Bokfemman vecka 48

En klurig Bokfemma den här veckan är det flera bokbloggare som tyckt. Även jag... Fantasy är en genre som jag nästan precis har upptäckt. Har därmed inte hunnit med att prova något annat än de allra vanligaste!

 • Sagan om Isfolket. Helt klart det bästa som jag läst inom fantasy, än så länge iaf! En slags släktkrönika skriven av norska Margit Sandemo som innehåller inte mindre än 47 böcker. Jag har hunnit till nr 11. Har inte läst någon på länge nu! Kanske är dags igen. Otroligt mysiga böcker med mycket kärlek och mystik!
   
 • Sagan om Ringen. Klassikerna av J.R.R Tolkien som alla faktiskt borde läsa. Hade väntat mig en tråkig och långsam läsupplevelse, men jag slukade alla tre på en gång!
   
 • Freja, Idun och Saga skrivna av Johanne Hildebrandt vill jag också slå ett slag för. Vet inte egentligen om det kallas ren fantasy, men jag har sorterat dem så i allafall.
   
 • Böckerna om Narnia av C.S Lewis. Är småmysiga böcker med en del mystik. Lättlästa. Var det första jag testade inom fantasy. Inte läst alla ännu.
   
 • Harry Potter får jag ju ta med också! Dessa böcker av J.K Rowling har ju tagit hela bokvärlden med storm. Jag har dock bara hunnit med första ännu, men ska absolut läsa fler av dem!

Och vinnarna är....

Nu är vinnarna utsedda av Svenska deckarakademin. Dem som var nominerade hittar du här!

Visa Håkan Nessers En helt annan historia vann i klassen bästa svenska deckare. Inte helt oväntat!


Visa Thomas H Cook Där yvivlet gror vann i klassen översatta deckare.

Babyfeber

134182-35

Kände att det var dags för lite lättsmält chick lit vid det här laget. Plockade fram Jane Green och hennes bok Babyfeber från bokhyllan. Jag gillar chick lit genren, men är inte särskilt beläst inom den. Det här är min första Jane Green.

I boken får vi träffa tre olika kvinnor. Det är Julia som gör nästan vad som helst för att bli gravid, det är Maeve som oturligt nog råkar bli gravid efter ett one night stand med en man som till råga på allt lever i ett samboförhållande och sist men inte minst är det Samantha som precis blivit mamma för första gången och som totalt går upp i sin mammaroll. Dessa tre kvinnor får varsitt avsnitt i boken och deras historier smälter till slut samman på ett skickligt sätt.

Gillar upplägget på boken. Tre olika sidor av graviditet och föräldraskap. Jag är dock inte beredd att ge den mer än 3 av 5 möjliga. Jag retar mig på vissa av karaktärerna och upplever dem overkligt naiva emellanåt. Men detta skrämmer mig inte från att läsa mer av Jane Green!

Jane Green har skrivit;
Ärligt talat
Min smala lycka
I valet och kvalet
Mellan raderna
Babyfeber
Trollbunden
Den andra kvinnan
I dina kläder

Julklappstider

Jaha, nu är vi mitt uppe i julklappstider igen! Som sann bokmal kan man ju tänka sig att det blir många hårda bokpaket till nära och kära, men jag tror faktiskt inte att det blir så mycket böcker köpta för min del i år.

Nåja, är ni intresserade av tips inför julen kika in på Bokus, Adlibris, Bokia och CDON.
Vad står på er bokönskelista inför julen? Jag önskar mig mest kriminalromaner har jag upptäckt.

- Mari Jungstedt med I denna ljuva sommartid
- Karin Wahlberg med Tröstaren
- Liza Marklund med Livstid

Antar att listan kommer bli längre och längre ju närmare jul vi kommer! Brukar nämligen vara så!Nya Potter - Ingen succé
Igår släpptes den sista boken i serien om Harry Potter, Harry Potter och dödsrelikerna. I stort sett överallt kan man idag läsa att försäljningen gick under förväntan på de flesta platser i landet!

Verkar som om intrsset svalnat en aning ju fler böcker som getts ut. På Svensk Bokhandels hemsida kan man skåda följande siffror som anger antal sålda exemplar för alla böckerna; 

 • HP och de vises sten - 574 000
 • HP och hemligheternas kammare - 464 000
 • HP och fången från Azkaban - 423 000
 • HP och den flammande bägaren - 391 000
 • HP och Fenixorden - 310 000
 • HP och halvblodsprinsen - 290 000

Hur har ni det där ute? Har ni köpt nya Potter ännu? Eller har ni kanske läst den på engelska redan?


Allas vår Astrid LindgrenIdag, 14 november, är det Astrid Lindgrens 100-årsdag.  Detta måste ju självklart uppmärksammas här i bloggen. Ingen har väl dock missat denna högtidsdag!!

Vilka är/var era favoriter bland Astrid Lindgrens sagor?

Jag älskade och älskar än idag Barnen i Bullerbyn och Vi på Saltkråkan. Framförallt filmerna har spelats både avigt och rätt under flera år av mitt liv. Självklart har man även tittat en hel del på Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket.

Några kortfilmer som jag minns väldigt väl från min barndom är Gullpian, Hoppa högst, Inga rövare finns i skogen och Min allra käraste syster. Dessa har jag sett ett flertal gånger och de måste verkligen gjort intryck eftersom jag minns dem så väl än idag! Minns ni dessa?

