Kung Oidipus
Nu har jag läst min tredje pjäs för i år, Kung Oidipus av Sofokles. Eftersom den fanns i samma bok som Elektra så kändes det naturligt att läsa även denna.
Den här pjäsen handlar alltså om Oidipus som föds i Thebe som son till konung Laios och drottning Iokaste. Det spås av Gudarna att han skall döda sin far och gifta sig med sin mor och därför lämnas han bort av sina föräldrar som liten.
Men när han blivit vuxen kommer han åter till Thebe, blir kung och gifter sig med Laios änka Iokaste. De känner naturligtvis inte till sitt släktskap!
När pjäsen tar sin början har pesten kommit till Thebe och det sägs att den ska försvinna när man funnit kung Laios mördare. Budbäraren Kreon säger att mördaren finns i Thebe och Oidipus blir förstås bestött. Men när Kreon berättar att Laios mördades i en T-korsning minns Oidipus att han faktiskt slog ihjäl en man i en T-korsning när han var på väg till Thebe. Iokaste förstår nu att Oidipus är hennes egen son och hon hänger sig. Oidipus blir förtvivlad när sanningen går upp för honom och han sticker ut sina ögon med hjälp av en av Iokastes praktnålar hon varit smyckad med. Pjäsen slutar med att han blödande visar sig för sitt folk och sedan flyr han staden.
Av dessa tre pjäser jag nu läst på rad var det här den sämsta av dem. Man kastades in i hamdlingen så fort och jag fattade inte bakgrunden till historien först. Den var även lite jobbig att läsa emmelanåt. De långa monologerna från både Oidipus och kören som finns vid sidan om var dryga och svårlästa. 2 av 5 möjliga blir det bara för den här pjäsen. Nu känner jag att jag är mättad på pjäser för ett tag framöver! Nu väntar jag tills nästa Temapjäs!
Sofokles har skrivit;
Aias
Antigone
Elektra
Filoktetes
Kung Oidipus
Kvinnorna i Trachis
Oidipus i Kolonos
Stormen
Blev så glatt överraskad av föregående pjäs att jag inte kunna hålla mig ifrån William Shakespeares pjäs Stormen. Denna pjäs skrevs år 1611 och är Shakespeares sista stora verk och alltså den andra pjäsen vi läser under Temaåret 2007!
Pjäsen handlar om den mäktige trollkarlen Prospero som tillsammans med sin dotter Miranda blivit landsförvisade från Milano av Prosperos egna bror Antonio. De har tagit sig till en ö där Prospero nu övat upp sina magiska krafter och tagit hela ön i besittning. En dag tänker han hämnas på sin bror...
Prospero får veta att hans bror är ute till havs med ett stort skepp och med hjälp av sina magiska krafter iscensätter han en fruktansvärd storm. Det är med den här stormen som pjäsen tar sin början.
Skeppets besättning sätts på ön fast på olika platser. Med på skeppet finns bla kungen Alonzo och hans son Ferdinand. Dessa två blir åtskiljda och tror förljaktligen att den andre är död och vice versa.
Här delas historien upp i tre olika berättelser;
Prospero tar Ferdinand som sin slav och en romans uppstår snart mellan Miranda och honom.
Antonio försöker döda kung Alonzo men blir hela tiden avbruten av den sjungande anden Ariel som tillhör Prospero.
Vi får även följa Caliban som är slav, Trinculo som är gycklare och Stefano en försupen hovmästare. Caliban övertalar Stefano att döda Prospero och tillfångata Miranda och ta henne som fru.
Slutet på pjäsen blir dock lyckligt. Prospero samlar med hjälp av sin magi och anden Ariel allihopa från skeppet och förlåter sin bror Antonio allting och återvänder senare tillbaka till Milano där han är rättmätig hertig.
Tycker att det här var en ganska rörig pjäs med otroligt många personer och olika namn. Fick titta på rollistan flera gånger under läsandets gång. Ganska mycket mer svårläst än vad Elektra var. Det är dock en spännande historia! 3 av 5 möjliga är jag beredd att ge. Tycker att det lyckliga slutet var ganska väntat, Prospero ville ju bara sätta sin bror på plats och lära honom en rejäl läxa. Jag är beredd att läsa mer av Shakespeare faktiskt!
