Bokkedjan 7: Afrika

Jag kör på med ännu en bokkedja. Hoppas på att snart vara ikapp! Startpnkt den här gången är Afrika. Har ju tidigare varit inne och nosat på just den här associationen, i Bokkedjan nr 3 som handlade om överflöd.

I Afrika utspelar sig ju som tidigare nämnt böckerna om Den vita massajen som är skrivna av Corinne Hoffman. En komplicerad kärlekshistoria väldigt främmande från vår kultur.

En annan kultur kan man också säga förekommer i boken Tusen strålande solar som är skriven av Khaled Hosseini och som utspelar sig i Afghanistan. En underbar bok om en oerhört stark vänskap mellan två kvinnor.

Stark vänskap förekommer också i boken Flyga drake som faktiskt är skriven av samma författare, Khaled Hosseini. Här är det två pojkar som lever väldigt nära varandra, men ändå så skilda liv.

En annan bok där det förekommer drakar, i allafall i titeln, är ju Leif GW Perssons bok Den som dödar draken. Jag har aldrig tidigare varit intresserad av honom som författare, men blir nu mer och mer sugen på att testa! Borde nog göra det!!

           

Bokkedjan 6: Edgar Allan Poe

Jag ligger riktigt mycket efter på Hans bokkedjor. Tänkte jag skulle ta ett ryck nu!

Den här sjätte kedjan handlar om Edgar Allen Poe som jag inte läst ett enda verk av! Det första jag kom att tänka på när jag hörde hans namn var novellen The black cat. Tror att vi läste något utdrag från den under gymnasietiden, men minns ingenting av den nu! Tråkigt att man glömmer!

Katter får mig ju osökt att tänka på Doris Lessing och hennes bok Om katter. Inte heller detta en bok jag har läst, men som jag inte alls är främmande för.

Ett annat husdjur träffar vi i boken Marley och jag av John Grogan som dessutom blir film nu! Även den här boken står oläst i min bokhylla!

En annan kärleksfull bok med djur i huvudrollen sägs ju vara Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron. Inte heller den här boken har jag läst!


           


Det blev nästan ett hund- och katt tema den här gången. Och ett tema med oläst! Får nog lägga alla dessa verk på min "Att-läsa-lista"

TemaTrio: Nobelpriset

Lyrans Noblesser har nu startat en ny finurlig
sak - TemaTrio - som jag såklart hänger med på!
Den här gången är det Nobelpristagare det gäller.


1. Då måste jag ju såklart lyfta fram Doris Lessing
och hennes bok Det femte barnet
som jag läste för
ett tag sedan. Blev så glatt överraskad av den!
Kommer absolut att läsa fler av henne.

2. Selma Lagerlöfs bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige var förvånadsvärt bra tycker jag. En tjock bok med massor av olika småsagor i kan man säga. Kan läsas både i inlärningssyfte och som sagobok!

3. John Steinbecks Öster om Eden gick ganska segt att läsa ut, men den var absolut läsvärd. Det faktum att det är en så tjock och tung bok bör inte avskräcka!

Lägesrapport

Oj vad det var längesen jag bloggade nu. Men jag lever OCH jag läser, även om man inte kan tro det!
Jag tragglar på med Vi, de drunknade. Går ganska segt, men den är snart slut i allafall. Det är mycket med 700 sidor!

Har ramlat ner en massa roligt i brevlådan de senaste dagarna. Flera rec ex från diverse snälla förlag! Kan knappt bärga mig. =)

Näst på tur ligger ju dock Agnes Grey och så något trevligt av V.S Naipaul, med tanke på läsutmaningarna!

Pocketutbyte Mini - 1Det var den här boken, Marian Keyes Tankar från sängkanten, som damp ner i brevlådan från min hemliga bokvän idag! Ett bra val! Jag har den inte och har inte heller läst den! Tack tack tack!

