Könsneutrala barnböcker

1144_m5B15D_m.jpg                                                    rolig tecknad brandbil
Ikväll tog Kulturnyheterna upp det här med genusdebatten. Böcker för flickor handlar om prinsessor som föder barn och som inte arbetar. Det är rosa och gulligt, medans det i böcker för pojkar är starka män som arbetar hårt och kör bilar och traktorer.

Är du genusmedveten? Tänker du på det här när du köper böcker till dina barn?

Nu har ju inte jag hunnit köpa så många barnböcker ännu eftersom Felix bara är 3 månader än så länge. Men jag kan erkänna att de böcker jag har köpt har handlat om tex brandmän, bilar och annat pojkigt!

Det nya bokförlaget Olika förlag ger ut barnböcker med ett positivt genusmönster. Även Vilda förlag satsar på detta.



Några roliga boktips i ämnet!

- Pija Lindebaums bok Kenta och barbisarna handlar om Kenta som helst vill leka med sin barbie tillsammans med flickorna.

- Anna Hedvalls bok Sandalerna handlar om en pojke som går till skolan med rosa skor.

Ny lästrio

Äntligen dags för en ny lästrio. Den här gången är det memoarer/biografier som gäller. Har läst ganska mkt böcker i den här genren, men måste säga att det var ganska svårt ändå. Ofta anser jag att dem som skriver biografier verkligen försöker suga ut mesta möjliga av sin historia och det kommer uppföljare på uppföljare. 

1. Mamma sa att jag var sjuk - Julie Gregory
Julie berättar om sin uppväxt tillsammans med en mor som lider av Münchhausen.

2. Pojken som kallades Det - Dave Pelzer
Ingen har väl missat dessa böcker om Dave vars barndom kantas av fruktansvärd barnmisshandel. Det här är ju dock ett exempel på vad jag nämnde ovan. Dave har väl nu gett ut 4 böcker och hans bror 1. Lite att gå till överdrift tycker jag. Dock läsvärda böcker allihop.

3. Gömda - Liza Marklund
Det här var svårt.. Vilken bok/böcker skall knipa tredjeplatsen... Ninas resa? Den vita massajen? Gömda?
Jooo, den får det väl bli. Vet att den här boken tog mig med storm när jag läste den första gången. Har efter det läst den minst 2 ggr och den är så upprörande. Har även läst uppföljarna, men Gömda är ändå den bästa!

Göteborgsgata, brandgul sol

134182-56

Kunde inte låta bli att börja läsa en av böckerna jag fick i bokpaketet! Det blev Ingela Hildestedts roman Göteborgsgata, brandgul sol.

I den här romanen träffar vi Linnea som lever ensam och som studerar konstvetenskap. Hon håller på att skriva en uppsats om konstnären Åke Göransson och hans verk. Linnea träffar Tanja och nystas in i en skum del av konstvärlden när hon får nys om att det finns skisser av Göransson som inte är kända. Men vem kan man egentligen lita på?

Tycker att detta var en lättläst bok som var lite småseg. Handlingen kom liksom inte framåt förräns det var ungefär 40 sidor kvar. Men jag tyckte ändå om den på något sätt. Den får faktiskt 4 av 5 möjliga. En lågmäld bok med lite spänning på slutet! Ska nog läsa hennes debutroman också tror jag minsann!

Ingela Hildestedt har skrivit;
Landskapet avslöjar ingen (2004)
Göteborgsgata brandgul sol (2008)

Spännande bokpaket

134182-55

Nya spännande bokpaket har landat i brevlådan!

Det var ett trevligt paket från Alfabeta förlag som innehöll böckerna Jävla John av Eva Dozzi och Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström. Alltså två spännande svenska debutanter!

Ett annat paket från kära Kabusa innehöll Mats Ahlstedts kriminalroman Den röda damcykeln och Ingela Hildestedts roman Göteborgsgata, brandgul sol.

Åh, så mkt mumsig litteratur jag har framför mig nu. Måste bara läsa ut DH Lawrences Söner och älskande först!

Veckans lästrio

Den här veckans lästrio var rejält krånglig för min del. Temat är;

Vilka är dina tre bästa historiska skildringar?

Kan ju inte skryta med att jag är särskilt beläst på den här sortens böcker, men jag gör ett försök i allafall!

1. Tracy Chevalier skriver bra romaner som utspelar sig i historisk miljö. Jag har än så länge bara läst Flicka med pärlörhänge och Den blå färgen, men de var väldigt bra.