Shakespeare har bla skrivit;
Så tuktas en argbigga (1593-1594)
Romeo och Julia (1594-1595)
En midsommarnattsdröm (1595-1596)
Köpmannen i Venedig (1596-1597)
Mycket väsen för ingenting (1598-1599)
Hamlet (1600-1601)
Otello (1604-1605)
Macbeth (1606)
Stormen (1611-1612)
Bookcrossing
Bookcrossing betyder alltså att man går in på hemsidan, registrerar sin bok man tänker lägga ut. Sedan märker man den med en speciell etikett och lägger ut den på en offentlig plats, tex en buss, en tågstation, ett fik osv. Om man själv hittar en bookcrossingbok skall man gå in på hemsidan och registrera att man hittat den. På detta sätt kan man följa sin bok genom olika läsare. Sedan läser man den och släpper den återigen.
Igår kunde man läsa i vår lokala tidning att vårt bibliotek ska lägga ut vissa böcker runt om i stan. Ett roligt initiativ måste jag säga. Det blir dock utgallrade böcker som kommer läggas ut i första hand, men kanske kan det är bli ett sätt att få igång allmänheten att släppa sina böcker fria!?
Jag har flera gånger varit inne på Bookcrossing, men det har aldrig funnits några böcker släppta här i Blekinge. Trots det finns det flera medlemmar som bor i Blekinge har jag sett på hemsidan!? Men nu, efter att biblioteket tar chansen, kanske även vi kan komma igång!
Är du medlem på Bookcrossing?
Elektra
Jaha, det gick ju snabbt. Sofokles pjäs Elektra blev utläst på bara någon timme nu i vårsolen. Glatt överraskad. Kan ju vara värt att ge den här sortens litteratur ett ärligt försök kanske. Hade det inte varit för den här idén med Temaåret 2007 så hade jag aldrig fått för mig att läsa pjäser.
Pjäsen handlar alltså om Elektra som är dotter till kung Agamemnon. Han har dödats av sin fru och hennes nya älskare Aigisthos. Elektras bror Orestes har räddats undan och växer upp på annan ort med en annan familj. Elektra lever i Mykene tillsammans med sin fars mördare och hoppas att Orestes skall komma och hämnas fadern.
Pjäsen tar sin början när Orestes kommit till Mykene med sitt eget dödsbud till Elektra. Elektra sörjer djupt sin brors död och försöker istället övertala sin syster Chrysothemis att de skall hjälpas åt att döda sin mor, men systern avråder. Elektra bestämmer sig för att själv skrida till verket. Men innan hon göra någoting avslöjar Orestes sig själv och att han bara iscensatt sin egen död. Han dödar nu modern och pjäsen avslutas när hennes älskare kommer hem och finner henne död.
Jag trodde att Elektra skulle vara mer svårläst än vad den faktiskt var. Men det var nog tur att jag läste inledningen som sammanfattar hela historien innan jag började läsa. Men som sagt, jag är glatt överraskad av det här. Ger den 3 av 5 möjliga om man nu kan sätta rättvisa poäng på ett sånt här verk!? För att vara ett så gammalt verk, Sofokles levde mellan 496 och 406 fKr, känns den ändå relativt aktuell!
Som ni ser innehåller den här boken även pjäsen Kung Oidipus och jag kan inte annat än erkänna att jag är lite nyfiken på den också. Har ju trots allt lånetid till 25 april på boken!
Sofokles har skrivit;
Aias
Antigone
Elektra
Filoktetes
Kung Oidipus
Kvinnorna i Trachis
Oidipus i Kolonos
X-libris
Ta en titt vetja!
Tema Klassiska pjäser
Vad jag tidigare skrivit om Temaåret kan du läsa här och här!
Petra och Hans har också läst och recenserat Elektra!
Än är det inte för sent att hänga på den här utmaningen! Ska bli mycket intressant!
Camilla Läckberg
Om det är någon som inte hittat till Camilla Läckbergs, eller ska vi säga Deckarmammas, egna blogg så kika in här! Där kan man även läsa de första sidorna i hennes nya deckare Tyskungen som kommer ut i april.
Av Läckbergs böcker har jag hitills bara läst Isprinsessan och Predikanten. Har dock både Stenhuggaren och Olycksfågeln stående olästa i hyllan. Får skynda mig att läsa de nu innan Tyskungen kommer ut!
Bokbeställning
Anna, min älskade
Magnus Utviks roman Anna, min älskade är till viss del självbiografisk bok, men jag har ändå valt att placera den under kategorin roman. Det här är den första utlästa boken från årets bokrea!
Det är sommar och solen steker över Stockholm. I Midsommarkransen sitter Marcus och Anna i sin lägenhet med persiennerna neddragna. De har just fått veta att Anna har cancer. Livmoderhalscancer. En cancerform där dödligheten är en på tre. Kommer Anna att dö, tjugonio år gammal?
Livet fördunklas av dödsångest och cancerbehandllingar och när det står klart att Anna aldrig kommer att kunna bli gravid slås de sista resterna av deras gamla liv sönder.
