Läsplanering november 2010

Nu får jag ta och rappa på om jag ska hinna läsa alla dessa böcker innan årets utgång! Men skam den som ger sig! Det var i allafall ett tag sen jag hade under 15 böcker på listan!


1. Andra juliboken i deckarutmaningen var Christian Jungersens Undantaget. Precis påbörjad.

2. En ny etta på Bokuslistan. Nämligen Kajsa Ingemarssons Bara vanligt vatten. Även den här påbörjad. Dock ej kommit så långt ännu.

3. Dags för nästa Nobelpristagare för den som känner sig manad! Sigrid Undset står på programmet.

4. Deckarutmaningen i augusti bjöd också på två deckare och för mig nya bekanstskaper! Christa von Bernuth..

5. och Maureen O´Brien.

6. I Jorden Runt far vi nu vidare till Sydamerika. Lite nyfiken på Den sista läsaren.

7. Elisabeth Gilek är september månads författare i Deckarutmaningen.

8. Enligt O:s deckarutmaning bjuder på Ramona Fransson. Har ju egentligen redan testat henne och har läst den första boken i serien. Passar nu istället på att läsa andra boken.

9. Den som känner sig sugen kan nu ta tag i Jean-Marie Gustave Le Clézio som är årets sista Nobelpristagare. Pinsamt att jag ligger så efter i min egen utmaning!

10. Jorden Runtresan far vidare till Nordamerika. Här blir det Paul Auster eftersom jag har den oläst i bokhyllan!

11. Deckarutmaningen i november bjuder på boken Mord.net av Dan Buthler som jag sprungit på överallt kan tyckas. Nu äntligen får jag chans att läsa den!

12. Lyckan, kärleken och meningen med livet klarade faktiskt att peta ner Hundraåringen från Bokustoppen åtminstone en vecka!

13. Klassiska kvinnors sista författare för i år blir Stina Aronson och jag ska läsa Hitom himlen hade jag tänkt!

14. Det rör på sig i Bokustoppen. Jo Nesbø är ny etta med sin Kackerlackorna. Men jag kommer istället läsa del 1 i serien - Fladdermusmannen.

Bloggtips

"Mitt bibliotek" har börjat blogga här. Kika gärna in!

Kvarteret Ängeln

Tävlingsdags igen

Nu tävlar jag återigen i två boktävlingar!

Enligt O lottar ut boken Babylon!

En Bokcirkel för alla lottar ut ett bokpaket med hela tre st böcker.


Drottning Grågyllen - Moa Martinson
I Martinas klassikerutmaning var det dags att läsa Moa Martinson den här perioden. Valet stod mellan Kvinnor och äppelträd och Drottning Grågyllen. Vet inte särsilt mycket om författaren i fråga och har aldrig testat någon bok av henne. Nästan skandal ju.. Men nu valde jag iaf att läsa Drottning Grågyllen.

Boken tar sin börjar i slutet av 1800-talet när ett gäng barn skickas ut i skogen för att plocka lingon. Det är framförallt flickorna Anna och Klara som är bokens huvudpersoner. Anna har det något bättre ställt än vad Klara har det.
På sin skogsfärd träffar de Matilde, en kvinna som först gör barnen väldigt rädda, men som sedan visar sig vara en god matmor. Anna får tjänst hos henne och får där en trygg uppväxt framöver. Klara däremot hamnar först som piga hos en knektfamilj där hon blir mycket illa behandlad. Hon rymmer därifrån och hamnar sedan istället Törngårdsbonden och där får hon en lycklig tid. Annas och Klaras liv blir mer och mer olika varandras. Man får följa deras livsöden ända upp i vuxen ålder.

