Jag tackar och bugar



Jag har fått en award från Boksnoken. Har sett att den vandrat runt bland bloggarna ett tag! Vad kul att den nådde till ig. Tack så hemskt mycket!

Reglerna när man accepterat utmärkelsen är följande:

  • Kopiera ”awarden” till din blogg.
  • Länka till den som gav dig ”awarden”.
  • Berätta 7 intressanta fakta om dig själv.
  • Välj 7 andra bloggare som du skickar ”awarden” vidare till och länka dem.
  • Skriv en kommentar i deras bloggar så att utmärkelsen uppmärksammas.
  •  

    Här är 7 fakta om mej själv:

    - En gång i tiden samlade jag på servetter. Hade MASSOR!

    - Jag dricker varken kaffe, te, vin, öl eller kolsyrad läsk...

    - När jag var 10 år föll jag av en häst så illa att jag bröt nykelbenet.

    - Jag älskar stuvade makaroner!

    - Jag har glasögon och har haft det sen jag var 4 år. Har aldrig ens funderat på linser. Glasögonen är verkligen en del av mig!

    - Jag har 6 hål i öronen, men inga andra piercingar eller tatueringar.

    - Min första månadslön var 350 kr/månad. Jag gick på högstadiet och städade på ett byggföretag 1-2 timmar/vecka. Det här var mitt första jobb!



    Den här awarden har ju vandrat runt ett tag nu så den som känner sig manad kan väl svara på den och skriva 7 oanade fakta om sig själv!


    Bokfrågornas ABC - del 9




    Förra veckan handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest? Jag har funderat en lång stund på den här... Kan inte direkt komma på någon jag identifierar mig med i litteraturen. Intressant fråga faktiskt.. Skall nog tänka på det när jag läser i framtiden!

    Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan. Harry Potter och de vises sten är den första boken i serien och även den enda jag hitills läst. Har länge tänkt fortsätta med serien, men det har bara inte blivit av ännu!

    Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter detsamma! För ganska längesen läste jag Berny Pålssons självbiografi Vingklippt ängel. Det är, tycker jag, en bok om identitetssökande och förvirring. Jag har inte läst hennes andra bok, fortsättningen..

    Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast? Massor. Framför allt läser jag ju regelbundet ett flertal bokrelaterade bloggar. Använder mig mycket av sajten Bokbloggar.nu. Även Bokus och Adlibris är välbesökta sidor på min dator.


    Asperger och jag - Ann-Charlotte Sternefält

    Asperger och jag

    Jag har precis läst Ann-Charlotte Sternefälts självbiogrfiska bok Asperger och jag.
    Jag kom i kontakt med Ann-Charlotte och hennes bok genom mitt yrke som sjuksköterska. Boken ges endast ut i liten upplaga genom Recito Förlag men finns att köpa lite överallt!

    Ända sedan Ann-Charlotte var liten har hon vetat att hon varit annorlunda. Som barn hade hon svårt att leka tillsammans med andra jämngamla och sökte hela tiden efter en ledare som kunde styra upp och fantisera ihop lekarna. Att ständigt missförstå sin omgivning, inte kunna följa enkla instruktioner och alltid uppleva sig själv som annorlunda och utanför gör inte uppväxten till en dans på rosor. Det är hästarna som blir Ann-Charlottes räddning i allt elände. Man får följa henne genom hela uppväxten och fram tills idag.

    Det här är en väldigt personlig och utlämnande självbiografi som bygger på bla dagboksanteckning som Ann-Charlotte gjort under årens lopp. Det är intressant läsning, inte minst för alla som på något vis kommer i kontakt med människor med Asperger syndrom.



    Bokustoppen vecka 3

    Jens Lapidus med Snabba cash toppar fortfarande topplistan! Puh, vilken tur... Jag som ligger hopplöst efter med min januariläsning!

    Börja leva - Nadine Gordimer




    Börja leva av Nadine Gordimer var faktiskt överraskande bra! Det här var årets första bok i min Nobelpristagarutmaning.

