Bokbussen nr 4

Idag handlade bokbussen om litteratur med anknytning till Jesus. Varför har det plötsligt blivit så intressant med Jesus?! Kan det vara Dan Brown som har gett upphov till alla dessa nya böcker?

Några böcker som recenserades i programmet var;
- Den siste tempelriddaren av Raymond Khoury
- Den tredje hemlígheten av Steve Berry
- De stummas brödraskap av Julia Navarro
Alla dessa är spänningsromaner med någon form av aknytning till Jesus tid. Alla tre verkar otroligt spännande och jag skriver genast upp de på min "måste-läsa-lista".

En annan intressant bok det talades om i programmet var Ashimas bok, skriven av Caroline Giertz. Boken handlar om Jahve och Ashima och är en saga om lust och längtan, evig kärlek och förtärande hat.

Den stora författaren Paulo Coelho intervjuas också i programmet. Hans första bok, Pilgrimsresan, har precis kommit ut på svenska. Alla hans böcker handlar om att följa sina drömmar. Själv har jag bara läst Alkemisten än så länge, men alla de andra kommer säkerligen också läsas eftersom jag gillar honom och hans sätt att skriva.

Det var lite av góbitarna i dagens program! Många intressanta boktips alltså.


Jul på bokus

Bokus har nu öppnat portarna till årets julstuga! Här hittar man julklappstips till hela familjen, julkokböcker och såklart en massa ljudböcker som ju är årets julklapp enligt handelns utredningsinstitut. Själv föredrar jag vanliga böcker och har önskat mig massor!

Fram till den 18 december får man dessutom dubbla medmera-poäng på Bokus! Kan väl vara värt ett besök!!??


Den du inte ser

134182-3

Läste precis ut Den du inte ser som är Mari Jungstedts debut. Det är också den första boken jag läser av henne.

Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen.
Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten med vännerna går Helena Hillerström ut med hunden. På den dimmiga stranden möter hon någon. Hon återfinns brutalt mördad.
När småbarnsmamman Frida Lindh efter en kväll på krogen hittas mördad på ett liknande sätt, också hon med trosorna intryckta i munnen, står det klart för kriminalkommissarie Anders Knutas att han har med samma gärningsman att göra. Någon som säkerligen kommer att mörda igen.
Mediauppbådet är stort och hela Sverige följer händelseutvecklingen. Paniken sprider sig och är på väg att lamslå både öns bofasta och de kommande turisterna. Väljer mördaren ut sina offer slumpvis, eller finns det en plan - och i så fall, vem blir nästa offer?

Jag gillade den här boken skarpt och kommer absolut att läsa hennes andra kriminalromaner! Det var ett perfekt tempo genom hela historien och det var ingen lätt match att lista ut vem mördaren faktiskt var. Hela historien är väldigt trovärdig och mycket vardag vävs in i handlingen! En bok lämpad för sträckläsning! Den får 4 av 5 möjliga!

Mari Jungstedt har gett ut följande böcker;
Den du inte ser (2003)
I denna stilla natt (2004)
Den inre kretsen (2005)
Den döende dandyn (2006)

Bokus

Skickade precis iväg en beställning på Bokus, min favvibokhandel på nätet! Följande hamnade i kundvagnen;

  •  Natten innan de hängde Ruth Ellis av Margareta Strömstedt (julklapp till mamma)
  • Sagan om Ringen Triologin i pocketbox
  • Å andra sidan med Marian Keyes

En liten men ack så naggande god beställning! Väntar redan!


Årets deckare blev...

Jaha, då var det alltså den 25 november idag och vinnarna i årets deckare 2006 blev Stieg Larsson med sin Flickan som lekte med elden! Det här är den andra delen i Millenietriologin. Den första heter Män som hatar kvinnor och var otroligt bra! Eftersom jag lovade att läsa vinnarboken så... Hade ändå tänkt läsa den här. Har önskat mig den i julklapp!

Omslagsbild


Omslagsbild


Grå själar med Philippe Claudel vann i kategorin bäst översatta kriminalroman. Hade faktiskt inte ens hört talas om den här boken eller författaren tidigare. Men efter den här utmärkelsen så kommer jag absolut att läsa den här boken också!

