Bokfemman vecka 22

Malins bokfemma den här veckan handlar om vilka manliga författare som ligger på topp 5 enligt mig!

  • Dan Brown - Helt klart en av mina absoluta favoriter bland manliga författare! Har läst alla hans böcker och väntar nu spänt på att nästa skall ges ut på svenska. Änglar och demoner är nog den jag gillat allra mest.
  • Jonas Gardell - Köpte av en händelse hans bok En komikers uppväxt på loppis för ett tag sedan. Blev helt såld. Vilken otroligt bra bok! Blev så fascinerad att jag genast köpte följande två i serien som nu ligger och väntar i hyllan!
  • Stieg Larsson - Dessa böcker har fått en otroligt massa bra kritik och jag är beredd att hålla med. Nu har jag än så länge bara läst den första, Män som hatar kvinnor. När till och med min sambo, som annars inte läser deckare i så stor omfattning, fullständigt slukade dessa böcker, säger det nog en del...?!
  • J.R.R Tolkien - Efter att ha läst hela Sagan om Ringen trilogin var jag verkligen tagen. Såg sedan filmerna en andra gång och plötsligt var de jättebra! Jag är ingen fantasyfantast, men de här böckerna borde alla läsa!
  • Håkan Nesser - Jag har precis fått upp ögonen för den här författaren. Människa utan hund som är hans första bok om Gunnar Barbarotti läste jag med stor spänning. Andra boken väntar i hyllan!

En ny Bokfemma

Nu har Malin lagt upp Bokfemman för v21 på sin blogg. Den här veckan gäller det kvinnliga författare vars böcker man uppskattar och läser mycket av.

  • Marian Keyes är en författare som jag tycker är väldigt bra. Har flera av hennes böcker i bokhyllan, men har inte läst mer än 2 hitills. En oväntad semester var den första boken jag läste av henne och det var den som fick mig att köpa fler!
  • Camilla Läckberg är en av alla deckarförfattare som jag läser. Hon är dessutom väldigt produktiv!
  • Margit Sandemo... Behöver man säga mer. Den gamla tanten (får man säga så?!) skriver så otroligt bra. Är det någon där ute som missat Sagan om Isfolket så är det på tiden att du genast införskaffar! Kärlek, magi, spänning... Ja, allt man kan önska sig!!!
  • Liza Marklund var inkörsporten till deckargenren för min del. Har inte läst något av henne på länge nu, men jag gillar hennes böcker. Den jag gillat bäst är nog Studio Sex.
  • Karin Wahlbergs deckare som utspelar sig i sjukhusmiljö kan också rekomenderas! Har flera olästa av henne i bokhyllan som väntar..

Det här var en kul Bokfemma! När kommer bästa fem manliga författare?!


En komikers uppväxt

134182-23

Jag fullkomligt kastade mig över Jonas Gardells roman En komikers uppväxt. Köpte den ju bara häromdagen när jag var på loppis.

Boken handlar om tolvåriga Juha LIndström. Han växer upp i Sävbyholm tillsammans med sin mamma Ritva, pappa Bengt och lillasyster Marianne. Juha är klassens clown och går i skolan tillsammans med grannflickan Jenny, mobbade Thomas och de stygga pojkarna Stefan och Lennart.

Jag fullkomligt älskade den här boken. Hade aldrig kunnat tänka mig att Jonas Gardell var en sådan otrolig författare. Boken väcker så mycket känslor! Jag skrattar halvt ihjäl mig emellanåt medans jag gråter floder i andra avsnitt. Rekomenderar den här boken till alla! 5 av 5 möjliga, helt klart!

Jonas Gardell har skrivit;
Den tigande talar (dikter) 1979
Passionsspelet (roman) 1985
Odjurets tid (roman) 1986
Präriehundarna (roman) 1987
Vill gå hem (roman) 1988
Fru Björks öden och äventyr (roman) 1990
En komikers uppväxt (roman) 1992
Mormor gråter och andra texter 1993
Frestelsernas berg (roman) 1995
Isbjörnarna. Cheek to cheek. Människor i solen (tre pjäser) 1997
Så går en dag från vårt liv och kommer aldrig åter (roman) 1998
Oskuld och andra texter 2000
Ett ufo gör entré (roman) 2001
Om Gud (religionshistoria) 2003
Jenny (roman) 2006
Om en homosexuell (roman) 2007

Bokbeställning

Surfade in på Bokus idag och kom därifrån 290 kr fattigare!