Med i paketet låg även en choklad med saltlakritssmak. Redan uppäten! =)

Ser redan fra emot nästa paket!

Män som hatar kvinnor - Boken OCH filmen

När Stieg Larssons första bok Män som hatar kvinnor
kom ut läste jag den direkt nästan. Det var ju ett par år
sedan så nu kände jag att jag ville läsa om den innan
filmen. Märkligt egentligen vad lite jag mindes från boken.
Det var som att läsa en helt ny bok nästan!

I bokens censtrum står alltså jornalisten Mikael Blomkvist.
Han blir fälld för förtal på den mäktiga Hans-Erik
Wennerström och döms till 3 månaders fängelse. I samband
med detta får han ett erbjudande av Henrik Vanger som
vill att han skall skriva en släktkrönika över den stora
släkten Vanger. Men inte bara det - Henrik vill också att
Mikael skall ta reda på vad som egentligen hände med hans
brorsdotter Harriet som är spårlöst försvunnen sedan 40 år
tillbaka. Mikael åtar sig otvilligt detta uppdrag och
börjar gräva i släktens historia. Vad han inte vet är
att det finns en hacker där ute, Lisbeth Salander, som han kommer att ha mycket hjälp av. Desto djupare Lisbeth och Mikael gräver i familjen Vangers historia ju hemskare blir sanningen som snart står klart för dem.

Som sagt minns jag inte särskilt mycket från den här boken. Minns bara att jag tyckte den var väldigt bra och det håller jag med om den här gången också. Boken är väldigt välskriven och spänningen hålls ända fram till slutet i stort sett. Retar mig dock mycket på Mikael Blomkvist och på att alla kvinnor som kommer i hans väg verkar falla för honom. Finns även en del sega partier i boken som jag kan erkänna att jag bara läste med ett öga! Egentligen innehåller ju boken ganska mycket som inte har någon som helst betydelse för storyn...
Men jag kommer absolut att läsa nästa två böcker också!

Hur var det då med filmen igår?! Jag kan bara säga NJAEE...Eftersom jag läste ut boken precis innan vi gav oss iväg till biografen hade jag den pinfärsk i huvudet. Detta gjorde ju att man verkligen märkte hur mycket som är olikt med boken! Den allra största missen tycker jag nog ändå är hur Mikael Blomkvist framställs. I boken är han värsta kvinnokarlen, men framställs inte alls så i filmen. Här har han varken ett förhållande med Erika Berger eller Cecilia Vanger som i boken.

Nåja, filmen är inte på något sätt dålig, men som vanligt när böcker blir film, så är det mycket som tappas bort i filmversionen.

Nåja, jag vill i allafall rekomendera alla att gå och se den! Den ÄR bra!

I morgon blir det bio!I morgon har vi planeat ett biobesök för att se Män som hatar kvinnor. Lagom lägligt damp det ner två biobiljetter i brevlådan idag från en tävling jag varit med i! Det tackar vi för!!

Bara det att jag har drygt 200 sidor kvar i boken.. Undra om jag verkligen hinner med!? Vad tror ni? Det får nog bli en lång läskväll i sängen skulle jag tro!

Vad tycker ni som redan sett filmen?


Tävla hos AngoDessa 6 böcker lottar Ango ut den här månaden!

BokusToppen Pocket mars

 1.  Revolutionary Road av Richard Yates
 2. Snömannen av Jo Nesbø
 3. Den jag ville ha av Sheila O'Flanagan
 4. Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson
 5. Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
 6. Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
 7. Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
 8. Hedersmord av Björn Hellberg
 9. Innan jag dör av Jenny Downham
 10. Lipstick jungle av Candace Bushnell
   

Det här är den nya BokusToppen pocket över februaris mest sålda böcker. Mycket nytt på listan! Jag undrar om jag verkligen kommer kunna slutföra den här utmaningen!? Men jag skall göra så gott jag kan!


RSS 2.0