Kvartalsrapport nr 3 2008

Jaha, dags att sammanfatta årets tredje kvartal nu!

Antal lästa böcker: 9 st. Sämsta kvartalet hitills i år. Endast 30 böcker histills i år, och läshögen bara växer och växer!

Bäst: Mörk kust av Peter Temple. Slår mig nu att jag inte läst någon bok den här perioden som jag verkligen fastnat för.

Sämst: Linda Rosings Den nakna sanningen. Inget som imponerade på mig precis.

Djur

Trots Bokmässa i helgen har jag haft tid att läsa litegrann! Till följd av detta har jag därför läst ut min första Joyce Carol Oates. Tänk att jag inte testat den här författaren förräns nu!
Det är den relativt korta romanen Djur som jag läst.

Boken utspelar sig under 1975-1976 och det är den 20-åriga studenten Gillian som är bokens berättarjag. Hon förälskar sig i sin poesilärare André Harrow. Tillsammans med sin skulptris till fru lever han lite bohemiskt en bit utanför colleget. Flera av Gillians kvinnliga studentvänninor sägs ha varit hemma hos Harrow och hans fru och detta lockar även dit Gillian och hon dras in i ett skumt förhållande med både Harrow och med hans fru. Samtidigt med det här härjar en mordbrännare på colleget. Vem är det som tänder eld på paret Harrows hus?


Vet inte om det här var den bästa boken av Oates att börja med!? En lite märklig historia måste jag säga. Hade jag inte varit så sanslöst nyfiken på henne så hade jag nog inte läst mer efter den här. Tyckte den kändes väldigt lätt och enkel. Kort och lättläst. Men eftersom hon fängslat så väldigt många läsare så måste ju hennes andra romaner ha något mer! Eller? Men som sagt, det här var inte det sista jag läste.


Rapport efter bokmässan

Hemma efter en lång och skön helg i Göteborg. Mitt första besök på Bokmässan, men absolut inte mitt sista.
Jag är supernöjd! Var där på lördagen då det säkert var som mest folk. Besökte inga seminarier, men tror att jag hann igenom de flesta intressanta montrarna.

Blev det några bokköp då? Ja, självklart blev det d! Martina Haag, Katerina Janouch och dessutom kunde jag ju inte hålla fingrarna bort från Jens Lapidus Snabba Cash. Känns som att jag snart är den sista bloggaren i världen som inte läst den.

Eftersom jag dessutom värvade min medföljande väninna till Bokcirklar.se fick jag välja en pocketbok. Det fick bli Måns Kallentofts Midvinterblod.

Vilka kändisar sprang vi på?
Martina Haag, Katerina Janouch, Thomas Bodström, Viveka Lärn, Åsa Larsson, Camilla Läckberg, Caroline Graham, Bosse Bildoktorn, Alexandra Zassi. Kanske har jag glömt någon!?

Blev tyvärr ingen bloggträff för min del eftersom jag hade min icke-bloggande väninna med mig! Men som sagt, helgen är ändå fullbordad och jag är supernöjd. Ses igen nästa år BOKMÄSSAN!

Äntligen

Idag fick jag äntligen tag i Lev Tolstojs Kreutzersonaten. Eftersom den som lånat den på biblioteket här verkar vägra lämna tillbaka den så fick jag åka till närliggande kommun och låna den där istället. Så nu har jag den i allafall här i min hand. En ganska tunn bok så det ska jag väl klara av innan vi vänder blad i almanackan.

Ja, tänk att det snart är oktober månad. Inte klokt vad tiden går. I Nobelpristagarutmaningen är det nu dags för den sista och femte pristagaren som är Coetzee. Lämpligt nog fick ju jag precis en bok av honom så nu står den överst på "att-läsa-listan".

Vad som blir nästa bok i Amorosos klassikerutmaning har hon ännu inte tillkännagivit, men det kommer säkert alldeles snart!

Hoppas du hänger med på utmaningarna!

Det börjar närma sig...

Nu är det snart dags! Jag pratar såklart om årets bokmässa! Jag och en kompis ska spendera hela helgen i den trevliga staden Göteborg. I morgon blir det packningsdax! Jag undrar vilka böcker som skall få följa med ner i ryggsäcken?

Kika in på Bokhorornas Bokmässeblogg i väntan på årets största bokhändelse!

Petra har sammnafattat allt du behöver veta om Bokmässan här!