Bokbussen nr 3

Ikväll handlade bokbussen om något så trevligt som böcker med anknytning till sjukvården. Eftersom jag själv jobbar i vården är det böcker som ligger mig varmt om hjärtat. Älskar böcker där handlingen utspelar sig på sjukhus!

Först ut i programmet är Agneta Pleijel som talar om sin bok Drottningens chirurg som kom ut i somras. Boken är en historisk roman som utspelar sig i Stockholm under 1700-talets mitt. Vi får följa hovkirurgen Herman Schützer som är kvinnoläkare och som utför Sveriges första kejsarsnitt. Tanken är att det här ska bli en släkthistoria i flera delar som förhoppningsvis kommer sträcka sig ända fram till 1900-talet, berättar Agneta.

Vi träffar också Marie Bosson Rydell som skriver för barn. Hennes böcker Kråke och kroppen, Kråke hos doktorn och Kråke i mammas mage handlar alla om hur kroppen fungerar och hur det är att gå till doktorn.
Anna Jansson berättar om sin nyaste deckare Främmande Fågel där Gotland drabbas av fågelinfluensan. Den här boken har fångat mitt intresse men eftersom Anna Janssons böcker alla handlar om Maria Wern vill jag läsa de i ordning. Så det tar ett tag till innan jag kommit till Främmande Fågel! =)

Det här var ett urval av vad kvällens program handlade om.

Gåtornas palats

134182-2

Ikväll läste jag ut Dan Browns Gåtornas palats. Vilken underbar författare han är! Det här var den fjärde boken som kom ut på svenska och jag har naturligtvis läst allihop! Började läsa Da Vincikoden och efter den var jag helt fast!

The National Security Agency (NSA) är en topphemlig organisation, mycket mäktigare än CIA. När NSA:s oslagbara dator TRANSLTR hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den briljanta Susan Fletcher.
Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan - inte med hjälp av vapen utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank.
Två händelsekedjor sätts snabbt igång - Susan söker förrädaren inom NSA:s väggar, och hennes fästman, David Becker, skickas av NSA till Sevilla i en intensiv och farlig jakt på ringen som har kodens lösning ingraverad.
Snart går det dock upp för Susan att hon står i en härva av hemligheter och lögner. Hon slåss inte bara för sitt land utan också för sitt eget och Davids liv.

Precis som hans tidigare böcker är det här en bok som fångar mig redan efter ett par kapitel. Det är en riktig bladvändare. Otroligt svår att lägga ifrån sig! Det är ett behagligt tempo genom hela boken och i slutet trappas spänningen upp ytterligare. Alla Browns böcker är uppbyggda på samma sätt; korta kapitel som slutar så spännande att man bara måste läsa vidare.Lättlästa böcker som går fort att ta sig igenom!Den får absolut 5 av 5 möjliga!

Dan Browns böcker har skrivits i följande ordning;
Gåtornas palats (1998)
Änglar och demoner (2000)
I cirkelns mitt (2001)
Da Vincikoden (2003)

Böckerna har dock givits ut i annan ordning här i Sverige. Lite tokigt egentligen! Nu väntar jag med spänning på nya underverk från denne man!

Orden med Anna Charlotta 2Igår var en av mina favoritförfattare gäst hos Anna Charlotta, nämligen Camilla Läckberg! Det pratades förstås mycket deckare! Camilla anser att en deckare inte är en deckare om det inte förekommer ett mord och jag är nog beredd att hålla med. Hon vill skilja på thrillers och deckare. Thrillers kan tex innehålla kidnappningar eller politiska historier istället för mord.

Vi fick även höra ett stycke ur hennes senaste bok Olycksfågeln, som jag för övrigt hoppas att jag får i julklapp! =)


Årets deckare 2006

Den 25 november får vi veta vilken kriminalroman som svenska deckarakademin utsett som årets bästa kriminalroman och årets bäst översatta kriminalroman! Förra året vann Skuggan i vattnet av Inger Frimansson och Änglarösten av islänningen Arnaldur Indridason. Vem vinner i år?

