Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

134182-51


Nu har jag läst ut Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Detta var ju den första boken i årets utmaning att läsa Nobelpristagare.

Boken handlar alltså om den lilla pojken Nils Holgersson som en dag bli förvandlad till pyssling och följer med ett gäng vildgäss på en resa från Skåne ända upp till Norrland och sedan tillbaka igen. Boken var från början menad som en lärobok i geografi men den har nu lästs av både barn och vuxna i ett flertal olika länder.

Tycker att det var en förvånandsvärt bra bok. Man kan med gott samvete läsa den lite då och då utan att man kommer bort från handlingen. Den är upplagd i flera olika kapitel och varje kapitel är en saga för sig. Man får stifta bekantskap med både djur och människor under resans gång. Den får 4 av 5 möjliga!

Selma Lgerlöf har bla skrivit
Gösta Berlings saga 1891
En herrgårdssägen 1899
Kejsarn av Portugallien 1914
Mårbacka 1922
Anna Svärd 1928


Uppehåll

Oj, vilket långt uppehåll det blivit med bloggandet nu. Anledningen ser ni nedan! Har legat inlagda en hel vecka eftersom vi tyvärr fick genomgå en väldigt komplicerad förlossning. Men nu är jag på benen igen och hoppas kunna ta upp bloggandet igen med ett rasande tempo!

Nu ska jag surfa runt bland alla favvobloggar och ta igen allt jag missat!

image50

Minns du?!

Minns ni SVT:s satsning på programmet Slutet på historien?!

Nu har bokförlaget Månpocket startat ett liknande projekt. Författarna Johan Theorin och Maria Ernestam ska den 11 februari lägga ut en inledning här och sen är det upp till DIG att skriva resten! Spännande... Boken skall sedan ges ut i maj är tanken!

Tänker du vara med?

Bokfemman vecka 6

Malins bokfemma den här veckan handlar om seier.

Vilka är dina favoritbokserier?

Jag behövde inte fundera särskilt länge innan jag insåg att nästan alla böcker jag läser och som jag gillar ingår i serier. Många författare väljer ju att skriva om samma personer i flera olika böcker.

  • Sagan om Isfolket. Har ju pratat om dessa böcker tidigare och de har ju till och med varit med i Bokfemman här tidigare. Underbara fantasyromaner som innehåller inte mindre än 47 böcker. Släktkrönika kan man ju kalla det för.
  • Sagan om Ringen. Såklart måste ju även dessa böcker vara med. Fortfarande häpnas jag över hur mycket jag faktiskt gillade de här böckerna.
  • Böckerna om Saltön. Hon skriver ju så otroligt bra om dessa människor Viveca Lärn. Älskar dessa böcker. Läser faktiskt den femte nu, Värmebölja. Precis lika bra som föregående fyra!
  • Jonas Gardells böcker om Juha och Jenny. Dessa tre böcker är så otroligt bra! Är det någon där ute som missat dem så läs de nu meddetsamma!
  • Anne B Ragdes böcker. Hihi, kom att tänka på att det här ju också är en serie. Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna har jag ju redan läst som ni vet. Väntar nu på den tredje och avslutande delen!

Bokrea 2008

Ni har väl inte missat att det börjar dra ihop sig till årets stora Bokrea!? Den 26 februari öppnas portarna och tidigast den 16 februari kommer alla kataloger att släppas.

Internetbokhandeln kan man redan förhandsbeställa sina reaböcker. Tittade igenom sortimentet, men där var inget som direkt lockade mig. Snabba Cash av Jens Lapidius möjligtvis. Nåja, brukar inte bli att jag handlar så mycket reaböcker från bokhandlarna när det är rea. Tycker det är sååå mysigt att gå omkring i affärerna och bläddra och läsa... Framför allt har jag handlat mycket på ICA Maxi bokrea. De brukar ha bra utbud och bra priser.
Brukar lusläsa alla kataloger.. Längtar verkligen!!!

Handlar du mycket på bokrean? Vart handlar du mest?

Sanna historier om Flickan i Auschwitz

134182-49

Var på biblioteket en snabbis idag och slet åt mig en ny bok som jag gav mig på direkt när jag kom hem. Det är Sören Sommelius som skriver och återberättar Kazimiera Kurdziels öde från andra världskriget. Boken heter alltså Sanna historier om Flickan i Auschwitz. 

Boken är alltså en självbiografi där den polska flickan Kazimiera, även kallad Katja, är berättaren. Hon råkade i ungdomen stiga på fel tåg vilket visade sig skulle få ödesdigra konsekvenser. Hon får under fyra år av sitt unga liv uppleva både slaveri, tortyr och lyckas klara sig ifrån döden med en hårsmån. Hon forslas från det ena koncentrationslägret till det andra.

Ännu en mycket tänkvärd självbiografi från andra världskriget. Gillar skarpt dessa böckeer. Så otroligt tragiska, men samtidigt mycket tänkvärda och läsvärda. En ganska tunn och lättläst bok som jag absolut kan rekomendera. Läste den i ett svep. 4 av 5 möjliga. Lite avdrag på poängen för att den var lite detaljfattig och gick fram i ett så högt tempo.

En hjärtformad ask

134182-48

Var sugen på att testa lite skräck nu efter alla romaner! Har länge varit sugen på att testa något av de klassiska skräckförfattarna King eller Koontz. Har aldrig läst ngt av dem! *skäms* Men så sprang jag på den här boken på biblioteket, En hjärtformad ask av Joe Hill som visar sig vara Stephen Kings son.

I handlingens centrum står Jude, en gammal avdankad rocksångare, och hans flickvän Marybeth, även kallad Georgia. Det hela börjar med att Jude får ett erbjudande via en auktionssajt att köpa en gammal mans vålnad med tillhörande kostym. Jude som är intresserad av det ockulta har såklart svårt att motstå det här erbjudandet och han får så småningom hem en hjärtformad ask i brevlådan innehållande just en kostym.  Efter detta börjar det hända en rad kusliga och skrämmande saker i Judes liv. Vem är egentligen vålnaden? Och vem har skickat den? Kanske har den något med Judes tidigare liv att göra?!

Otroligt vilken spännande bok. Som sagt är jag inte så beläst inom skräcken, men det kommer absolut bli fler liknande böcker. Jag var uppriktigt rädd flera gånger och fick till och med lägga boken ifrån mig vid något tillfälle. Den får högsta betyg, 5 av 5 möjliga!

RSS 2.0