Tillsammans försöker de hitta en väg framåt, en väg ut ur mörkret. Men frågan är om det finns en kärlek som är så stark att den kan övervinna både cancer och sorgen över att inte kunna bli föräldrar.
Detta var en otroligt lättläst bok som tog slut på 2 dagar. Man får främst följa Marcus tankar kring detta svåra ämne. Tempot är högt och språket väldigt lätt. Tycker inte att man får känslan av att det är självbiografiskt. Detaljlöst, men ändå kan man inte låta bli att vända blad! Blir dock bara 3 av 5 möjliga.
Magnus Utvik har skrivit;
Jorden (diktsamling) 1989
Ögat (diktsamling) 1990
Om du inte talar (diktsamling) 1991
Simone (roman) 1993
Hata regnet, hata livet (roman) 1994
Solen har ingen skugga (diktsamling) 1996
Genom mörker går jag med dig tillsammans med ditt mörker (diktsamling) 2000
Anna, min älskade (roman) 2005
Annika Bengtsson
Vem hade du velat se i rollen som Annika Bengtsson?
Tonåring i Hitlers dödsläger
När jag gick på högstadiet för många år sedan var Benny Grünfeld hos oss i skolan och talade om sina hemska upplevelser från koncentartionslägrena under andra världskriget. I boken Tonåring i Hitlers dödsläger berättar han sin historia.
Benny Grünfeld och hans familj deporterades av tyskarna från Koloszvar i Ungern till arbets- och förintelselägret Auschwitz i maj 1944. Av de 4000 judar som kom dit samtidigt med Benny överlevde bara några få.
Tonåring i Hitlers dödsläger handlar om ondska, tortyr, svält och sjukdomar, men också om en okuvlig vilja att överleva. Tre gånger undgick Benny med en hårsmån att bli avrättad och när befrielsen äntligen kom hade han börjat äta björklöv för att inte dö av svält. Sommaren 1945 kom han med en sjuktransport till Sverige.
Fast att det här egentligen är en bok som är riktad till ungdomar så berör den starkt. Den är välskriven men väldigt lättläst. Benny har själv illustrerat med egenritade bilder vilket gör det hela väldigt personligt. Även en hel del riktiga fotografier finns med i boken. Eftersom jag även träffat Benny och hört han berätta historien personligen känns det extra angeläget att läsa boken. Kan även tillägga att det inte är första gången jag läser den, utan kanske tredje eller fjärde. Verkligen en bok att rekomendera, även till barn och ungdomar! 5 av 5 möjliga!
Temaåret
Minns ni temaåret jag hoppade på? Vi skulle ju läsa 5 pjäser under 2007. Första pjäs ut blev Sofokles Elektra, som skulle varit utläst innan februaris slut. Tyvärr kunde jag inte hitta den någonstans så jag gav upp.
Igår skrev Petra att pjäs nummer två nu skall läsas. Den här gången är det William Shakespeares Stormen. Genast cyklade jag ner till vårt bibliotek och kollade om de hade den. Jag fick göra ett fjärrlån från biblioteket inne i stan och gissa vad!? Jag kunde även låna Elektra på fjärrlån!! Så nu är jag med i utmaningen igen minsann!
Vad blir nästa? Brecht?
Pocketbokens dag 2007
Platinapocket gick bla till Camilla Läckbergs Stenhuggaren, Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, Kajsa Ingemarssons Den ryske vännen och Karin Alvtegens Skam.
Guldpocket gick bla till Martina Haags Underbar och älskad av alla, Liza Marklunds Asyl, Anna Janssons Svart fjäril och Lena Einhorns Ninas resa.
Silverpocket gick bla till Arne Dahls Mörkertal, Carolina Gynnings Ego girl och Karin Alvtegens Skuld.
Sagan om konungens återkomst
Nu är äventyret slut. Hela trilogin är utläst och alla tre filmerna är omtittade. Denna tredje och sista bok i J.R.R Tolkiens trilogi heter Sagan om konungens återkomst.
Den onde trollkarlen Saurons öga spanar över Midgård, som hans skräckinjagande härar dragit ut för att erövra. Ringens krig rasar. Marken skälver av stridslarm och oro. Men utgången av denna väldiga kraftmätning ligger i den tappre hoben Frodos hand. Endast han kan bryta ondskans makt. Tillsammans med sin gode vän Sam kommer han allt närmare Domedagsberget, genom mörka skogar, över svartbrända slätter, förbi stinkande träsk och ut i mörka bergspass där fiender och faror lurar överallt - allt närmare slutet på det omöjliga uppdraget.
