Bokustoppen

Tänkte att jag skall samla alla böcker från Bokustoppen i ett inlägg så blir det lite lättare att hålla reda på! Börjar bli en del att hålla reda på nu!


v1 Hjärtat som vapen av Björn Ranelid
v2 Snabba Cash av Jens Lapidus
v3 Snabba Cash av Jens Lapidus
v4 Snabba Cash av Jens Lapidus
v5 Precious av Sapphire
v6 Snabba Cash av Jens Lapidus
v7 Äppeldalen av Deborah Smith
v8 Äppeldalen av Deborah Smith


Bokfrågornas ABC del 13 OCH 14

Kör en dubbel den här veckan! 
 • Berätta om en bok där mat har stor betydelse. Det första jag kommer att tänka på är ju Jan Mårtenssons böcker. Men jag har aldrig läst något av honom. Har tänkt så många gånger men sen har det bara inte blivit av.

 • Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa? Oj, det var en svår fråga. Oj, vilken svår fråga. Finns ju ganska många intressanta personer som man gärna hade velat läsa om. Skriver Jonas Gardell en självbiografi så lovar jag att läsa den!

 • Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Här du någon favorit? Är ju inte sådär värst beläst vad gäller dessa pristagare, men Nadine Gordimer fick visst priset 1974 så jag väljer nog henne!

 • Jag söker också en bok om makt. Makt kan ju förekomma på massor med olika sätt i litteraturen. Den första boken jag kommer att tänka på är Tärningsspelaren av Luke Rhinehart. Blev ganska besviken på den boken kommer jag ihåg... • Vad har du för relation till Nobelpriset och pristagarna? Jag har ju gett mig tusan på att jag ska läsa alla nobelpristagare så visst har jag en relation till priset. Är flera av pristagarna jag läst som jag tyckt mycket om. Tex Doris Lessing!

 • Vem är din nordiska favoritförfattare? Jonas Gardell. Sen måste jag säga att Björn Ranelid nog också platsar någonstans i toppen! Läser ju mest svensk/nordisk litteratur...

 • Vem är den senaste nykomling du läst? Oj, jag är alldeles för dålig på att läsa nykomlingar!

 • Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på? Flera stycken... Kommer ju så mycket nytt hela tiden!

 • Bokustoppen vecka 7

  Den här veckan är det åter nytt i toppen! Boken Äppeldalen av Deborah Smith toppar listan! Intressant! Ännu en helt ny författare för min del!

  Mamma Mu åker bobb


  En ny barnboksfavorit är Jujja och Tomas Wieslanders Mamma Mu. Just den här boken, Mamma Mu åker bobb, är från 1994.

  Det är vinter. Alla korna står i sina bås och mumsar hö. Alla utom Mamma Mu. Hon står och tittar ut genom ladugårdfönstret. Hon tittar på barnen utanför som åker bobb nedför backen. Oj, det det ser kul ut. Kråkan knackar på och som vanligt lyckas Mamma Mu lura med honom på äventyr. Men kan verkligen en ko åka bobb?

  Mamma Mu är absolut en favorit både för mig och för min 2-åring. Vi älskar både filmen och böckerna. Lättläst bok med fantastiska illustrationer. Perfekt att läsa högt ur.

  Bokustoppen vecka 6

  Jens Lapidus med Snabba cash åter upp i toppen! Läser den just nu. Börjat bra i allafall! Man har ju ganska höga förväntningar av någon anledning!

  Släke - Håkan Östlundh  Den första boken i Lilla O:s deckarutmaning var Håkan Östlundhs första bok Släke. Det första jag tänkte var ungefär "Vilken märklig titel", men nu har jag lärt mig att Släke betyder ungefär "rutten tång".

  I den här boken träffar vi polisen Fredrik Broman för första gången. Han har just flyttat till Gotland med sin familj och är således nyanställd hos Visbypolisen. Familjen har planerat för en lugn sommar med några vekors skön semester, men så blir dock inte fallet!
  Det hela tar sin början när en man ringer till Fredrik för att rapportera om en övergiven och illaluktande bil som stått parkerad vid badplatsen under en längre tid. Fredrik åker ut för att ta sig en titt och det här blir upptakten till en actionfylld sommar med flera bestialiska mord.


  Det här är välskrivet och spännande tycker jag. Men det finns ändå något som stör mig. Saknar det där riktiga drivet framåt i texten. Upplösningen var oväntad och kanske inte heller den bästa. Men men... Helt klart en godkänd kriminalare och jag blir absolut sugen på fler Östlundh.

  Bokfrågornas ABC - del 12


 • Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor? Absolut! Jag både bloggar och skriver listor för min egen del på datorn. Älskar att planera och skriva listor.. Inte bara när det gäller böcker och läsning!

 • Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt? Är inte ett endaste dugg intresserad av lyrik...

 • Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på? Knivig fråga.. Anser mig själv ha allt för dålig koll över dessa människor...

 • Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst. Carsten Jensens bok Vi, de drunknade var otroligt långsam och i just det här fallet var det bara negativt. Annars kan jag tycka det kan vara trevligt också med långsamhet (heter det verkligen så?!)

 • Läsplanering februari 2010

  Ser ganska kört ut den här månaden också..... Nåväl, bara jag är klar till nyår! =)


  1. En röd hjätinnas död av Qiu Xiaolong är februari månads bok i deckarutmaningen.

  2. Släke av Håkan Östlundh hänger kvar från januari månads deckare. Har inte så mycket kvar nu!

  3. Nu i februari åker vi till Östeuropa i Jorden runt. Har inte bestämt ännu vilken bok jag skall läsa.

  4. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid hänger kvar sen januari månads Bokustopp. Har kommit ungefär halvvägs i den också!

