Planera in!

Ja, planera in Bokmässan 2009 redan nu. Den 24-27 september är det dags igen. Jag ska naturligtvis dit igen!

Den heliga natten och andra julberättelser

Nu kan jag känna mig väldigt nöjd! Jag har klarat utmaningen att läsa 5 klassiker under 2008. Utmaningen avslutades nu med Selma Lagerlöfs novellsamling Den heliga natten och andra julberättelser.

Detta är alltså en samlingsvolym som innehåller novellerna Den heliga natten, Flykten till Egypten, Gudsfreden, Frid på jorden, Lyktan och Legenden om julrosorna. Den sistnämnda var den som föll mig mest i smaken. Även den heliga natten var en fin berättelse! Håller med Kerstin om att denna bok passar bäst att plocka fram lite närmare jul eftersom alla novellerna berör Jesus och julen på olika sätt!

Ja, som sagt, nu är klassikerutmaningen över för i år! Jag har läst dessa böcker;

Röda rummet
Kreutzersonaten

Söner och älskande

Ögats historia

Jag är väldigt glad över att jag antog utmaningen! Annars hade jag aldrig läst dessa böcker! Söner och älskande av DH Lawrence överraskade ju mig väldigt. Hade aldrig hört talas om författaren tidigare, men nu ser man namet lite överallt tycker jag! Nu är det dags att börja fundera på vad nästa års utmaning skall innehålla!?


Martina-kodenJaha ja, då var min andra krönikesamling av Martina Haag till ända. Martin-koden var i samma stil som Hemma hos Martina.

Texterna i den här samlingen handlar främst om livet som trebarnsmor och om hur vardagen överhuvudtaget skall gå runt. Varför har familjen en död katt i frysen och vad gör man när ett av barnen dricker tändvätska?

Jag har skrattat högt många gånger under läsandets gång. Lättläst och lättsmält! Jag hoppas att Martina kommer ge ut fler samlingar över sina krönikor. Då är det jag som köper!

Nytt i pockethyllan

Såklart kunde jag inte låta bli att köpa Mineralvatten från BonAqua idag när vi var i affären för köpte man 6 flaskor fick man två stycken pocketböcker på köpet!

Jag valde dessa två;

                

Mossvikenfruar - Chansen av Emma Hamberg har längre intresserat mig. Skulle väl kalla det för att den här boken ingår i chick lit genren och det är ju en av mina favoritgenrer!

Denise Rudberg har gett ut en väldig massa böcker varav jag inte läst en endaste. Så nu har jag ju min chans när jag nu lagt vantarna på Matilde.

Ny vinstchans

Nu är det dags för en ny boktävling hos Ango.
Den här veckan är det Södermalmsmorden av Lars Bill Lundholm man kan vinna.

Augustnominerade

Jaha, då har årets nominerade titlar till Augustpriset tillkännagivits! Den enda bok jag kan stoltsera med att jag har läst är Legenden om Sally Jones som är nominerad i barn- och ungdomsklassen! Priset delas ut den 24 november!

Skönlitteratur
Eva-Stina Byggmästar - Men hur små poeter finns det egentligen
P-O Enquist - Ett annat liv
Katarina Frostenson - Tal och regn
Sara Mannheimer - Reglerna
Malte Persson - Edelcrantz förbindelser
Bruno K Öijer - Svart som silver

Fackbok
Ingrid Carlberg - Pillret
Paul Duncan & Bengt Wanselius - Regi Bergman
Lena Israelsson - Klosterträdgårdar
Lisbeth Larsson - Hennes döda kropp: Victoria Benedictssons arkiv och författarskap
Zac O'Yeah - Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och ner av
Kjell Östberg - I takt med tiden: Olof Palme 1927-1969 av

Barn- och ungdomsbok
Eva Lindström - I skogen
Ingrid Olsson - Ett litet hål i mörkret
Mårten Sandén - Den femte systern
Sarah Sheppard - Massor av dinosaurier
Mats Wahl - När det kommer en älskare
Jakob Wegelius - Legenden om Sally Jones

Hemma hos Martina


Jag har tidigare läst boken Underbar och älskad av alla
av Martina Haag. Har aldrig intresserat mig för hennes
krönikor överhuvudtaget. Men på Bokmässan i år kunde
jag inte låta bli att köpa både Hemma hos Martina och
Martinakoden när hon stod och signerade i Piratförlagets monter.