Jag tyckte ganska bra om den här boken, men visst skummade jag igenom vissa sidor som jag inte tyckte riktigt hade med handlingen att göra. Jag är i allafall inte främmande för att läsa fler böcker av Moa Martinson efter det här.Jag är verkligen glad att jag har ställt upp i läsutmaningen Klassiska kvinnor och jag hoppas på någon liknande utmaning under nästa år. Hade aldrig kommit mig för att läsa dessa böcker annars! Nu är det bara en författare kvar i år, men det får vänta ett litet tag nu!  


Läser och läser...

Som jag tidigare nämnt är mina läsambitioner på absolut toppnivå! Går ju i väntans tider. Mer än någonsin faktiskt. Bebisen skulle ju ha anlänt till oss i torsdags, men ännu inget...

Kanske vill den lille låta sin mamma hinna beta av några böcker till på oktoberlistan!?
Jag är supernöjd med att redan hunnit läsa ut fyra st!! Borde nog hinna med en till innan månadens utgång. Det vore perfekt!

Svart som natten - Ann Cleeves

En av författarna i deckarutmaningen under juli månad var Ann
Cleeves
. Hennes första bok i ordningen är Svart som natten
och den har jag haft i mina ägor ganska länge - oläst. Så det
passade ju perfekt!

Boken utspelar sig på Shetlandsöarna och det är kommissarie
Jimmy Perez som innehar huvudrollen. En kall januarimorgon
hittas en ung flicka mördad, strypt med sin egen halsduk.
Bland invånarna sprids rykterna med rekordfart och automatiskt
blir Magnus Tait, en av ortens udda personligheter, misstänkt för
mordet. Jimmy Perez struntar dock i dessa spekulationer och
börjar kartlägga mordet bit för bit. Har det här mordet något att
göra med försvinnandet av en ung flicka för 8 år sedan?
Vem i
den lilla byn, där alla känner alla, är egtnligen mördaren?

Det här var en bra deckare. Många lösa trådar som vävs ihop på ett skickligt sätt. Jag hade absolut ingen aning om vem som kunde vara mödaren. Ett oväntat och överraskande slut. Händelser och personer beskrivs på ett sådant sätt att man både känner avsky och stark sympati för dem.
Det här gav verkligen mersmak och jag hoppas inte det dröjer för länge innan jag får läsa om Jimmy Perez igen!

Bokfrågornas ABC - del 21
1. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till vuxna läsare? Oj, det finns många bra ungdomsböcker tycker jag. Tex Twilightböckerna. Har ju inte själv läst alla ännu, men gillar det jag läst väldigt mycket!


2. Finns det några böcker som du undviker?
Ogillar böcker med för mycket politik och historik i... Är inte heller särskilt intresserad av sciFi eller fantasy. Annars är jag öppen för det allra mesta!


3. Berätta om en riktigt underhållande bok!
Gillar ju Martina Haags böcker mycket och tycker att de är väldigt roliga och underhållande.


4. Och slutligen vill jag att du tipsar om en bok som är alldeles underbar! Tusen strålande solar
säger jag då! Den är helt underbar. Helt fantastiskt. Undrar om författaren har något nytt på gång nu!?


Händer grejer i toppen

Ojsan, det händer minsann grejer i toppen på Bokus Pockettopp nu!
Nu är det plötsligt Jo Nesbø som ligger etta med sin Kackerlackorna. Detta blir ju ett litet dilemma för min del då jag inte har läst första boken i serien om Harry Hole. Så istället för Kackerlackorna kommer jag läsa Fladdermusmannen!

