Pocketförlagets nya satsning

Precis som flera andra bokbloggare har jag fått erbjudande om att vara med i Pocketförlagets nya ungdomssatsning.
Det här låter ju helt fantastiskt intressant så självklart tackade jag ja.

Följande böcker ingår i satsningen och släpps nu i slutet av mars!


     
  
  
  

Läs en bok och få en bok - Gratis.
Visst låter det bra!? Läs en av ovanstående böcker och fota dig tillsammans med den. Gå sedan in och lämna bilden och din adress på projektets Facebook-sida (länken ovan) så får du en annan bok i serien hemskickad - HELT GRATIS!

Precious av SapphireVecka 5 hoppade Sapphire upp i toppen på Bokus topplista med sin bok Precious. För mig en helt okänd bok och författare, men nu såhär efteråt har jag förstått hur stor den blivit. Den kommer ju till och med som film nu.

Boken handlar om Precious Jones, en ung kvinna som under hela sin uppväxt blivit sexuellt utnyttjad av sin far. När hon fyllt tolv år föder hon sin första barn. Far till barnet är hennes egen far. Flickan föds med Down Syndrom och Precious kallar henne Lilla Mongot. När Precious hunnit fylla 16 år upptäcker hon att hon är gravid ännu en gång. Hon blir avstängd från skolan och börjar i en specialklass med flera andra utsatta kvinnor. Hon är analfabet och hennes största dröm är att lära sig läsa och skriva..

En lättläst och snabb bok som jag tyckte ganska bra om. Lite svårläst emellanåt bara eftersom den innehåller mycket stavfel och slanguttryck. Jag funderar mycket på vem som egentligen ligger bakom författarnamnet Sapphire och man kan ju inte heller låta bli att fundera på om något i boken är sanning eller om allt bara är påhitt. Lite nyfiken på filmen är jag absolut!

Bokustoppen

v1 Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
v2 Snabba Cash av Jens Lapidus
v3 Snabba Cash av Jens Lapidus
v4 Snabba Cash av Jens Lapidus
v5 Precious av Sapphire
v6 Snabba Cash av Jens Lapidus
v7 Äppeldalen av Deborah Smith
v8 Äppeldalen av Deborah Smith
v9 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v10 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v11 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v12 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan

Stalins kossor - Sofi Oksanen

Första stoppet i Jorden runt på 8 böcker var Östeuropa och jag valde att läsa Sofi Oksanens debutroman Stalins kossor. Har läst om den på flera bloggar och den fångade mitt intresse.


Den här samhällskritiska romanen kom ut 2003. Huvudpersonen är Anna, men i tillbakablickar får vi även följa hennes mors och mormors liv i Estland under Sovjettiden. Anna växer upp i Finland med sin estniska mamma och finska pappa, Redan från barnaåren blir hon itutad att hon så långt det är möjligt skall förneka sitt estniska påbrå eftersom estniska kvinnor ses som horor. Detta sätter djupa spår under Annas uppväxt och hon drabbas av svåra ätstörningar och en otrolig rädsla för närmare relationer.

Jag har lite svårt för att bestämma mig för vad jag egentligen tyckte m den här boken. Från början upplevde jag den ganska rörg och som många andra störde jag mig på bokens struktur. Men ju längre in jag kom i handlingen desto lättare gick det att läsa, även om jag måste erkänna att kapitlen om Annas mor och mormors liv kändes lite ointressanta och oviktiga för bokens handling. Boken är väldigt personligt skriven och den känns väldigt självbiografisk, även om jag vet att den är påhittad. Vissa delar verkar ju dock vara helt självupplevda. På det stora hela en huffsat bra bok och jag är inte främmande för att läsa mer av denna författare!


Läsplanering mars 2010

Som sagt, jag fortsätter med mina månadsplaneringa!

1. Elin Wägner är den här periodens författare i utmaningen Klassiska skrivande svenskor. Har dock inte bestämt ännu vilken jag skall läsa av de två det finns att välja på!

2. Nobelpristagartmaningen har kommit fram till Orhan Pamuk.

3. Jorden Runt på 8 böcker fortsätter naturligtvis! Vi styr kosan mot Mellanöstern. Får se vilken bok jag bestämmer mig för här!

5. Deckarutmaningen fortsätter. Martin Edwards är månadens författare, men eftersom jag inte läser på engelska så väljer jag istället att läsa Karin Alfredsson som jag ännu inte stiftat bekantskap med.

6. Snabba Cash av Jens Lapidus hänger kvar ännu från tidigare Bokustoppar. Men nu är det äntligen snart slut!

7. Deckarutmaningen förra månaden bjöd på En röd hjätinnas död av Qiu Xiaolong som jag inte ens hunnit börja i ännu...

9. Ny Bokusetta är Äppeldalen av Deborah Smith så även den läggs till listan över böcker att läsa.

RSS 2.0