Julklappar

134182-6

Nu var julhelgen över! Var en jättemysig helg med mycket god mat, julklappar och trevligt sällskap. På bokfronten blev det följande klappar;

- Den döende dandyn med Mari Jungstedt
- Dotter önskas med Katerina Janouch
- Svart stig med Åsa Larsson
- Presentkort på BOKIA på hela 750:- (gissa om det ska handlas under bokrean.... om jag nu kan hålla mig tills dess!?)

Bokbussen julspecial

Häromdagen visades Bokbussen julspecial, och dessutom fick jag veta att det var sista avsnittet. Inte för säsongen, utan FÖR ALLTID!!! Hemska tanke... Hur ska jag klara mig utan detta underbara bokprogram. Hoppas verkligen att det kommer ett liknande program!

Var inte så många boktips som intresserade mig. Harry Potter möjligtvis och kanske Den stängda boken av Jette Kaarsbøl. Det ska bli mig ett sant nöje att döda dig med Magdalena Graaf  är också en bok som jag säkert kommer läsa. Gert Fylking gav den boken högt betyg i programmet.

Vill nu även passa på att önska Er alla en riktigt GOD JUL med (förhoppningsvis) många hårda bokpaket! Har redan fått ett presentkort av min sambo på Bokia. Får bli reashopping i februari sen!

Bokbussen nr 7

Ikväll var temat i Bokbussen Musik och rytm i böckernas värld. Inget tema som intresserade mig direkt. Det enda jag blev intresserad av var Maria Ernestams romaner Caipirinha med Döden och Busters öron.
Busters öron kom ut i höstas och tar upp den komplicerade relationen mellan mor och dotter samtidigt som den berättar om kärlek, förtroende och svek. Caipirinha med Döden är en udda romantisk komedi med spänningsinslag. Dessa två böcker läggs till på "måste-läsas-listan"!

Idun - Sagan om Valhalla

134182-5

Jag fortsatte raskt med den andra delen i Johanne Hildebrandts triologi. Idun heter denna andra del och eftersom jag gillade den första boken så mycket hade jag relativt höga förväntningar på den här boken. Läste i någon recension någonstans att böckerna bara blir sämre och sämre...

Svartsoten drar som en löpeld över världen. Tor är maktlös när asarna börjar dö. Den enda som kan bryta förbannelsen är Freja, prästinnan han en gång älskade. Tillsammans kan de rädda sina folk från undergång. Men Freja vägrar. Bara Idun, deras dotter, kan tvinga henne till underkastelse.

Personen som skrev den där recensionen jag talade om har i allafall inte mitt medhåll, för jag tycker att den här boken är precis lika bra som den första var. Det enda som jag kan tycka är lite negativt med böckerna hitills är att det är så mycket olika personer med i handlingen, och många konstiga namn att hålla reda på. Namnöversikten som finns längst bak i boken är väl behövd! Den får 4 av 5 möjliga, precis som den första boken!

Johanne Hildebrandt har gett ut följande;
Blackout (2001)
Freja - Sagan om Valhalla (2002)
Idun - Sagan om Valhalla (2003)
Saga från Valhalla (2004)
Fördömd (2006)

Vinnare

Hihi, jag är en vinnare! Petra hade rensning i bokhyllan och lottade på sin boksida ut den bortrensade högen böcker. Man fick svara på några frågor och sen välja vilken av följande man ville ha!

Irene Nemirovsky - Storm över Frankrike
Jane & Mike Tomlinson - Målgång
Arne Dahl - Efterskalv
Maria Ernestam - Busters öron (pocket)
Linda Olsson - Nu vill jag sjunga dig milda sånger

Jag valde Efterskalv och ja... JAG VANN! Har inte läst något av Arne Dahl innan och det här är hans nionde bok om A-gruppen så jag får nog ge mig ut på jakt nu! Jag vill helst alltid läsa böcker i ordning. Får se om man kan hitta de tidigare utgivna!?

Skynda in på hennes sida http://www.enannansida.se/bok/ för Målgång av Jane & Mike Tomlinson finns fortfarande kvar att vinna!

Temaår 2007

Min favvobokbloggare Petra kommer nu med en utmaning om ett Temaår 2007. Hon föreslår fem klassiska pjäser under året. Något av tex Sofokles, Shakespeare, Brecht, Tjechov och Strindberg. Jag anmäler mig direkt! Här skall läsas pjäser! Kanske inte den roligaste litteraturen, men men.. Det tillhör ju nästan allmänbildningen. Vi har två månader på varje pjäs så det ska man nog klara av! Får väl bli en tur till biblioteket nu då och leta Sofokles!  


Ett annat Tema 2007 för min egen del blir att läsa minst 5 nobelpristagare. Är även sugen på att ge fantasygenren en chans, så ja? 5 fantasyböcker under året kan med bli en utmaning. Har också lovat mig själv att ta tag i fler klassiker, tex Moberg, Jane Austen och andra intressanta. Tipsa gärna om klassiker, fantasy och nobelpristagare som ni tycker är värda att läsa!


Bokbussen nr 6

Bokbussen i tisdags handlade om krönikor. Har absolut inget emot den här sortens litteratur, men inget av det som det tipsades om i programmet föll mig i smaken direkt. Det enda jag skulle kunna tänka mig i så fall var Berlinerpopplarna av den norska författarinnan Anne B. Ragde. Den här boken har blivit jättestor i Norge och har blivit pjäs och så småningom ska den även bli film. Boken handlar om tre bröder som möts igen efter 20 år vid sin mors dödsbädd. Tiden är kommen för avslöjanden och kanske för försoning ...Verkar vara en rätt spännande släktkrönika ändå. Eftersom den slagit så stort i Norge är den kanske läsvärd. Någon av er där ute som läst den?