    Paul drabbas av cancer och får genomgå en tuff strålbehandling som gör att han blir radioaktiv. För att skydda sin fru och sin son flyttar han hem till sina föräldrar, Lyndsay och Adrian. Det är nu bokens titel gör sig påmind - Börja leva.  Paul, som är väldigt mån om miljön börjar ifrågasätta sin fru som arbetar på ett stort multinationellt reklamföretag. Hon i sin tur önskar sig mest av allt ett barn till, vilket Paul inte är så pigg på. Adrian som alltid varit intresserad av arkeologi reser iväg på en utgrävning och blir förälskad i en ung norska, medans Lyndsay adopterar en föräldralös och HIV-smittad liten flicka. Allt ställs med andra ord på sin spets.

    Det här var en kort, men väldigt intensiv bok. Det känns som att Paul och hans familj kommer hänga med mig ett tag framöver. Historien är vacker på något sätt och budskapet är oerhört tydligt. Börja leva och ta vara på den tid du har. Man lever som sagt bara en gång... Jag blev verkligen positivt överraskad av Gordimer och är sugen på att läsa mer...

    Har du något du kan rekomendera av henne?

    Läsplanering januari 2010

    Uppdaterar läslistan för den här månaden. Kan nog bara konstatera att jag troligtvis inte kommer hinna med allt! Men visst, halva månaden är ju kvar! Det ställde ju till planeringen lite att jag var "tvungen" att läsa Luftslottet som sprängdes...


    1. Håkan Östlundhs första deckare Släke skall jag snarast införskaffa för att kunna läsa under januari månad. Det är ju den här boken som är månadsbok i Deckarutmaningen som jag antagit.

    2. Nadine Gordimer skall åtminstone påbörjas i januari månad eftersom det här är första periodens nobelpristagare.

    3. Selma Lagerlöfs Herr Arnes penningar skall jag också påbörja, men den verkar kort så jag satsar nog på utläsning så fort som möjligt. Det här är ju den första boken i utmaningen Skrivande svenskor.

    4. Flicka möter pojke som är skriven av Ali Smith är den boken jag valt att läsa i Mytserien. Kanske hinner man med fler, men jag börjar med den här.

    5. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid. Etta på Bokus topplista vecka 1.

    6. Snabba Cash av Jens Lapidus. Etta på Bokus topplista vecka 2.

    Ny vecka - Ny Bokusetta

    Den här veckan är det en ny bok på första plats minsann, nämligen Snabba Cash av Jens Lapidus. Det passar ju mig utmärkt eftersom den står oläst i bokhyllan!

    Låt oss nu hoppas att den ligger kvar åtminstone 2 veckor... =)

    Bokfrågornas ABC - del 8



  • Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
    Oj, det finns ju hur många som helst att välja mellan! Två huvudpersoner som betytt mycket och som har följt med mig långt tid efter att jag läste ut boken är Mariam och Laila i Tusen strålande solar. Fortfarande har jag inte läst någon bok som berört mig på det här sättet.

  • Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
    Frodo i Sagan om Ringen är för mig en riktig hjälte. Finns ju för den delen fler hjältar i den trilogin. Aragon tex...

  • Och den ultimata hjältinnan?
    Jag har ju precis läst den sista boken i Millenium-trilogin nu så den första hjältinna jag kommer att tänka på är såklart Lisbeth Salander. Hon är ju bara sååå häftig!

  • Vilken är den bästa historiska roman du läst?
    Är inte sådär jättebeläst i den genren, men gillar den faktiskt. Läste ett par böcker av Tracy Chevalier för några år sedan (före bloggen). Har fler av henne olästa i bokhyllan. Minns att jag gillade både Flicka med pärlörhänge och När änglar faller.

  • Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson

    Nu kan vi äntligen gå på bio för att se den avslutande delen i Milleniumtrilogin! Jag var ju bara tvungen att läsa ut boken först, och nu är det gjort... Så i morgon har vi planerat in ett biobesök! Skall bli intressant!