2. Diana Gabaldons serie om Claire och Jamie har jag bara precis påbörjat. Endast läst första boken, Främlingen men den var bra. Var dock så länge sedan nu så kommer knappt ihåg den. Kanske borde läsa om...

3. Den här var knivig. Tror inte att jag kan komma på någon mer tyvärr. Får lämna tomt tills vidare! Har ju efter denna trion i allafall kommit underfund med att jag måste läsa mer historiska böcker! =)

Pocketutbyte

Nu har jag också fått ta del av pocketutbytet som äger rum här runtomkring i bloggvärlden. Det går ut på att man skickar en pocketbok till den som står överts på listan och sedan skickar man vidare mailet till 6 andra bokvänner man har. Detta skulle i slutändan göra att man får 36 pocketböcker hem i brevlådan..


Nåväl, låter för bra för att vara sant. Är egentligen ganska kritisk till sånt här, men jag testar!!!


Höstens böcker 2008

Såg precis att förlagen redan börjar lägga ut Höstens boknyheter på sina hemsidor. Wahlström och Widstrands höstkatalog finns att ladda ner här. 

Här finns bla nyheter från Johan Theorin, Elisabeth Gilek och Viveca Lärn. Nu kommer även boken 1001 böcker du måste läsa innan du dör.

Även Albert Bonniers förlag har lagt ut höstens katalog på hemsidan. Här finns nyheter från Håkan Nesser, Bodil Malmsten, Carina Rydberg, Arne Dahl, Åsa Larsson och Joyce Carol Oates.

Góboken

Go'boken logo




Idag har jag gått med i Góboken. Tänkte nämligen att lille Felix ska ta efter mitt läsintresse. Det skall ju börjas i tid!


Några av er andra bloggare som har erfarenhet av den här bokklubben eller någon annan bokklubb för barn?

Veckans lästrio

Dags för en ny version av Petras lästrio nu! Har dragit mig in i det sista med att medverka den här veckan. Tycker att ämnet var svårt...

Vilka är dina tre favoriter bland skildringar av olika geografiska platser - och vad har du själv för relation till platsen!

1. Saltön i Viveca Lärns böcker. Har väl egentligen ingen personlig relation till platsen, men älskar böckerna. Tycker att platsen är otroligt mysigt skildrad och skulle gärna vilja uppleva stället i verkligheten!

2. Ystad i Wallanderböckerna. Varenda sommar i flera års tid har jag och min familj semestrat i Ystad. Trivs otroligt bra där och läser numera böckerna och ser filmerna med ett helt annat intresse. Man känner ju igen sig! =)

3. Norge i Anne B. Ragdes romaner. Älskade ju de här böckerna oxh väntar spänt på att den tredje skall komma ut på svenska. Nåväl, Norge är ett av mina absoluta favoritland. Har varit där massor av gånger och sett det mesta som är värt att se! Skulle jag välja ett främmande land att flytta till skulle det absolut bli Norge. Älskar språket och älskar norrmännen!

Gäst hos verkligheten

134182-54

Andra boken i Nobelpristagarutmaningen utläst. Det blev Gäst hos verkligheten skriven av Pär Lagerkvist.

Boken är en självbiografisk barndomsskildring. Vi får möta den känsliga pojken Anders under hans uppväxt vid järnvägsstationen tillsammans med sina föräldrar och syskon. Med i handlingen är även hans morfar, mormor och hans morbror. Jag uppfattar det som att boken handlar mycket om döden. En sorglig stämning genomsyrar varje kapitel.

En lättläst tunn bok utan någon särskild handling egentligen. Varje kapitel är en ny historia. Man får aldrig riktigt grepp om tiden eller om huvudpersonerna. Den får 2 av 5 möjliga.

Pär Lagerkvist har bla skrivit;
Människor (1912)
Ångest (1916)
Kaos (1919)
Bödeln (1933)
Dvärgen (1944)
Barabbas (1950)
Det heliga landet (1964)

Gravid- och föräldraböcker

Som ni alla säkert vet är jag och min sambo nyblivna föräldrar till Felix, nu 2 månader gammal. Tänkte att det kunde vara på sin plats med lite tips på bra böcker som vi använt oss av under graviditeten och nu i början av föräldraskapet. Blir att man läser mycket! Tar gärna emot tips på andra bra föräldraböcker!

Gravid - Vecka för vecka
Bokomslag "Gravid - vecka för vecka"Detta är en slags dagbok där du under graviditetens alla veckor kan skriva vad som händer med dig och din kropp. En bra bok som innehåller en massa fakta om vad som sker med fostret inne i magen. Kul att plocka fram och läsa vad man skrivit nu såhär efteråt. Kan varmt rekomenderas! 