- Bitterfittan av Maria Sveland
- Ett ufo gör entré av Jonas Gardell
- Jenny av Jonas Gardell
- Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson


Bitterfittan är dessutom Dagens bok idag på Bokus så den kostade mig endast 49 kr.

Mamma sa att jag var sjuk

134182-22

Ännu en bok från årets bokrea utläst. Den här gången blev det Julie Gregorys självbiografi Mamma sa att jag var sjuk.

Boken är alltså en självbiografi och handlar om Julies uppväxt tillsammans med en mor som lider av MBP, Münchhausen by proxy. MBP är en sjukdoma där vårdnadshavaren, oftast modern, uppfinner eller förorsakar symtom hos sitt barn. Man får i boken följa Julie under hennes uppväxt som präglas av läkarbesök, underöskningar och mediciner.

MBP är en sjukdom som jag har hört talas om tidigare, men ändå känns boken så otroligt overklig. Det är svårt att förstå hur man kan bli så pass sjuk att man gör såhär mot sina barn. Kunde inte lägga ifrån mig boken utan läste hela tiden. Den får hela 5 av 5 möjliga. Skrämmande historia, men trots allt vacker på något sätt! Kan varmt rekomendera den!

Loppisfynd

134182-21

Varenda söndag är det loppis inne i stan. I brist på sysselsättning tog jag mig en sväng i morse. Kunde naturligtvis inte motstå bokstånden utan sögs dit som en magnet. Hittade några fynd faktiskt som du ser ovan.

Jonas Gardells En komikers uppväxt ska bli spännande att läsa. Det är den första i serien om Juha.
Så hittade jag Kronprinsessan av Hanne-Vibeke Holst, Marian Keyes roman När Lucy Sullivan skulle gifta sig och även Kajsa Ingemarssons På det fjärde ska det ske.

Alla i pocketformat! Behändigt inför sommaren!

Bokfemman

Många bokbloggare har redan deltagit i Malins bokfemma, ny varje vecka! Jag kan ju naturligtvis inte heller vara sämre! Den här veckan gäller det de 5 bästa verklighetsbaserade böckerna man har läst. Det här är en genre som tilltalar mig, men jag kan inte säga att jag egentligen är särskilt beläst...  Nåväl, här är min lista! Ingen inbördes ordning!

  • Ro utan åror av Ulla-Karin Lindqvist var en bok som berörde mig starkt. Efter att ha sett dokumentären på TV med henne köpte jag boken och läste ut den under en kväll. Den här boken rekomenderar jag till alla
  • Pojken som kallades Det av Dave Pelzer. Ja, alla hans böcker är läsvärda. Böckerna kryper långt in under skinnet på mig, men jag hoppas inte att familjen Pelzer tänker försöka pressa ut ännu mer ur den här historien. Behövs inte fler böcker nu...
  • Klockan 10.31 på morgonen i Kao Lak av Pigge Werkelin var även det en bok som berörde mig starkt. Det är svårt att tänka sig hur livet kan förändras på bara några sekunder.
  • Flickan med de röda skorna av Maria Housden är också en bok som jag kan rekomendera starkt. Hur det är när ens barn drabbas av cancer och hur man lär sig leva med sorgen efter ett barn.
  • Ninas resa av Lena Einhorn är en ganska nyläst bok som ni säkert sett på bloggen. En fruktansvärd historia, men som kunde varit skriven på ett bättre sett. Men jag rekomenderar den absolut!

Ja, det här var min Bokfemma för den här veckan! Finns fler biografier jag läst som är bra, men det här var nog de mest läsvärda!


Människa utan hund

134182-20

Det var längesen jag läste en deckare nu. Blev sugen på Håkan Nessers Människa utan hund efter att jag läst så många positiva recensioner om den.


