. Det kan ju passa bra med tanke på en kommande läsutmaning!
Nu drar jag raskt vidare till Afrika och boken Utvandringens tid av Tayeb Salih.
Middlemarch av George Eliot
Precis som tidigare böcker i Klassikerutmaningen var det här är en ny författare för min del. Fick lite smått panik när jag skulle hämta ut boken på biblioteket och upptäckte att det inte bara var en bok, utan TVÅ, där båda var på över 400 sidor...
Att sammanfatta hela handlingen skulle ta upp stor plats i det här inlägget så jag drar handlingen i stora drag! Kort och gott - Man får alltså följa invånarna i den lilla landsorten Middlemarch under första halvan av 1800-talet. De första vi får lära känna i boken är den alltigenom goda Dorothea som bor tillsammans med sin syster Celia hos sin morbror. Dorothea gifter sig snart med den 30 år äldre Mr Casaubon men äktenskapet blir inte rikitgt som förväntat. Så småningom förstår man att Dorothea och Will Ladislaw hyser starka känslor för varandra vid sidan av äktenskapet och detta till Mr Casaubons förtret förstås. På sin dödsbädd skriver han in i sitt testamente att Dorothea skall förlora hela sin förmögenhet efter sin make om hon gifter om sig med Will Ladislaw...
Parallelt med denna handling får man även stifta bekantskap med syskonen Rosamond och Fred Vincy. Rosamond ingår under handlingens gång äktenskap tillsammans med läkaren Mr Lydgate som i slutet av boken blir misstänkt för mord.
Med i handlingen finns ett flertal personer till som alla på något sätt har en koppling till varandra.
Det är ett otroligt stort persongalleri i den här boken och det tog nästan hela första boken innan jag riktigt hade lärt känna karaktärerna och förstod vilka som hörde samman med vilka. Det är många Mr och Mrs och en del som bara kallas vid sina namn. I det stora hela tycker jag faktiskt riktigt bra om den här boken. Skulle gärna se en filmatisering! Planerar du att läsa den här boken så se till att du har mycket tid för den går ganska långsamt framåt!
Bokfrågornas ABC del 2
Här kommer mina svar i Lilla O:s Bofrågor del 2.
1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga? Jag har alltid älskat att köpa böcker och gör fortfarande. Dock har jag insett att man kan INTE ÄGA allt man läser. Man får ju inte plats! Så numera lånar jag ganska mycket av det jag läser på bibliotek eller köper begagnat på tex Tradera eller på loppis. Vissa böcker MÅSTE man ju förstås äga! Typ Sagan om Isfolket som jag håller på att samla på. Sen har vi ju det här med pocket vs inbundet! Just nu köper jag nästan bara pocketversion! Tar mindre plats och är lätta att bära med sig. Dessutom mycket billigare!
2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst. Har ju haft turen att inte drabbas av så värst många bottennapp, men för att välja något så tar jag Elfriede Jelineks bok Lust som ju är det sämsta jag läst på länge.
3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker. Oj, det här var en knivig fråga. Det är väl egentligen upp till var och en vad man klassar som finare litteratur. Min första tanke var ju dock att alla gamla tunga klassiker tillhör det lite finare A-laget och lite nyare böcker från okända författare som snabbt glöms bort tillhör det lite mindre fina B-laget.
4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon? Tyngre biografier är jag ganska dålig på att läsa. Gillar däremot lite mer lättsamma självbiografier som tex Lotta Thell eller Waris Dirie. Eftersom jag arbetar som sjuksköterska läser jag gärna verkklighetsbaserade böcker som har anknytning till vård- och eller sjukdom på något vis. På senare tid har jag ju läst tex Rädda Felix och Våga älska.
Nobeltävling hos Lyran
Mytserien - en ny läsutmaning
Men jag hoppar såklart på! En sådan här (eller flera) skall man väl hinna med tycker jag!
Vilka böcker som ingår i serien kan du läsa här!