Nya inköp

Kunde inte motstå Bokus erbjudande om superlördag idag! Tredubbla MedMera-poäng bara idag!

Följande klickades hem i min varukorg

John Grisham - Den samvetslöse
Martina Haag - I en annan del av Bromma
Viveca Lärn - Aprilväder
Liza Marklund - En plats i solen

Det första jag tänker på


En liten pojke blir påkörd och förövaren smiter från brottsplatsen. Det är handlingen i Ida Jessens alldeles nya roman Det första jag tänker på.

Jaget i boken är Birgitte som åker för att besöka sin väninna Lisa som arbetar som präst på den danska landsbygden. Hon lever ett typiskt familjeliv med man och två små barn. När den 7-åriga sonen blir påkörd och senare dör på sjukhuset rasar tillvaron samman. Tillsammans försöker de reda ut vem som egentligen är den skyldiga.

På baksidan av boken kan man läsa att den här boken skall gripa tag i en som en riktigt bra kriminalroman. Därför var det ju såklart i tron om detta jag började läsa boken. Men jag skulle inte alls vilja placera den i kriminalromansgenren. För mig känns den mer som en vanlig roman om det hemskaste som kan hända i ens liv - att man förlorar sitt barn. Tycker att Ida Jessen har skrivit romanen på ett ganska lågmält sätt. Handlingen drivs liksom aldrig riktigt framåt. Njae, jag skulle nog vilja placera den någonstans i mitten på skalan med dragning lite neråt på skalan.

Främmande fågelNågon mer än jag som såg Anna Janssons Främmande fågel igår på TV4? Jag satt som klistrad! Måste verkligen säga att de har lyckats bra med den här filmatiseringen. Eller är det bara för att jag inte läst boken som jag tycker så!?

Tycker Eva Röse gör sig perfekt som Maria Wern.

Ser fram emot nästa avsnitt!!

Sååååå många böcker och sååå lite tid!

Har sett just den här rubriken hos flertalet bokbloggare sista tiden och nu är jag verkligen beredd att hålla med.

Läshögen bara växer och växer. Idag kom dessutom bokpaketet från Månadens bok och bokpaketet från Klara. Dessutom har jag ju Pocket och Prassel-böckerna som väntar, en hel hög med biblioteksböcker och dessutom Läsutmaningsböckerna!

Hur ska jag hinna allt?

Samtidigt är det ju ganska skönt att veta att det finns sååå många goda läsupplevelser som ligger där i högen och väntar!

Lotta Thell

Såg en intervju med Lotta Thell på SVT idag. Hennes självbiografiska böcker har jag hört en del om, men har inte fått för mig att läsa dem.

Någon som läst? Rekomenderas eller ej?

Normal förlag kan du läsa smakprov från böckerna!

                 

Vinn flyga drake

Är du en av dem som missat Khaled Hosseinis Flyga drake? Nu har du chansen att vinna den hos Ango.


Bokiboki

Bokiboki.se

Nu har jag också hittat nätbokhandeln Bokiboki.Där kostar pocketböckerna bara 35 kr inkl frakt. Enda kravet är att man skall handla för 99 kr, och det gör man ju....LÄTT!

Helt perfekt i Pocket och Prassel-tider som det är nu!

Ytterligare en tävlingJag deltar i tävlingen hos Niklas där man kan vinna DVD-filmen Donnie Darko och pocketboken "Att älska som en porrstjärna" av Jenna Jameson. Gör det du med...


Paket nr 1 i Pocket & Prassel


Tack kära kära Bokvän som skickat mig detta underbara och fylliga paket!

Otroligt glad över böckerna. Saknat dessa två läääänge som du sett på bloggen!

Tack tack återigen! Jag är supernöjd!
Nya böcker

Klara skänker bort böcker som hon städat bort. Kika in på hennes sida. Än finns det nog några godbitar kvar. Jag har lagt vantarna på Coetzees Pojkår och Austers Illusionernas bok!


Mats Kempe

På Godmorgon Sverige idag recenserades Mats Kempes senaste roman Tiden angrips först, resten är oviss väntan.
Kempe är en författare som har gått mig ganska obemärkt förbi, men efter att jag sett recensionen nu på morgonen blev jag otroligt nyfiken!

Vill ha, vill ha, vill ha!!

Googlar honom och ser att han ju gett ut en hel del. Någon som är Kempebeläst?