De nominerade är följande;

Omslagsbild  Arne Dahl med Mörkertal

Omslagsbild Helena von Zweigbergk med Fly för livet


Omslagsbild Roslund och Hellström med Edward Finnigans upprättelse

Omslagsbild Anna Jansson med Främmande fågel

Omslagsbild Stieg Larsson med Flickan som lekte med elden

Omslagsbild Philippe Claudel med Grå själa

Omslagsbild Arthur Phillips med Egyptologens gåta

Omslagsbild Denise Mina med Blodsarv

Omslagsbild Christian Jungersen med Undantaget

Omslagsbild Arnaldur Indridason med Mannen i sjön

Trots att jag är en riktig deckarfanatiker så måste jag erkänna att jag inte läst en enda av dessa nominerade böcker. Alldeles för dåligt! Skärpning! Lovar att jag ska läsa vinnaren! =)


Bokbussen nr 2

Ikväll besökte Bokbussen den mytiska och mystiska ön Island. Programmet handlar bla mycket om det isländska mästerverket Njals saga som nu kommit ut i nyöversättning av Lars Lönnroth. Njals saga handlar om isländska släktfejder och Lars anser att man kan lära sig mycket om konflikter, hur de uppstår och hur de skall lösas när man läser denna bok.

Vi träffar också deckardebutanten Yrsa Sigurardottir som talar om sin bok Det tredje tecknet som jag måste säga att jag blev väldigt nyfiken på. Ett nutida mord med kopplingar bakåt i tiden är temat för den här historien.

Vad vore ett program om Island om man inte presenterade författaren Arnaldur Indridason!? Mannen i sjön är hans fjärde deckare som kommit ut på svenska. Själv har jag inte läst något av honom ännu, men Kvinna i grönt står här i bokhyllan.

Vi träffar också Vigdis Grimsdottir. Hon avslutar nu sin triologi med När en stjärna faller. De två första böckerna heter Från ljus till ljus och Hjärta, måne ochblå fåglar. Även dessa böcker verkar smått intressanta.

Vårens böcker

Nu har bokförlagen börjat ge ut kataloger över den kommande vårens böcker! Spännande att surfa runt och kika lite!

I bokförlaget Prismas vårutgivning ser vi många nyheter som lockar till nyfikenhet. Främst deras nya utgivningslinje som de kallar Hot Spot. Det är underhållande, heta böcker med attityd. Låter som något i stil med chick lits! Men vi får väl se.. Ska absolut kollas upp!
Jag blir även lycklig när jag läser att det till sommaren kommer nya spänningsromaner av bla Elizabeth George och Arnaldur Indridason. Men som sagt, vi får vänta till sommarens katalog kommer ut innan vi får veta mer om detta!

Bland vårnyheterna på Nordstedts förlag ser vi till exempel nytt från Patricia Cornwell, en ny översättning av Anna Karenina och en ny chick lit av Jane Moore.
Även här avslöjas några godbitar som kommer till sommaren. Tredje delen i Milleniumserien, Luftslottet ges ut, nytt av Anna Jansson och även nytt från Marian Keys! Underbart!

Albert Bonniers förlag ger i vår ut bla nytt från Håkan Nesser, Nora Roberts och Kristin Hannah.

Det verkar bli en kanonvår vad gäller ny bra litteratur!

Orden med Anna Charlotta

Igår i Orden med Anna Charlotta kl 22.10 diskuterades det om biografier och självbiografier som numera är väldigt populär litteratur. Varför är det då så att denna typ av böcker säljer som aldrig förr!? Är det för att det på något sätt kan jämställas med skvaller?

Vad är då skillnaden på biografi och självbiografi?! Om jag ska vara ärlig har jag aldrig tänkt på det som olika genrer, men nu har jag förstått att så är fallet. En biografi är ju tex om någon person utifrån skulle skriva om mitt liv och en självbiografi är det ju om jag själv skriver om mitt liv. I programmet talas det om att en självbiografi oftast ger en annan dimension och en djupare förståelse för huvudpersonen. Jag kan nog hålla med om detta. På något sätt känns det mer trovärdigt när det är en självbiografi. En person utifrån kan ju ha helt andra åsikter och granskar kanske på ett helt annat sätt. Kan bli ju väldigt stor skillnad!