Ägnade halva gårdagen och hela förmiddagen idag för att läsa
ut den här underbart underhållande boken. Tycker verkligen
att Martina har lyckats gestalta livet som trebarnsmor på ett
roligt sätt. Ja, för det är framför allt detta som krönikorna
i boken handlar om. Om livet som gravidi väntan på sitt tredje
barn och sedan familjelivet efter att tredje barnet kommit.
Den stundande 40-årsdagen (krisen) står också för dörren!


Som sagt, jag ångrar inte en enda sekund att jag gav den här samlingen krönikor en chans. Nu ska jag genast kasta mig över nästa bok, Martinakoden, för att se om den lever upp till förväntningarna. Dessutom vet jag att jag kommer få Martinas I en annan del av Bromma i julklapp. =)

Hur jag bygger upp min boksamling

Amoroso är i utmanartagen och vill veta hur vi bokbloggare bygger upp våra boksamlingar. Har funderat på den här utmaningen ett par dagar nu och ska nu försöka redogöra för hur min samling ser ut!

Jag har alltid varit av den dumma åsikten att jag måste äga allt jag läser. Det har liksom varit som ett slags sjukligt behov att köpa böcker. Men när vi fick vårt första barn i vintras och började fundera hur vi skulle kunna husera alla böcker och tidningar vi har samtidigt som Felix ska kunna få ett eget rum framöver fick jag lov att tänka om. Plötsligt en dag befann jag mig på biblioteket och jaaa, det var ju inte så farligt att faktiskt LÅNA en bok, läsa den och sen kunna lämna tillbaka den igen. Dessutom helt utan kostnad! Fortfarande köper jag en del böcker och har väldigt svårt att stå emot erbjudanden som köp 3 betala för 2 osv. Men jag har kompromissat med mig själv och kommit fram till att jag ska få köpa de böcker som ges ut av mina favoritförfattare. Så Camilla Läckberg, Liza Marklund, Margit Sandemo mfl får jag lov att införskaffa varje gång det kommer nytt.

En annan dum sak är att jag alltid haft något emot pocketböcker. Fram tills för bara ett tag sedan köpte jag bara inbundet. Men när vårt hus började svämma över av böcker gjorde jag ett tappert försök med att börja köpa pocket istället och gud så smidigt det är! De är lätta, tar inte så stor plats och dessutom kostar de ju inte lika mycket. Numera köper jag mest pocket. Men har jag alla böcker inbundet av en författare måste jag fortsätta köpa inbundet annars ser det ju konstigt ut i bokhyllan! =)

Jag har ofantligt många olästa böcker i bokhyllan. Det är så att jag skäms! Ett annat problem jag har är det här med att läsa böcker i ordning! Jag har väldigt svårt för att hoppa in i bokserier mitt i eller så. Dessutom behöver det inte bara handla om serier utan även om böckerna är fristående vill jag gärna läsa dem i kronologisk ordning. Om vi tar tex Inger Frimansson. Av henne har jag flera böcker i bokhyllan, dock inte de första hon har gett ut så därför har dessa nyare bara blivit stående.

Jag skulle väl kunna sammanfatta det hela som så... Jag har en väldig massa böcker som jag skulle kunna byta, skänka eller sälja! Så om någon där ute är intresserad av ett byte så är det bara att höra av sig! *Ler*

Anta gärna den här utmaningen du också och berätta om just DIN unika boksamling!