Från mörker till ljus

 

Baby Halders självbiografi Från mörker till ljus är alldeles nyss utgiven. Jag fick ett exemplar från förlaget och var såklart snabb med att kasta mig över den. Brukar gilla den här typen av böcker!

Baby Halder bor numera i Delhi och arbetar som hushållerska, men vägen dit har varit lång. Redan som tolvåring giftes hon bort och innan hon fyllde fjorton år födde hon sitt första barn, sedan ytterligare två. Hennes äktenskap kantas av förnedring och av våld. Trots misshandeln finner hon styrkan att till slut lämna sin man och ta sig till Delhi för att söka arbete och bostad. Hon hamnar så småningom hos en man där hon får båda delarna. Det är dessutom han som hjälper henne att utveckla sitt intresse för läsande och skrivande!

En snabbläst bok. Språket i boken är inget som imponerar, men annars tycker jag att den levde upp till mina förväntningar. Gillar du att läsa om utsatta men starka kvinnor kan jag rekomendera den här.

Månadens bok igen..

Jag har varit med i bokklubben Månadens bok tidigare, men det var ett tag sedan jag sa upp mitt medlemskap nu. Häromdagen fick jag ett bra erbjudande hem i brevlådan från dem. Naturligtvis vill de ju ragga upp en som kund igen. Jag har funderat ett tag nu, men eftersom jag har så svag karaktär så tackade jag ja! Jag valde 4 olika böcker och det blev följande;

Omslagsbild: ISBN 9789137133157, Det femte barnet    Det femte barnet av Doris Lessing

Omslagsbild: ISBN 9789137132297, Den som älskar något annat    Den som älskar något annat av Karin Fossum

Omslagsbild: ISBN 9789146218968, Tröstaren    Tröstaren av Karin Wahlberg

Omslagsbild: ISBN 9789173892261, Mig äger ingen    Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Intressant höstläsning. Mig äger ingen är jag väl snart den enda bokbloggare som inte läst!? Den har liskom inte intresserat mig nämnvärt. Men den får ju så bra kritik från alla håll så nu är det nog dags! Doris Lessing skall bli intressant. Inte läst något av henne ännu. Håller ju som sagt på med en Nobelpristagarutmaning så här får man ju en på köpet! =)

Öster om Eden

Äntligen har jag läst ut John Steinbecks tungviktare Öster om Eden.
Sällan det tar såhär lång tid för mig att läsa en bok. Lånade den från
biblioteket redan i maj! Tur att det finns omlån! =) Trots att det tagit så
ofantligt lång tid att komma till slutet har boken inte på något sätt varit dålig.
Det är nog bara det att alla andra böcker jag läst samtidigt liksom har gått
före på något lustigt vis!

Boken kom ut 1952 och har även blivit film. Det är Salinasdalen
 i Kalifornien och Adam Trask som är det centrala i boken. Han
träffar sitt livs kärlek Cathy som föder tvillingarna Caleb och Aron.
Strax efter pojkarnas födelse flyr hon och lämnar Adam ensam på
ranchen med pojkarna. Kinesen Li som finns på ranchen har också en
stor roll i historien. Arons och Calebs uppväxt kantas av lögner men sanningen om deras mor kommer så småningom fram. Boken är ett slags släktdrama som sträcker sig under ganska lång tid. Delvis handlar det om Steinbecks egen släkt generationer tillbaka!

Lite nyfiken på filmatiseringen har jag allt blivit efter att ha läst boken. Jag tror aldrig att jag hade valt att läsa den här boken om det inte hade varit för läsutmaningen! Men nu är jag glad att jag kan lägga in den på min lista över lästa böcker! Den har inte heller avskräckt mig från att läsa mer av Steinbeck.

Dags att kasta sig över nästa Nobelpristagare, William Golding. Häng med du också!

Främmande fågel på TV4

Se Eva Röse som Anna Janssons Maria Wern på TV4 nu i september. Boken
Främmande fågel visas nu som TV-serie. Jag har dessvärre inte läst just den
här boken men jag ska absolut följa serien!


Ny boktävling

Nu är det dags för ännu en boktävling hos Ango! Man kan vinna Helen Turstens Tatuerad Torso. Jag har sett filmen, men inte läst boken. Dessutom är jag ju aldrig feg för en tävling med bokpris!

RSS 2.0