Barn - De första fem åren
Även detta en mycket bra bok som tar upp det mesta man behöver veta. Tar även upp en del om graviditeten och förlossningen. Jag har själv haft mycket användning av den vad gäller amningen. Stort kapitel om detta i boken!










Stora boken om barn - Att vänta och föda. Barnets sex första år
Den här boken liknar ganska mycket den föregående, men är inte lika bred som den förra anser jag. En sak som jag gillar skarpt är recepten på egen bebismat!









Du ska bli pappaOmslagsbild: ISBN 9789170549373, Du Ska Bli Pappa
Den här boken köpte min sambo till sig själv och det är mest han som har läst i den. Men vi har haft många roliga stunder när vi läst om vad som händer vecka för vecka. Personligt och roligt skrivet. Finns även en fortsättning på den här boken som heter Du är pappa







Omslagsbild: ISBN 9789185015337, På smällen : från A till BebisPå smällen - Från A till bebis
Den här boken har jag tidigare recenserat här. En rolig och bra bok.








Ett barn blir till
Det här var den första boken vi köpte när jag blivit gravid. Köpte den därför att den har så otroligt vacka bilder. Har bläddrat otroligt mycket i den under graviditeten.

Kul utmaning

Hittade en kul lista hos Maria.

För 5 år sedan (2003 = 20 år)
Började läsa på högskolan. Mycket av tiden gick naturligtvis åt till kurslitteratur, men en del skönlitteratur blev det förstås också! Men absolut inte i den utsträckningen som idag.

För 10 år sedan (1998 = 15 år)
Gick på högstadiet och det mesta jag läste var nog sånt som man var tvungen att läsa i svenskan eller engelskan. Lånade en del på biblioteket kommer jag ihåg och det var mest kärleksromaner, typ Danielle Steel, Barbara Wood och liknande.

För 15 år sedan (1993 = 10 år)
Vid den här tidpunkten i livet läste jag otroligt mycket. Då fanns ju hur mycket tid som helst. Jag läste Bert, Sune och annan ungdomaslitteratur. Jag var med i hästbokklubben Pollux och läste massor med böcker därifrån. Det var nog i den här åldern mitt intresse för spännande böcker anlades för jag minns att jag gillade "spökiga" ungdomsböcker, typ Kitty mfl... Tvillingböckerna var också en poppis grej och jag samlade ett bra tag på dem.

För 20 år sedan (1988 = 5 år)
Minns inte så mycket från den här tiden. Gick hos dagmamma och jag vet att där lånades mycket böcker från biblioteket. Var nog någon gång i den här åldern jag lärde mig läsa lite smått. Kunde i allafall läsa när jag var 6 år minns jag. Var nog mycket bilderböcker. En bok jag särskilt minns hemifrån är Petter och hans fyra getter. Den var poppis!

Kvartalsrapport nr 1 2008

Jaha, då var årets första kvartal till sin ända. Dags att sammanfatta! Har läst mkt bra böcker dessa första månader på året! Väldigt nöjd.

Antal lästa böcker: 10 st. 1 bok mindre än samma period förra året.

Bäst:
  En hjärtformad ask av Joe Hill. Förvånadsvärt många böcker har fått 5 i betyg den här perioden. Svårt att välja bara en enda!

Sämst:
  Röda rummet av August Strindberg. Otroligt seg att ta sig igenom!

Värmebölja

134182-53

Det har gått lite trögt med läsandet nu det senaste! Blir mest under amningsstunderna man får tid att läsa några rader! Men nu har jag i allafall läst ut Viveca Lärns femte bok om Saltöborna, Värmebölja.

Det är alltså de boende på ön Saltön som vi återigen får träffa. Nu är det mitt i sommaren och en otrolig värmebölja ligger över Bohuslän. Till råga på allt härjar en pyroman på Saltön och alla misstänker alla.
Sara och McFie har fått sin lilla efterlängtade dotter, Johanna öppnar en ostronbar och Emily har tagit över Blomgrens tobak.

Har älskat alla böckerna om Saltöborna, så även denna! Den får naturligtvis 5 av 5 möjliga och jag hoppas innerligt att även denna blir TV-serie! Älskar Vivecas beskrivining av dessa lite udda människor.

Viveca Lärn har bla skrivit dessa vuxenromaner;
Den blå vänthallen (1996)
Midsommarvals (1999)
Hummerfesten (2000)
En fröjdefull jul (2001)
Sol och vår (2002)
Vi ses vid röda sten (2004)
Kvinnan som var en fyr (2007)

RSS 2.0