Vill nu bara säga TACK TACK och ett stort GRATTIS till denna underbara sagotant!Bokfemman vecka 46

Veckans bokfemma gör verkligen att geniknölarna får jobba litegrann. Fantasin flödar..
Temat är nämligen;

Vilka fem författare skulle du vilja bjuda hem på middag?

 • Jonas Gardell - Eftersom han har blivit en av mina absoluta favoritförfattare det här året. Han är ju lite spexig med så han kan nog underhålla en smula också!
 • Camilla Läckberg - Min favorit bland deckarförfattarna. Intressant person som man lärt känna ganska väl genom att läsa hennes blogg. Tror att vi kan ha en hel del att prata om!
 • Ann Söderlund - Älskar henne! Hon är inte bara en bra och underhållande författare. Hela hennes personlighet är helt fantastisk!!
 • Martina Haag - Även detta en rolig tjejja med mycket energi. Kan nog bli många glada skratt i hennes sällskap.
 • John Grisham - Mest för att det är min sambos absoluta favoritförfattare och min sambo skall ju absolut också få sin beskärda del av middagen! =)

Här är fler bloggare som svarat på veckans Bokfemma!

Malin   Hans   Pysseltanten   Bookhousegirl  

Verkar som att den författare som fått flest inbjudningar är Stephen King!


Mer vårnyheter

Hittade nu även fram till Alfabetas förlag och deras katalog inför våren 2008.  Finns att ladda ner här.

Kabusa böcker

bild                                                      

Idag fick jag hem mina läsarexemplar från Kabusa Böcker.

Ida Jessens roman ABC och Auður Jónsdóttirs roman Folket i källaren var det som hamnade i brevlådan. ABC kom ut i mars och Folket i källaren kom ut i september. Kanske någon av er redan har hunnit läsa någon av dem?

Ser fram emot dessa nya författare! Handlingen i böckerna kan du läsa om här och här!

Prismas vår

Nu har även Prisma släppt sin senvinter 2007- och vår 2008-katalog!

En hel del som verkar intressant både på den skönlitterära sidan och på kriminalromansidan måste jag säga! Kika här!

Vindens skugga

134182-34

Carlos Ruiz Zafón har verkligen lyckats med sin roman Vindens skugga. Den har stått i bokhyllan oläst ett bra tag. Den är ganska tjock och det rätta tillfället har inte infunnit sig förräns nu!

Boken tar sin början när den unge Daniel Semperes pappa tar med honom till De bortglömda böckernas kammare. Där hittar Daniel boken Vindens skugga som är skriven av en man som bär namnet Julián Carax. Han läser den över en natt och blir helt besatt av den och dess mystiska författare. Han börjar söka svar på frågor och gåtor och detta kommer att prägla resten av hans liv.  Varför påminner Juliáns liv mer och mer om Daniels liv?

Boken är så otroligt välskriven. Den innehåller ett fantastiskt språk och den är otroligt svår att lägga ifrån sig. Den nutida historien om Daniel vävs på ett skickligt sätt ihop med Juliáns. Slutet känns väl genomtänkt, men är inte ett dugg förutsägbart. Helt en bok i min smak. 5 av 5 möjliga! Rekomenderas varmt! Hoppas det kommer fler böcker av denna författare i framtiden!

Minns ni?

Minns ni programmet Slutet på historien som gick på SVT i våras!

Viveca Lärn, Johanne Hildebrandt, Håkan Nesser, Jonas Hassen Khemiri, Åsa Larsson och Sara Kadefors hade skrivit varsin halvfärdig novell som TV-tittarna sedan fick skicka in fortsättning på. Nu har juryn valt ut 3 finalister till varje novell och det är nu författarna själva som väljer vilket som ska bli slutet på historien.

I morgon på SVT2 kl 20.00 kan man se hur det går!

Är det någon av Er där ute som har skickat in? Inte jag...

Nya bokköp


                                                                                    Jag är ju som bekant medlem i Månadens Bok. Har genom mitt medlemsskap förbundit mig att köpa 3 böcker under mitt första år som medlem. Idag kom den nya katalogen i brevlådan. December månads bok är Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Inte hört så mycket om den, men jag blev totalt tagen när jag läste om den i medlemstidningen. DEN HÄR BOKEN SKALL JAG BARA HA!!! Till på köpet fick man Flyga drake av samma författare för bara 29 kr. Kunde inte motstå..
Har precis varit inne och beställt. Oj, vad det här ska bli spännande läsupplevelser.

Någon av er andra som läst någon av dessa böcker?


Årets deckare 2007

Svenska deckarakademin har tillkännagivit vilka böcker som är nominerade till årets deckare 2007.
Följande titlar ser vi på den svenska listan;

- Skugga av Karin Alvtegen
- Gränslandet av Thomas Kanger
- Grymhetens stad av Kristian Lundberg
- En helt annan historia av Håkan Nesser
- Flickan under gatan av Anders Roslund och Börge Hellström

På listan över översatta titlar finner man följande;

- Svart som natten av Ann Cleeves
- Där tvivlen gror av Thomas H Cook
- Den okända hustrun av Leif Davidsen
- Innan döden kom av Elizabeth George
- Vinterstaden av Arnaldur Indridason

Flera intressanta titlar måste jag säga. Men ingen av böckerna har jag läst...ännu i allafall. 
Vinnarna kommer utses den 24-25 november! Håll utkik!

Glöm inte!Glöm inte att slå på SVT ikväll kl 21.00. Då sänds första delen av Isprinsessa, flimatiseringen av Camilla Läckbergs första roman.

RSS 2.0