Den blå rullgardinen - Agnes von Krusenstjerna

Juli till augusti var det tid att läsa Agnes von Krusenstjerna i Martinas utmaning klassiska kvinnor. Har dock legat lite efter så inte förräns nu fick jag för mig att läsa Den blå rullgardinen som är första delen av Fröknarna von Pahlen. Den här boken kom ut första gången 1930.
Otroligt synd att jag drog så länge på att läsa den för den var helt fantastisk! Nu bara måste jag fortsätta med resterande delar.
Sammanlagt består sviten av hela sju böcker. Jag skulle genast vilja fortsätta med andra boken, Kvinnogatan, men får nog lugna mig tills efter nyåret. Måste ju avsluta alla årets läsutmaningar nu!I den här första boken är det framförallt 27-åriga Petra von Pahlen som är huvudpersonen. Hon bor ensam på Eka, en gård som hon fått ärva efter en gammal faster. Hennes brorsdotter Angela har blivit föräldralös och till allas förvåning och protester tar sig Petra an henne och hon får flytta in hos Petra på gården. De fäster sig genast vid varandra.
Ett flertal andra viktiga personer finns också med i handlingen. Elsa, en gammal skolkamrat till Petra, kommer plötsligt till dem och hon blir Angelas och grannbarnens lärarinna.
Johan von Pahlen, en lite udda figur som är släkt med Petra, Hans och Betty med sina barn i granngården, arrendatorn Tord Holmström och hans elaka fru Adele är också viktiga personer i handlingen.

Som sagt, det här var sannerligen en bok i mitt tycke och smak. Måste absolut låna resten av böckerna också! Kanske rentav införskaffa dem till bokhyllan!? Jag har i stort sett sträckläst hela den här första delen. Den är som en riktig saga. Ett verkligt levande och målande språk.
Hade det inte varit för den här läsutmaningen så hade jag aldrig läst dessa böcker så jag tackar Martina för det!

Bokfrågornas ABC - del 20Jag kör vidare med bokstaven T.


1. Berätta om en bok som handlar om turism! Oj, den var knivig. Skulle kunna välja Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Det är ju verkligen en gedigen resa han gör. Det är snart 3 år sedan jag läste den här boken och jag gillade den väldigt mycket!


2.
Har du någon favoritbok som blivit tv-serie? Oj, här skulle jag kunna räkna upp hur många som helst tror jag. Tex böckerna om Saltöborna av Viveca Lärn. Superserie verkligen! Jag gillade även dramatiseringen av Marie Hermanssons Mannen under trappan som gick för ett tag sedan. Är ju poppis med filmatisering av svenska deckare också just nu känns det som och även dessa brukar falla mig i smaken faktiskt!


3. Vilken är din favorittitel?
Även här finns flera svar. Tusen strålande solar är en vacker titel tex. Vila på gröna ängar låter ju trevligt!


4. Berätta om en bok där tillfälligheter spelar stor roll.
Den här fick jag fundera på länge och det närmaste jag kan komma är nog Tärningsspelaren av Luke Rhinehart där huvudpersonen låter tärningen, alltså slumpen/tillfälligheter helt och hållet avgöra hans vardag. En mycket skum bok...


Ett gäng boktävlingar

Det var längesen jag deltog i en boktävling nu! Här nedan kommer tips om ett gäng!Annika lottar ut 5 böcker på sin blogg här!Lina lottar ut boken Vecka 36 här.Kerstin lottar ut ett presentkort här.En bokcirkel för alla lottar också ut två böcker.

Vi ses på Quentins - Maeve Binchy


Det känns som om Maeve Binchy har gett ut hur många böcker som helst vid det här laget, men det här var faktiskt den första jag läste. Brukar inte vara så väldigt förtjust i just den här genren så hade det inte varit för Bokustoppen och den utmaningen så hade jag nog inte läst den här heller!!

Boken handlar bla om Ella Brady, en ung och omtyckt kvinna som en dag faller pladask för Don, en förmögen och gift man. Förälskelsen verkar ömsesidig och Don menar att hans äktenskap inte ska behöva stå ivägen för deras förhållande. Efter en period visar det sig att Don och hans firma har lurat en massa människor på stora summor pengar och hans tvingas fara utomlands och gömma sig tillsammans med sin familj. En av de drabbade är Ellas egen far och det blir en stormig tid framöver.
Ella är såklart förkrossad över Dons svek och bestämmer sig för att åka till New York och arbeta med ett filmprojekt i samarbete med Derry King. De ska tillsammans spela in en dokumentär om restaurangen Quentins. Mycket hinner dock hända innan alla frågor är besvarade och hela filmprojeketet är iland.