  5. Snabba Cash av Jens Lapidus hänger även den kvar sedan januari.

  6. Precious av Sapphire är ny etta på Bokustoppen och alltså en ny bok att lägga till läslistan!

  Björn Ranelid - Hjärtat som vapen

  Wow, vilken upplevelse det här var! Ni vet ju all hur mycket jag älskar Jonas Gardells böcker om Juha... Det här var nästan i klass med det alltså.
  Hade det inte varit för Bokusutmaningen så hade jag nog aldrig kommit mig för att läsa Ranelid, men nu kommer det absolut bli mer!!

  Boken handlar om Julia, från barndom till vuxen ålder. Som
  tonåring lämnar Julia sin trygga tillvaro och hamnar på en
  badort vid Stillahavskusten. Här får hon jobb som barnflicka
  hos en familj med två små barn. Åren går och såsmåningom
  får Julia även hjälpa till i familjens konditori. Julia träffar och
  lär känna en hel del människor under sin livstid som på olika
  sätt blir betydelsefulla för henne. Det är Simon, pojken som
  blir olyckligt förälskad i henne och som senare tar sitt liv.
  Det är fönsterputsaren Marlon, biografägaren Leonard, målaren
  Jacob och hans son Bill. Hon möter även Harry en framgångsrik
  politiker och familjefar som gör Julia gravid med en son, men
  som sedan vänder de båda ryggen.

  Det är otroligt svårt att sammanfatta den här boken utan att avslöja
  för mycket. Den är så otroligt händelserik. En helt fantastisk skildring över en utsatt kvinnas liv. Jag fastnade nästan direkt för Ranelids språk. Otroligt vackert... Jag kommer bära med mig Julia och hennes son länge länge...

  Har du, liksom jag, missat Björn Ranelid så läs nu!

  Bokustoppen vecka 5

  En ny bok toppar listan den här veckan.

  Det är boken Preicous av Sapphire. Verkar som ganska intressant läsning. Inte hört något om den tidigare. Får väl inhandlas nu då antar jag.  


  Bokfrågornas ABC - del 10 OCH del 11

  Jag kör på med inte mindre än TVÅ omgångar idag. Ligger ju en vecka efter!

  Bokstaven J


 • Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar. Oftast tycker jag om böcker som är skrivna i Jag-form. Tycker oftast att det ger ett mer verkligt intryck. Men det krävs ju såklart mer av författaren när man skriver den typen av böcker. Imre Kerteszs bok Mannen utan öde är ett exempel på en bok i Jag-form. Visst kände den verklig, men inte nämnvärt imponerande ändå..

 • Berätta om en bok om eller av en journalist. Den första jag kommer att tänka på är Liza Marklunds böcker om journalisten Annika Bengtsson. Ver längesen jag läste dem nu och de sista i serien står ännu olästa i bokhyllan. Liza Marklund var min inkörsport i kriminalromangenren så hennes böcker är förstås lite speciella för mig. Vet att hon fått mcket kritik den senaste tiden för det här med Gömda men jag har faktiskt gillat hennes böcker. Kanske borde läsa om dem vid ett tillfälle. Kan ju vara spännande att se vad an tycker om dem nu....

 • Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller. Antar att det är ganska många som tar upp detta på något sätt, men kan just nu inte tänka ut någon. Känner mig för dåligt insatt...

 • Berätta om en bok som du tycker är rent jidder. Jag har sagt det förr och jag säger det igen! Ögats historia av George Bataille är det sämsta jag någonsin läst!!   • Bokstaven K

  1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.
  Åhhhh, Tengel och Silje från Sagan om isfolket är kärleksparet som fick mig att bli fullständigt fast i den här lååååånga serien. Är det någon som mot förmodan missat dessa underbara böcker av Margit Sandemo så LÄS NU!


  2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.
  I Lena Einhorns bok Ninas resa får vi följa hennes egen ors upplevelser under andra världskriget. Helt klart en läsvärd bok!


  3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.
  Håkan Nessers tunna och lättlästa Kära Agnes är ju verkligen en sådan typisk bok. Hela handlingen bygger på två kvinnors brevväxlande. Jag läste den 2006, men har för mig att jag tyckte om den..


  4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?
  Martina Haag utan tvekan! Älskar hennes Hemma hos Martina och Martinakoden. Är inte så värst beläst i den här sortens böcker/samlingar så tipsa mig gärna!


  Bokustoppen vecka 4

  Även den här veckan är det Jens Lapidus med Snabba Cash som toppar listan!

  Läsplanering februari 2010

  Jag fortsätter att skriva ner vad jag tänker läsa månad för månad! Blir lättare att hålla reda på det hela då! =)


  1. En röd hjätinnas död av Qiu Xiaolong är februari månads bok i deckarutmaningen.

  2. Släke av Håkan Östlundh hänger kvar från januari månads deckare. Har kommit ungefär halvvägs i den!

  3. Nu i februari åker vi till Östeuropa i Jorden runt. Har inte bestämt ännu vilken bok jag skall läsa.

  4. Hjärtat som vapen av Björn Ranelid hänger kvar sen januari månads Bokustopp. Har kommit ungefär halvvägs i den också!

  5. Snabba Cash av Jens Lapidus hänger även den kvar sedan januari.

  6. Fortsätter förstås med Bokustoppens kommande ettor också. Kan ju hoppas att Lapidus ligger kvar som etta ett par veckor till åtminstone! Men vi får väl se. Känner att jag ligger hopplöst efter just nu!


  RSS 2.0