    Luftslottet som sprängdes
    tar vid precis där förra boken, Flickan som lekte med elden, slutade. Lisbeth Salander förs svårt skadad till sjukhuset. Där hamnar även hennes far, Zalachenko. Mikael Blomkvist gräver vidare i Salanders förflutna och kommer allt närmare sanningen. Han planerar ett stort avslöjande reportage som skall rentvå Salander från alla mordmisstankar och alla spekulationer om att hon skulle vara psykiskt störd. Det finns dock en särskild grupp människor som gör allt för att tysta ner både Salander och Blomkvist. Inom den här hemliga gruppen är alla medel tillåtna! Det hinner hända en hel del innan det är dags för rättegången mot Salander!

    Hela den här trilogin förtjänar verkligen all den uppmärksamhet som den har fått. Jag har gillat alla tre böckerna. Men jag måste nog ändå säga att den här avslutande delen var den sämsta. Det är väldigt många personer att hålla reda på under handlingens gång och olika utredningar till både höger och vänster. Det är i allafall tur att boken slutar på ett så pass naturligt sätt. Man har ju hört att Stieg Larsson hann börja på en fjärde bok innan han avled. Det hade ju varit hemskt om den här skulle slutat sådär olidligt spännande som den förra!

    Bokustoppen v1

    Nu är Bokustoppen för vecka 1 upplagd på hemsidan. I den här utmaningen får man ju själv välja vilken nivå på utmaningen som passar bäst.

    Jag väljer att läsa den bok som ligger 1:a på varje veckas lista! Som mest kan det alltså bli 52 böcker...

    Den här veckan är det Björn Ranelids bok Hjärtat som vapen som hamnade på första plats. Jag har aldrig läst något av Ranelid så det skall bli intressant!

    Bokfrågornas ABC - del 7















    Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
    Tantsnusk finns det ju massor av, men jag kan faktiskt inte komma på en enda bok som jag skulle vilja kalla gubbsnusk. Tänker mig en bok med sex, rock n'roll och kanske sport...

    Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
    Jag gråter mycket sällan till böcker. Jag har gråtit till en enda bok hitills i mitt liv och det är Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Nära till gråt hade jag även när jag läste Gardells trilogi om Juha.

    Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
    Ja, det skulle väl vara Jonas Gardell då. Tycker att jag tjatar om dessa böcker i var och varannan enkät. Men dem är ju SÅ bra! Likaså Margit Sandemos gigantiska serie om Sagan om Isfolket. Det var alldeles för längesen jag läst dem nu!

    I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
    Då skulle jag bjuda in Katerina Janouch, Martina Haag, Ann Söderlund och Eva Rusz. Vi skulle ha en sanslöst rolig middag med en massa tjejsnack om familjeliv, sex och relationer.

    Flicka möter pojke - Ali Smith

    Jag bestämde mig ju för ett tag sedan att hänga med i den så
     kallade Mytserien, där utmaningen var att läsa minst en av
    böckerna som ingår i serien. Jag valde att läsa Flicka möter
    pojke
    som är skriven av Ali Smith eftersom jag tyckte den
    verkade tilltalande.

    Myten som boken bygger på är berättelsen om Iphis som
    från början kommer från Ovidius. Iphis föds som flicka, en 
    oönskad flicka, och undkommer döden eftersom hennes mor
    låtsas att flickan är en pojke. Iphis uppfostras som pocke
    och ingen misstänker någonsin att hon i själva verket är
    icka. Hon blir kär i sin bästa väninna Ianthe och när bröllopet
    stundar grips hon av svå ångest och ber till gudarna at hon
    skall kunna tillfredsställa sin älskade. Ett under sker då och
    hon förvandlas till pojke på riktigt.