Som sagt, hade det inte varit för Bokusutmaningen så hade jag nog aldrig läst den här boken. Den var inte på något sätt dålig, men jag gillar inte genren bara. Dessutom tycker jag att hela bokupplägget var en smula märkligt!? En väldig massa personer är med i handlingen som jag ju förstått även varit med i andra böcker. Det blir en himla massa förhållanden och separata historier att hålla reda på! Skriver hon alltid på det här sättet? Framförallt är det ju handlingen med Ella och Don som intresserar mig så att läsa om en massa annat parallellt blir ganska rörigt och ointressant! Njae, det här väckte inte direkt något sug efter mer Binchy.


Ikapp nästan!

Till min stora lycka upptäcker jag nu att jag endast har en enda bok till att läsa innan jag är ikapp i Bokusutmaningen. Det är absolut den här utmaningen som gått bäst i år! Kanske tack vare att förstaplatsen varit ganska oförändrad!

Nu blir det Kajsa Ingemarsson nästa... =)

Bokfrågornas ABC - del 19

Dags för en ny bokstav. Jag kör nu på bokstaven S.1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig? Det där med språket är egentligen ingenting som jag brukar bry mig så jättemycket om när jag läser, men ibland så... Björn Ranelids bok Hjärtat som vapen var en sån bok där jag verkligen förundrades över det vackra språket.

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter? Jag gillar Marian Keyes böcker om systrarna Walsh. Längesen jag läste någon av dessa nu när jag tänker efter, men det är absolut en av mina chick lit favvisar!

3. Sagor hör barndomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu? Jag lärde mig läsa ganska tidigt och har därför inga jättestarka minnen av sagor som mamma och pappa läste för mig. Men jag vet att jag tyckte mycket om Astrid Lindgren, böckerna om Elvis och böckerna om Hugo och Josefin av Maria Gripe. Nu är ju min son ganska liten ännu, men självklart vill man ju att han skall läsa och tycka om klassiker som Alfons, Emil osv... Kanske man lite undermedvetet styr bokköpen just ditåt!? =)

4. Jag läste Fallet Vincent Franke för någon vecka sedan och Christoffer Carlsson har gjort ett soundtrack till den. En spotifylista som du hittar här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler. Oj, det där var svårt. Jag har absolut inget att komma med här. Förknippar aldrig musik med böckerna jag läser tyvärr..


Sömntuta - Mark Billingham

Mark Billingham har gett ut massor av böcker och jag tror baa att jag har hört gott talas om honom. Sömntuta är hans debut och det var juni månads författare i Enligt O:s deckarutmaning!


Sömntuta

Kommissarie Tom Thorne är bokens huvudperson. Tre unga kvinnor dör av stroke vilket osar mord lång väg. Vid närmare undersökningar finner man sömnmedel i kvinnornas blod och en gigantisk mordutredning tar fart. Polisen famlar i blindo ända tills ytterligare en kvinna hittas - och överlever. Ett misstag av mördaren? Kvinnan hamnar på intensivvårdsavdelningen, helt oförmögen att kunna röra sig eller kommunicera. Det här blir en svår och långdragen utredning för Thorne och hans kollegor.

Det var med ganska höga förväntningar jag började läsa den här kriminalromanen men åsikterna om boken har skiftat under handlingens gång. Det har växlat lite fram och tillbaka, men slutligen tror jag att betyget får landa på "väl godkänd". Jag upplever historien en smula rörig emellanåt och språket är kanske inte det allra bästa. Nåväl, en ganska annorlunda och intressant handling som faktiskt är väldigt spännande emellanåt. Sista halvan av boken var den bättre halvan! Jag gillar även de korta inslagen där man får ta del av Alisons, den medvetslösa kvinnans, tankar kring omvärlden. Ett intressant inslag. Det här gav i allafall mersmak och jag kommer absolut läsa mer av Billingham! Offerlek är tydligen nummer 2 i serien om Thorne.