Jag fick ett mail

Fick en inbjudan till releasepartyt för Marcel Aponnos debutroman Anasarka. Boken ges ut på Zebra Art Förlag i november. En medicinsk thriller. Jag har inte hört talas om varken författaren eller boken, men medicinska thrillers är ju absolut hett tycker jag eftersom jag själv jobbar i sjukvården som syrra! Skall absolut läsas!

Handling;
Med säker hand hanterar Max van Basten såväl patienter som sköterskor och överläkare. Ingenting tycks ligga i vägen för en lovande karriär som akut-läkare på Karolinska sjukhuset. En rad oförklarliga dödsfall på akuten ställer dock allt på huvudet. En krypande känsla av att allt inte står rätt till växer hos Max och han dras sakta mot något fasanfullt och ont. När polisen börjar intressera sig för fallen, och flera saker pekar i riktning mot Max, inser han att han måste finna sanningen på egen hand.

AprilväderPrecis som vanligt älskar jag Viveca Lärns böcker. Den sjätte boken om Saltöborna, Aprilväder är nu till ända. Jag undrar om det är den sista i ordningen?! Det känns nästan så, med tanke på slutet!

McFie är död och i hans gamla hus bor numera kocken Klasse. Änkan Sara och dottern Selma har flyttat till Göteborg men återvänder nu till ön för att besöka sina gamla vänner. Emily och Blomgren har funnit varandra igen efter många turer fram och tillbaka. Till Kabbens stora förtret har det flyttat en turkisk familj till Saltön som öppnat en restaurang. Johannas fästman Bengt har en son i tonåren som kommer för att bo hos dem. Lottens sambo Tommy får mer och mer problem med alkoholen och Lotten har planer på att öppna en egen "tork" på Saltön. Som vanligt är det ingen ordning alls på Saltön den här våren!

Ja, vad ska man säga. Viveca Lärn skriver så otroligt bra och hennes personbeskrivningar är så fantastiska. Jag fullkomligt älskar böckerna om Saltöborna. Har du missat dem så måste du verkligen läsa nu. 1999 kom den första boken i serien ut, Midsommarvals.

På min blogg har jag tidigare skrivit om Värmebölja.


Nya bokstaven är G


Jaha, då var det dags igen för en ny bokstav i Malins Böcker A-Ö. Den här gången är det G som gäller. Känns som en ganska svår bokstav!

Författare på G - Jonas Gardell helt klart! För er som följer min blogg vet ni att jag fullständigt älskar hans böcker om Juha. Inte läst något annat av honom ännu, men det ska jag absolut göra.

Bok på G - Här fick jag minsann tänka efter läänge. Men jag måste nog ändå välja Liza Marklunds Gömda. Den historien tog mig med storm när den kom och jag har även läst uppföljarna Asyl och Mias hemlighet.  Den fjärde boken, Emma Mias dotter som nu finns ute har jag dock inte läst ännu. Men den står på listan över böcker jag vill läsa.

Karaktär på G - Gandalf i Sagan om Ringen. Mer genomgod trollkarl får man nog leta efter! =)

Mitt nya paket

Då har mitt andra Pocket och Prassel-paket anlänt. Den här gången skämdes jag bort med inte mindre än

- Tracy Chevaliers Den blå färgen
- Blå traktorns flitiga dag
- 2 st laktrisstänger
- En mjölchokladkaka
- En Romerska Bågar
- Ett fint blommigt bokmärke

Dessvärre har jag redan Den blå färgen, men det gör inget! Den kommer säkert till användning ändå! Felix blev glad för boken, även om han är lite för liten för den ännu. Men han har redan provsmakat den!
Godiset är snart slut! Tack för detta härliga paket Hemliga bokvän! Det genomgående temat var alltså färgen BLÅ.

       

Boktävlingar

Hos Ango kan man den här veckan vinna Elva minuter av Paulo Coelho. Jag deltar naturligtvis!

Även Ejmis lottar ut böcker! Passa på!


