Läsplanering mars 2011

1. Elisabeth Gilek är september månads författare i Deckarutmaningen.

2. Enligt O:s deckarutmaning bjuder på Ramona Fransson. Har ju egentligen redan testat henne och har läst den första boken i serien. Passar nu istället på att läsa andra boken.

3. Jorden Runtresan far vidare till Nordamerika. Här blir det Paul Auster eftersom jag redan äger den! Har börjat och kommit en bit på väg!

4. Deckarutmaningen i november bjuder på boken Mord.net av Dan Buthler som jag sprungit på överallt kan tyckas. Nu äntligen får jag chans att läsa den!

5. Lyckan, kärleken och meningen med livet klarade faktiskt att peta ner Hundraåringen från Bokustoppen åtminstone en vecka!

6. Jorden runt åker till Afrika. Jag väljer att läsa boken Förändringar!

7. Jorden runt vänder hem till Europa igen, närmare bestämt Västeuropa. Kärleken är dödens motsats väljer jag att läsa. 

8. Ingrid Hedström är december månads deckarförfattare. Lärarinnan i Vilette är hennes första bok, vilket ju passar bra eftersom jag har den hemma!

9. Det blod som spillts av Åsa Larsson knep plötsligt förstaplatsen på Bokuslistan! Väljer dock att läsa Solstorm, bok nr 1 istället!Här fortsätter listan med nya böcker som tillhör 2011 års utmaningar!

10. Hanne Vibeke Holst med trilogon om Therese Skårup skall läsas till trilogiutmaningen. Har bara en bok kvar. En lycklig kvinna.

11. Årets första nobelpristagare är Harold Pinter.

12. Tolv böcker som ingår i boktolvan skall läsas. Har dock hela året på mig!

13. I grunden utan skuld av Viveca Sten är med från nya Bokuslistan. Men eftersom jag inte läst nummer två i serien läser jag sitället den! I den innersta kretsen heter den.

14. Även Pansarhjärta med Jo Nesbö har knipit en förstaplats på Bokus. Men jag läser nummer två i serien istället, Kackerlackorna. Redan kommit en bra bit i den! Mycket lovande!

15. Jorden runt - version 3 startar! Vi styr kosan mot Östeuropa!

16. Ny Jorden Runtbok! Dags för Mellanöstern!

17. Den som känner sig manad kan ta tag i Hertha Müller i Nobelutmaningen! Jag väntar ett tag till!

18. Ny Bokusetta. Boken Förbjuden frukt av Sarah Addison Allen.

Det verkliga livet - Hanne Vibeke Holst

Jag gick ju som bekant med i Trilogiutmaningen och valde att läsa Hanne Vibeke Holsts trilogi om Therese Skårup. Den har ju några år på nacken och har stått oläst i bokyllan länge nu! Nu ha jag läst ut den andra delen i serien, Det verkliga livet.

 

När vi nu möter den gravida TV-journalisten Therese Skårup har komit hem från den riskfyllda Moskvaresan. Hon flyttar ihop med Paul och föder så småningom dottern Zarina. Genast tar moderskapet över hela Thereses liv och hon har till och med svårt att släppa in Paul i sin och Zarinas värld. På BB träffar hon den struliga tjejen Heidi som även hon är nyförlöst och som dessutom blivit lämnad av sin sambo - en rktig gangster. Paul får ett toppenjobb och flyttar till Odense under veckorna och deras förhllande börjar knaka i fogarna mer och mer...

Det här var en ganska tråkig fortsättning tycker jag. Det märks att den har några år på nacken! Precis som i första delen retar jag mig på Therese och har svårt att känna något för vare sig henne eller Paul. Hnadlingen maler på ända fram till typ 20 sidor från slutet när det äntligen blir lite spänning. Slutet är ganska öppet och jag känner att jag nog inte kan vänta alltför länge med att läsa sista delen!

Jag har tidigare läst och skrivit om;
Thereses tillstånd


Dinosaurie Dino och hans vänner - Städdagen

Idag dök den nyaste boken av Aleksandar-Pal Sakala upp i brevlådan. Den här gången handlar berättelsen om ett högst aktuellt ämne - nämligen miljön och utsläpp.Dino och Dragan befinner sig precis som vanligt i Skogen. Det är skräpigt i skogen efter vintern och de bestämmer sig för att samla ihop alla sina vänner för att anordna en riktig städdag. Av en händelse springer de på ett rymdskepp och två kossor som berättar att de är här för att hämta växter till sin planet. Där har nästan allting dött på grund av alla utsläpp. Och inte vilka utsläpp som helst... - Det är kossornas pruttar som gjort att det har blivit svårt att andas!