Bokustoppen

Det börjar bli lite tjatigt på Bokustoppen tycker jag! Kanske det händer lite nu efter Nobelpriset dock! Vi får väl se om Hundraåringen lyckas hänga kvar som etta!?

Vilka är vi egentligen som håller på med den här utmaningen? Verkar som att flera har hoppat av?!


v1 Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
v2 Snabba Cash av Jens Lapidus
v3 Snabba Cash av Jens Lapidus
v4 Snabba Cash av Jens Lapidus
v5 Precious av Sapphire
v6 Snabba Cash av Jens Lapidus
v7 Äppeldalen av Deborah Smith
v8 Äppeldalen av Deborah Smith
v9 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v10 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v11 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v12 Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan
v13 Utan ett ord av Barclay Linwood
v14 Alkemisten av Paulo Coelho
v15 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v16 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v17 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v18 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v19 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v20 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v21 Vi ses på Quentins av Maeve Binchy
v22 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v23 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v24 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v25 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
v26 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
v27 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
v28 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
v29 Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson
v30 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v31 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v32 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v33 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v34 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v35 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v36 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v37 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v38 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v39 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v40 Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert
v41 Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson
v42 Kackerlackorna av Jo Nesbø (Läser istället Fladdermusmannen)

Läsambitioner

From igår är jag hemma på heltid igen i väntan på att bebisen skall komma till världen. Två veckor till beräknat förlossningsdatum och jag har otroligt höga läsambitioner! =)

Tänkte försöka beta av det mesta av Läsplaneringslistan nu framöver! Sen är det ju dags att börja planera för nästa års utmaningar nu också!

Nu sover 2½-åringen så nu blir det lässtund i soffan!

Ännu en okänd pristagare

Nobelpriset i litteratur gick i år till den peruanske författaren Mario Vargas Llosa. För mig en helt okänd författare.
Hur är det med er andra? Känner ni till denne man?

Verkar inte finnas så mycket utgivet på svenska va?Läsplanering oktober 2010

Dags för en ny månad med nya böcker på läslistan!


1. I juni månad var Mark Billingham författaren i Enligt O:s deckarutmaning. Redan påbörjad. Verkar lovande!

2. Vi ses på Quentins låg etta på Bokuslistan en vecka i somras. Även den påbörjad!

3. Även i juli var det två böcker i
deckarutmaningen. Ann cleeves med sin debut Svart som natten och...

4. ... Christian Jungersens Undantaget är andra boken

5. En ny etta på Bokuslistan. Nämligen Kajsa Ingemarssons Bara vanligt vatten.

6. Klassiska kvinnor bjuder på Agnes von Krusenstjerna. Läses fram till september.

7. Dags för nästa Nobelpristagare för den som känner sig manad! Sigrid Undset står på programmet.

8. Deckarutmaningen i augusti bjöd också på två deckare och för mig nya bekanstskaper! Christa von Bernuth...

9. och Maureen O´Brien.

10. I Jorden Runt far vi nu vidare till Sydamerika. Ännu ej bestämt vilken bok jag skall läsa.

11. Elisabeth Gilek är september månads författare i Deckarutmaningen.

12. Hopplöst efter i Klassiska kvinnor. Nu är det Moa Martinsson som gäller.

13. Enligt O:s deckarutmaning bjuder på Ramona Fransson. Har ju egentligen redan testat henne och har läst den första boken i serien. Passar nu istället på att läsa andra boken.

14. Den som känner sig sugen kan nu ta tag i Jean-Marie Gustave Le Clézio som är årets sista Nobelpristagare. Pinsamt att jag ligger så efter i min egen utmaning!

15. Jorden Runtresan far vidare till Nordamerika. Får se vilken av godbitarna jag skall välja...

RSS 2.0