Chick lit

På Förkväll på TV4 nu ikväll pratades det om den oerhört populära genren Chick Lit som jag älskar! Denise Rudberg och Jenny Leeb gästade studion. Denise är gammal i gejmet, men Jenny Leeb hade jag inte hört talas om förut. Hon har gett ut en bok som heter Grevgatan 22 (blanda inte ihop med Fågelbovägen 32 av Sara Kadefors!).

Alla kanske inte vet vad chick lit betyder!? Så här kan man läsa på Wikipedia!

Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern. Genren etablerades år 2000. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor. Karaktärerna är inte sällan över-analyserande unga kvinnor som söker perfektion, vare sig det är att hitta en partner, ett jobb eller en lägenhet.Chick lit-genren tog fart med Bridget Jones dagbok på 90-talet. Genren har också betraktats som postfeministisk eftersom den ofta behandlar kärlek och förhållanden på ett okonventionellt sätt.
Jag är inte så jättebeläst inom genren ännu! Har läst Marian Keyes och Kajsa Ingemarsson. Har många böcker som står på "måste-läsas-listan"!!

Vilka chick lit författare gillar du? Vore roligt med lite tips!

Freja - Sagan om Valhalla

134182-4

Jag var sugen på lite historik och och har nu precis läst ut Freja, första boken i serien Sagan om Valhalla. Triologin är skriven av Johanne Hildebrandt. Första boken jag läser av denna författare, men jag är helnöjd. Kommer absolut läsa de två återstående delarna i triologin. Köpte alla tre på bokrean förra året.

Kriget närmar sig Vanaheim. Gårdar bränns och plundras av asar som trängt in i landet österifrån. Prästinnan Freja reser till fienden i ett sista försök att mäkla fred. Men mötet med hövdingasonen Tor förändrar allt. För en mer förbjuden kärlek har aldrig funnits.

Som sagt gillade jag den här boken jättemycket! Spänning, kärlek och lite fantasy på samma gång. Berättelsen utspelar sig alltså under bronsåldern. Man får bla stifta bekantskap med Freja (förstås), Tor, Oden och Loke. Som så många andra som recenserat den här boken reagerar jag ibland på det grova och vulgära språket som förekommer emellanåt. Men man vänjer sig under bokens gång. Den får 4 av 5 möjliga!

Johanne Hildebrandt har gett ut följande;
Blackout (2001)
Freja - Sagan om Valhalla (2002)
Idun - Sagan om Valhalla (2003)
Saga från Valhalla (2004)
Fördömd (2006)

Bokutmaning

Hihi, fick precis en bokutmaning från Cez. Och här kommer svaren! =)

Hur många böcker läser du (i snitt) i månaden? 4-5 st ungefär

Vilken är din favoritgenre? Läser mest Deckare, men gillar det mesta!

Favoritförfattare? Oj, har ingen speciell. Gillar Läckberg och Dan Brown mycket.

Bästa bok? Har ingen speciell favvis.

Lånar du ut dina böcker? Ja, det händer. Men inte så ofta.

Vad gör du helst: köper eller lånar böcker? Köper. Har ett sjukligt behov av att äga alla böcker jag läser. Gillar dock att besöka biblioteket, men inte för att låna! =)

Pocket eller Inbunden? Både och, men mest inbundet. Måste dessutom ha alla böcker av samma författare i samma format, antingen alla i pocket eller alla inbundna. Inte blandat! Det skulle va förfärligt... *Ler*

Hur petig är du - är det ok att vika hörn och bokryggar, eller ska böcker helst se nya ut? Ska se nya och helst olästa ut!

Brukar du se till att läsa något från årets nobelpristagare i litteratur varje år? Nej, ska vara ärlig och säga att jag nog aldrig läst någon nobelpristagare. Skärpning!! Ska göra det, lovar...

Programtips

Ikväll 21.00 börjar Svarta sekunder på SVT1. En norsk kriminalserie i tre delar som baseras på Karin Fossums deckare med samma namn. Måste absolut ses. Boken står här hemma i hyllan, men har inte lästs ännu!

Bokbussen nr 5

Klasskillnader var ämnet i kvällens Bokbussen. En hel del intressant faktiskt.

Jag gillar självbiografier och idag blev jag tipsad om två nya böcker som jag absolut vill läsa. Nämligen Pia Degemarks Gud räknar alla kvinnors tårar. En mycket utlämnande skildring av hennes liv från överklassflicka till hemlös missbrukare. Ganska ovanligt att man gör den sortens klassresa va!?

En annan självbiografi som verkar intressant ärr Yvonne Domeijs bok Trasdocka. Handlar om hennes tragiska barndom med sexuella övergrepp och senare hemlöshet.

Båda dessa böcker verkar klart läsvärda!

En annan bok som det tipsas om i programmet är Arne Dahls nionde spänningsroman om A-gruppen. Efterskalv heter den och här har terrorismen kommit till Sverige, när ett tunnelbanetåg sprängs och människor dör. Verkar vara en intressant historia...

Augustpriset

Susanna Alakoskis roman Svinalängorna har belönats med Augustpriset i klassen årets skönlitterära bok. Detta är en bok som jag inte har läst. Vet inte heller så mycket om den. Vore kanske idé att kolla upp den nu! I fackboksklassen vann Cecilia Lindqvists Qin, medan Per Nilssons Svenne utsågs till årets bästa svenska barn- och ungdomsbok.


Omslagsbild
Svinalängorna med Susanna Alakoski

RSS 2.0