Första gäst ut i programmet var Daniel Levin, författare till biografin Bert Karlsson - Oraklet i Skara. När han får frågan varför han skrev en bok om just Bert Karlsson svarar han att det var därför att han tycker att nästan alla svenskar har någon form av förhållande till Bert. Han ville berätta om Berts resa genom nöjesbranschen och upp i politiken. Han erkänner också att han inte träffade Bert en enda gång under tiden han skrev boken (?!) Han gjorde i ställer djupgående research och läste allt han kunde komma över om Bert.

Andra gäst i programmet var Carolina Gynning som talade om sin självbiografi Ego Girl som hon även läste ett stycke ur. Carolina berättar hur det är att använda sig av en så kallad spökskrivare. En person som hjälper till att skriva boken. I Carolinas fall heter detta "spöke" Ingrid Carlqvist. Den här boken är väldigt detaljerad men Carolina berättar att hon ändå utelämnat mycket. Hon berättar även att hon vid ett tillfälle ångrade sig och absolut inte ville att boken skulle ges ut, men det gick snabbt över. I slutet av intervjun tillkännager hon att hon och Ingrid har ett nytt projekt på gång, men att det inte handlar om henne den här gången... Eftersom jag gillade Ego Girl så ser jag fram emot detta nästa projekt!

Små citroner gula

134182-1

Jag har precis läst ut Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson. Det är den första boken jag läser av henne. Överallt har den fått bra kritik så det var ju klart att jag hade höga förväntningar på den.

I allas liv finns en vändpunkt.
Med en fot i Stockholm och en i barndomens trygga småstad tycker sig Agnes stå hur stadigt som helst. Hon har en familj som alltid ställer upp, ett bra jobb, en pojkvän som älskar henne och en bästa vän som hon känner utan och innan. Eller? En efter en rasar byggstenarna i Agnes liv tills hela tillvaron rämnat. Men kanske är det så att det finns en mening med allt som händer. Frågan är bara hur man hittar den.

I recensioner har man kunnat läsa att det är en varm och charmig roman och jag kan inte annat än hålla med. Tycker dock handlingen är någöt för långsam. Jag sitter hela tiden och väntar på att något skall hända, men det gör ju inte det... Slutet var dock helt enligt min smak, om än ganska förutsägbart! Den får 3 av 5 möjliga!

Kajsa Ingemarsson har även skrivit;
På det fjärde ska det ske (2002)
Inte enklare än så (2003)
Den ryske vännen (2005)

Hon har även gett ut en samling kåserier, Kajsas värld som kom nu 2006.


BokbussenIdag hade äntligen Bokbussen premiär igen i SVT. Kommer sändas 8 avsnitt på tisdagar 20.00 framöver! Är ni intresserade av böcker och läsande är detta program ett måste.

Dagens program handlade om böcker som handlar om kändisar. Först fick vi träffa Stina Dabrowski som talade om sin egna nyutgivna bok Stinas möten. Här kan man läsa om hennes möten med bla Hillary Clinton, Jane Fonda och Drottning Silvia.

Andra gäst ut i programmet är Herman Lindqvist som även han talar om sin egna bok Historien om alla Sveriges drottningar som kom ut i september i år.

Tredje inslaget i programmet är ett Hemma-hos repotage hos TV-kändisen Linda Rosing. Hon visar stolt upp sin bokhylla och rekomenderar bla självbiografierna Vingklippt ängel av Berny Pålsson och Att älska som en porrstjärna av Jenna Jameson. Hon hinner även med att kort presentera sin egen självbiografiska bok Den nakna sanningen som kom ut i somras.

Staffan Heimersons För gammal för att dö ung kom ut i september och han berättar kort om den i programmet. Det är en samling reseberättelser och kåserier.

Sist ut i programmet är Birger Schlaug med sin bok Gud älskar att färdas i en rosa Cadilac som kom ut i augusti i år. Boken handlar om Elvis dramatiska liv, från början till slut. Han tipsar också om boken Elvis - familjen Presleys egen berättelse som är skriven av Ann Björkhem.

Måste erkänna att jag inte läst mycket kändislitteratur. Får väl bli nästa projekt kanske. Men lite nyfiken på Linda Rosings Den nakna sanningen är jag allt!

Ny bokblogg

Nu startar jag min nya blogg om böcker och läsande! Välkommen!!


RSS 2.0