Middlemarch av George Eliot

Puh, 900 sidor Middlemarch tog låååång tid att ta sig igenom! Inte för att den var dålig eller långtråkig på något sätt - Tvärtom!

[george_eliot.jpg]


Precis som tidigare böcker i Klassikerutmaningen var det här är en ny författare för min del. Fick lite smått panik när jag skulle hämta ut boken på biblioteket och upptäckte att det inte bara var en bok, utan TVÅ, där båda var på över 400 sidor...

Att sammanfatta hela handlingen skulle ta upp stor plats i det här inlägget så jag drar handlingen i stora drag! Kort och gott - Man får alltså följa invånarna i den lilla landsorten Middlemarch under första halvan av 1800-talet. De första vi får lära känna i boken är den alltigenom goda Dorothea som bor tillsammans med sin syster Celia hos sin morbror. Dorothea gifter sig snart med den 30 år äldre Mr Casaubon men äktenskapet blir inte rikitgt som förväntat. Så småningom förstår man att Dorothea och Will Ladislaw hyser starka känslor för varandra vid sidan av äktenskapet och detta till Mr Casaubons förtret förstås. På sin dödsbädd skriver han in i sitt testamente att Dorothea skall förlora hela sin förmögenhet efter sin make om hon gifter om sig med Will Ladislaw...

Parallelt med denna handling får man även stifta bekantskap med syskonen Rosamond och Fred Vincy. Rosamond ingår under handlingens gång äktenskap tillsammans med läkaren Mr Lydgate som i slutet av boken blir misstänkt för mord.

Med i handlingen finns ett flertal personer till som alla på något sätt har en koppling till varandra.

Det är ett otroligt stort persongalleri i den här boken och det tog nästan hela första boken innan jag riktigt hade lärt känna karaktärerna och förstod vilka som hörde samman med vilka. Det är många Mr och Mrs och en del som bara kallas vid sina namn. I det stora hela tycker jag faktiskt riktigt bra om den här boken. Skulle gärna se en filmatisering! Planerar du att läsa den här boken så se till att du har mycket tid för den går ganska långsamt framåt!

Kommentarer
Postat av: Martina

Vad duktig du är som läste klart den! Den var ju ganska tungläst. =)

2009-12-03 @ 10:40:50
URL: http://etthemutanbocker.blogspot.com/
Postat av: Therese

Ja, det gick segt. Men jag tyckte mycket om den när man väl lärde känna karaktärerna!

2009-12-03 @ 20:44:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0