Boken tar sin början i Kymlige mitt i december när familjen Hermansson samlas för att fira 105-årsdag. Pappa Karl-Erik fyller 65 och äldsta dottern Ebba fyller 40 år.  Det blir dock inte riktikgt som familjen tänkt sig. Två av familjens medlemmar försvinner spårlöst med bara ett dygns mellanrum. Kriminalinspektör Gunnar Barbarotti blir den som få ta sig an fallet.

Boken är alltså den första boken med Gunnar Barbarotti i huvudrollen. Det planeras ges ut fyra stycken, varav den andra nu kommit ut. En helt annan historia heter den. Kan ju upplysa om att den med finns i min hylla. Men det får bli ett senare projekt!
Nåväl, det här var verkligen en bok i min smak. Tycker att den var otroligt bra. Tempot var alldeles lagom hela boken igenom. Det finns ändå något hos den här Barbarotti som jag stör mig på.. Kan inte riktigt sätta fingret på vad bara... 4 av 5 möjliga är den värd tycker jag!

Håkan Nesser har skrivit
Koreografen (1988)
Det grovmaskiga nätet (1993)
Borkmanns punkt (1994)
Återkomsten (1995)
Barins triangel (1996)
Kvinna med födelsemärke (1996)
Ormblomman från Samaria (1997)
Kommisarien och tystnaden (1997)
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998)
Münsters fall (1998)
Carambole (1999)
Flugan och evigheten (1999)
Ewa Morenos fall (2000)
Svalan, katten, rosen, döden (2001)
Och Piccadilly circus ligger inte i Kumla (2002)
Kära Agnes (2002)
Fallet G (2003)
Skuggorna och regnet (2004)
Från doktor Klimkes horisont (2005)
Människa utan hund (2006)
En helt annan historia (2007)


Dagens bok

Bokus har börjat med en ny kul idé, nämligen Dagens bok. Varje dag kan man köpa en bok till extra bra pris. Idag är det Camilla Läckbergs Olycksfågeln som är Dagens bok, för endast 49:-. Nästan för bra för att vara sant tänkte jag.... och ja... mycket riktigt var den redan slut när jag surfade in! *morr*

Bokring/Bokstråle

På den svenska Bookcrossing sajten hittade jag en rolig idé som jag fastande för direkt!! Bokstråle eller Bokring kallas det för. Det fungerar ungefär som ett klassiskt kedjebrev. Man går ihop ett gäng och sen skickar den som står först på listan en bok, gärna pocket, till den som står näst på tur i listan. Sen håller man på så tills alla på listan har läst boken och ägaren har fått tillbaka sin bok. Vill inte ägaren har tillbaka sin bok får den som läser boken sist behålla den!! Verkar det intressant!?

Jag är med om ngn är intresserad av att prova!!

Min bokhylla

Kommer ni ihåg för ett tag sen när jag visade min bokhylla?! Jag kan ju bara meddela att den fyllt på sig ytterligare nu! Snart har jag nog inte plats för fler böcker. Får väl bli nya hyllor eller också får jag helt enkelt lära mig att låna lite bättre på biblkioteket!

Jag har såååå svårt att gå på biblioteket. Har liksom ett behov av att äga alla böcker som jag ska läsa. Vet inte riktigt vad jag ska göra åt detta!? Som regel köper jag dock bara begagnade böcker så det blir inte så dyrt. Det värsta är ju att man ska få plats med alla böcker med!

För skojs skull räknade jag hur många olästa böcker jag hade i min bokhylla för ett tag sen... Gissa hur många det blev!? Det är nästan så att jag skäms... Det är mer än 50 st, så mycket kan jag säga! =) Jag har en förmåga att köpa fler böcker än vad jag hinner med att läsa!! Får försöka hinna ikapp lite nu i sommar!

Jag är nog vad man kan kalla en bokperfetionist!! Har alla böcker väl sorterade i bokstavsordning efter författarens efternamn. Alla inbundna för sig och alla pocket för sig. Alla böcker måste stå jämt med bokhyllekanten annars får jag rysningar...



Hur är det med dig, lånar du böcker på biblioteket? Har du mycket olästa böcker i din bokhylla? Hur sorterar du böckerna i din bokhylla, efter namn, genre, storlek eller ngt annat?


RSS 2.0