    Ali Smith berättar i den här boken om systrarna Imogen och
    Anthea som arbetar på en reklambyrå där allt är tillåtet, även om det är omoraliskt. En dag korsas deras väg av den graffitimålande pojkflickan Robin och Anthea blir förälskad direkt.
    Imogen kämpar vidare på företaget Pure för att försöka göra karriär i männens värld. Hon träffar Paul, och blir förälskad även hon.

    Det här är en lite komplicerad bok som jag inte riktigt fick grepp om från början. Anthea och Imogen turas om i olika kapitel att berätta sina historier. Men det är en bra och intressant bok som tar upp ämnen som genus och homosexualitet på ett spännande sätt. Bokens 150 sidor går snabbt att läsa ut och jag läser gärna mer av denna författare lite längre fram.

    Eftersom jag har så otroligt mycket på min läslista just nu så får jag nog anse Mytserien - utmaningen fullföljd med denna bok. Verkar finnas flera intressanta böcker i serien och jag kommer förmodligen återkomma till den igen vid ett senare tillfälle!

    Tack Bokmania för att du gjorde mig uppmärksam på det här fenomenet. Mytserien hade helt gått mig förbi!

    Herr Arnes Penningar - Selma Lagerlöf

    Första boken ut i Martinas nya utmaning med skrivande svenskor är nu utläst. Det gick fort!

    Boken är kort men väldigt händelserik. Jag gillar den skarpt från första stund. Boken handlar först och främst om Torarin, en fattig man som åker runt bland gårdarna och säljer fisk.
    En dag när han besökt Solberga prästgård och den mycket förmögne Herr Arne, får han se hela gården stå i lågor. Det framgår ganska snart att det hela är en mordbrand och alla på gården är döda, alla utom en. Herr Arnes kista med alla penningar visar sig vara stulen.
    Torarin finner Elsalill, flickan som överlevt branden, och tar henne med sig till Marstrand.
    Det hela kompliceras väldigt när hon ovetande blir förälskad i en av mördarna, sir Archie. Han vill ta med henne tillbaka till Skottland, men kärlekshistorien ställs på sin spets när Elsalills döda fostersyster uppenbarar sig och sanningen om vilka som mördat folket på Solberga kommer fram.

    Det är nog handlingen i stora drag det.. Som sagt, en kort och väldigt lättläst historia som jag varmt kan rekomendera! Välskriven och genomtänkt. Har även läst mig till att den baseras på en verklig händelse som Lagerlöf hört berättas i trakterna av Solberga. Intressant... Boken innehåller ju dock en hel del mystik så man får väl ta det där med en nypa salt!
    Selma Lagerlöf överträffade faktiskt mina förväntningar även den här gången och jag läser mer än gärna fler av hennes verk.

    Tidigare läst av Lagerlöf;
    Den heliga natten och andra julberättelser
    Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

    Jorden runt - Hemma igen

    Nu har jag återvänt hem igen efter en mycket trevlig jorden runt resa. Nu håller jag mig hemma i ungefär en månad sen drar vi ut på en ny färd runt jorden. Ser mycket fram emot detta! Tack Lyran för det här jätteroliga upplägget!

    Böckerna med fetstil är dem jag valde att läsa under resan!

    Östeuropa i Maj:
    Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
    Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
    Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

    Mellanöstern i Juni:
    Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
    Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
    Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

    Asien i Juli:
    Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
    Gao Xingjian (Kina) - Ensam människas Bibel
    Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

    Oceanien i Augusti:
    Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
    Patrick White (Australien) - Tant Theodora
    Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

    Sydamerika och Västindien i September:
    Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
    Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
    Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

    Nordamerika i Oktober:
    Toni Morrison (USA) - Älskade
    Philip Roth (USA) - Envar
    Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

    Afrika i November:
    Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
    Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
    Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

    Västeuropa i December:
    José Saramago (Portugal) - Blindheten
    Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
    Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar


    Både Oryx och Crake och Utvandringens tid var överraskande bra! Största besvikelsen var helt klart Mrs Dalloway...

    RSS 2.0