Ett roligt och finurligt sätt att förklara det här med gaser och utsläpp för barn. När jag läste den här boken blev jag först skeptiskt när det plötsligt blev lite sci-fi över det hela med rymdskepp och rymdkossor, men sen ändrade jag snabbt uppfattning! Kanske är det här rent av den bästa av böckerna i serien. Som sagt, ett högst angenämt ämne!

I serien om Dinosaurien Dino och hans vänner har jag tidigare skrivit om;
Fotbollsdagen
Den magiska draken från landet Simsala
Triss och Tess och Dinos kärleksproblem
Berättelsen om den kloka ugglan Magnus

BokusTopp

Det har börjat lite tjatigt i år också!

v1 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v2 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v3 I grunden utan skuld - Viveca Sten (Läser istället I den innersta kretsen)
v4 Pansarhjärta - Jo Nesbö (Läser istället Kackerlackorna)
v5 Pansarhjärta - Jo Nesbö (Läser istället Kackerlackorna)
v6 Pansarhjärta - Jo Nesbö (Läser istället Kackerlackorna)
v7 Pansarhjärta - Jo Nesbö (Läser istället Kackerlackorna)
v8 Förbjuden frukt - Sarah Addison Allen
v9 Förbjuden frukt - Sarah Addison Allen
v10 Förbjuden frukt - Sarah Addison Allen
v11 Förbjuden frukt - Sarah Addison Allen
Döden inpå livet - Maureen O´Brien

Jag är fortfarande bara i augusti månad när det gäller
deckarutmaningen 2010. Men jag kämpar på! Maureen
O'Brien
var en helt ny bekantskap för min del. Hade inte
ens hört talas om henne innan den här utmaningen!

Det här är en lite annorlunda deckarhistoria. Tv-stjärnan
Liza Drew hittas död i ett öde hus i London. Bästa väninnan
Millie Hale är den som hittar Liza. Är hon mördad eller har
hon begått självmord? Kiriminalkommissarie John Bright,
eller Knivbladet som Millie kallar honom, är den som blir
ansvarig för fallet. Han riktar sina misstankar mot någon
av de tre som står offret närmast; modern, pojkvännen
Paul eller Millie själv...


Som sagt, en lite annorlunda historia. Berättarjaget är offrets vännina
Millie. Ett psykologiskt drama som innehåller både kärlek, hat och svartsjuka. Verkar inte finnas så mycket mer av O´Brien på svenska men jag är helt klart intresserad av att läsa mer. Gillade det här skarpt även om jag anade utgången ganska tidigt i boken så var den enda fängslande ända fram till slutet!

Alfabetsutmaning

Lite inspirerad av Ett hem utan böcker startar jag nu min egen alfabetsutmaning där jag under året ska läsa minst en författare på varje bokstav i alfabetet! Det borde man ju klara! =) Sorterar ju såklart efter föfattarens efternamn!

Häng gärna på!

A
B Christa von Bernuth
C
D
E
F
G
H Hanne Vibeke Holst
I
J
K
L
M
N Jo Nesbö
O Maureen O´Brien
P
Q
R
S
T David Toscana
U Sigrid Undset
V
W
X
Y
Z
Å
Ä
Ö

Den sista läsaren - David Toscana

Som bekant har jag legat ganska efter i Lyrans Jorden Runt-resa. Jag är precis färdig med min Sydamerikaresa och jag har befunnit mig i landet Mexico tillsammans med boken Den sista läsaren skriven av David Toscana.

Boken utspelar sig under en torrperiod i en liten mexikansk by vid namn Icamole. Remigio hittar en död flicka i sin vattenbrunn. Han berättar för sin far, bibliotikarien Lucio, om fyndet. Lucio är en ensam typ som lever för sina böcker. Genast börjar han spekulera i dödsfallet och hävdar att svaret på gåtan finns gömt i böckernas värld.

En något udda historia måste jag säga. Men ändå har den något som gör att jag fastnar. Språket har ett otroligt flyt - Det är vackert. Det är ganska svårt att få grepp om den här historien.. Den är enkel men ändå fin!
Det här är nog ingen bok som kommer fastna i mitt minne direkt, men jag återkommer gärna till författaren ifråga vid ett senare tillfälle!

RSS 2.0