Ny Kulturfyra

Jag fortsätter väl med den nya Kulturfyran när jag ändå är inne på Nobelpriset!

1. Vad tycker du? Var det rätt författare?
Precis som vanligt har jag aldrig hört talas om författaren. Rätt eller fel? Hmm, ganska svårt att uttala mig ifrågan. Måste nog läsa något först.


2. Har du läst något av årets Nobelpristagare?
Nej, men jag kommer troligtvis att göra så småningom.


3. Brukar du försöka läsa något av den som vinner Nobelpriset?

Jag är alldeles för obeläst vad gäller pristagarna. Därför startade jag ju Nobelpristagarutmaningen i år och har nu läst 5 st författare till att börja med. Tänker fortsätta på samma spår under nästa år hade jag tänkt!

4. Vem har inte fått Nobelpriset, och som borde få det?
Astrid Lindgren absolut! Så mycket som hon har betytt för så många!


Nobelprset i litteratur 2008

                                                                                                                                                                                                                      Jean-Marie Gustave Le Clézio.    Årets Nobelpris tilldelades alltså den franska författaren
Jean-Marie Gustave Le Clézio och precis om vanligt
har jag aldrig hört talas om författaren ifråga. Kalla mig
obeläst om du vill!

Han har i allafall skrivit ett 40-tal böcker varav flera är
översatta till svenska. Horace Engdahl själv tycker att man
skall börja med att läsa boken Allt är vind.

Nåväl, som vanligt lär väl alla böcker vara utlånade på bibioteket
redan i morgon så jag väntar nog ett tag innan jag testar! =)

TV-kväll

Bokomslag för boken Den som fruktar vargen


Ikväll visar SVT 1 Den som fruktar vargen som är skriven av Karin Fossum. Det är den tredje boken med Konrad Seijer i huvudrollen. Det var mycket längesedan jag läste den, men jag minns att jag tyckte om den.

Ikväll visas dessutom sista delen av Maria Wern - Främmande fågel.

Blir en lång TV-kväll ikväll!

Kreutzersonaten


När Leo Tolstojs Kreutzersonaten kom ut 1890 blev det ramaskri och efter att ha läst den kan jag förstå varför. Han riktar stark kritik mot äktenskapet och skriver tex att kvinnan endast är född för att behaga mannen.

Pozdnsjev berättar under en nattlig tågresa för en anonym lyssnare om hur det gick till när han mördade sin fru. Mordet är ett resultat av vad svartsjuka kan göra med människan.

Ja, finns inte så mycket mer att säga om handlingen. En kort och lättläst bok som alltså bara utspelar sig under en natt. Hade inte hört talas om just den här boken av Tolstoj innan läsutmaningen så nu är jag glad att jag har läst den. Inget jag hade kommit i kontakt med annars.Klassikerutmaningen

Sista boken ut i Amorosos klassikerutmaning blir Selma Lagerlöfs Den heliga natten och andra julberättelser. Ska bli intressant läsning. Blir ju faktiskt min andra Lagerlöf på det här året eftersom jag läste Nils Holgersson tidigare i år i Nobelpristagarutmaningen!

Äntligen ny A-Ö

Äntligen har Malin startat upp igen med bokstavsutmaningen. Den här gången är det bokstaven D som gäller.

Författare på D - Svårt. Tror att jag väljer Arne Dahl. Har flera av hans böcker olästa i bokhyllan. Får ta mig i kragen nu minsann. Ska jag v'älja en författare jag faktidskt läst får det bli Waris Dirie med sina självbiografier Blomma i Afrikas öken och Ökenblomman återvänder.

Bok på D - Här väljer jag Dan Browns storsäljare Da Vincikoden. Den boken läste jag ganska långt efter att den hade kommit ut på svenska. Trodde inte att det skulle vara en bok för mig, men oj så fel jag hade. Den var så bra att jag efter det har läst alla böcker av Dan Brown.

RSS 2.0