Har du inte läst böckerna om Härkarringen så gör det! Jag är så otroligt överraskad över hur bra de faktiskt är! Denna sista bok var riktigt svår att lägga ifrån sig. Det var ett fint slut på historien, lyckligt fast samtidigt sorgligt. Finns egentligen inte så mycket att orda om. Böckerna är kanon, punkt slut! Känns riktigt riktigt tråkigt att inte få läsa mer om hoben Frodo och hans vänner... 5 av 5 möjliga igen!
Tredje filmen, måste jag säga, är nog den bästa! Vår DVD-box ska nu få hedersplatsen i TV-hyllan!
J.R.R. Tolkien har bla skrivit;
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst
Bilbo - En hobbits äventyr
Silmarillion
De förlorade sagornas bok 1
De förlorade sagornas bok 2
Sagor från Midgård
Ljudböcker
Läste på Sveriges radios hemsida idag att ljudboksförsäljningen bara ökar och ökar... Och det är mer än dubbelt så många män som kvinnor som köper ljudböcker! Ska erkänna att jag ALDRIG lyssnat på en bok och förmodligen kommer jag aldrig göra det heller!
1. Jag har svårt att bara ligga ner och lyssna utan att sväva iväg och tänka på annat. Och skulle jag lyssna medans jag gör ngt annat, typ stryker eller lagar mat, skulle jag säkert inte heller kunna koncentrera mig.
2. Gillar att kunna bläddra i boken jag läser och se hur långt man har läst, hur mycket man har kvar, hur långt det är tills kapitlet är slut osv.
Tycker dock att ljudböcker är en fantastisk uppfinning för tex synskadade eller dyslektiker som inte kan läsa. Tycker bara det är synd att de kostar så mycket.
Lyssnar du på böcker? Varför eller varför inte?
50% på reapriset
Det blev Jane Moores romaner Kärlek@första.träffen och Mina ex. Har inte testat Jane Moore förut, men eftersom jag har en viss förkärlek till den här sortens böcker så gillar jag säkert henne!
Någon som testat som kan komma med ett utlåtatande?
Paradiset och Sprängaren
Första filmen som visades var Sprängaren, vilket var lite konstigt eftersom den egentligen utspelar sig efter Paradiset?! Nåväl, boken/filmen utspelar sig i Stockholm strax innan jul. Stockholm har fått äran att hålla OS. Christina Furhage, ansvarit för de kommande spelen sprängs en natt i bitar på atidion. Ingen förstår varför hon blivit mördad. Annika Bengtsson som arbetar för tidningen Kvällspressen börjar forska i Furhages förflutna och finner saker som ingen verkar veta om. Fler sprängningar inträffar och även Annika Bengtsson hotas.
Andra filmen som visades var Paradiset. Det sker ett mord i frihamnen i Stockholm och en utländsk kvinna ses springa därifrån. Denna kvinna, Aida, söker senare upp Annika och ber om hjälp. I samma stund får Annika kontakt med en kvinna som säger sig kunna hjälpa kvinnor att gå under jorden med hjälp av sin stiftelse Paradiset. Annika tar Aida till stiftelsen, men upptäcker snart att allt inte står rätt till. Det blir en rafflande upplösning och spåren kring Aida leder rakt in i den jugoslaviska maffian.
Sagan om de två tornen
Nu är den andra delen i J.R.R Tolkiens triologi om Härskarringen utläst. Sagan om de två tornen heter den, om nu någon mot förmodan hade missat det!?
Den lille hoben Frodo och hans följeslagare är på väg mot Mordor för att förgöra den ödesdigra ringen som kan förvandla gott till ont. På äventyrliga stigar når de allt längre in i Skuggornas rike och möter både vänner och fiender. Samtidigt rustar den onde trollkarlen Sauron till krig. Hans armé av orcher, vålnader och monster är redan på marsch medan de vita trollkarlarna, de stjärnsjungande alverna och de godmodiga hoberna samlar sig till förtvivlat motstånd.
Jag märkte ganska fort att jag kom ihåg den andra filmen väldigt dåligt så det var lite svårare att hänga med i den här boken. Men den var minst lika bra som den första boken. Det är utan tvekan 5 av 5 möjliga även för den här! Trots att det är riktigt overkligt emellanåt har jag svårt att se det här som fantasy.Känns nästan mer som en historisk berättelse än som en påhittad saga. Det är nästan lite vemodigt att ta sig an sista boken nu. Man vill ju inte att äventyret skall ta slut!?
Även andra filmen blev omtittad idag. Upptäckte att filmen tog slut tidigare i handlingen än vad boken gjorde, vilket störde mig lite. Vill ju vänta med nästa film tills jag i allafall kommit halvvägs in i tredje boken. Fattar inte nu hur jag kunde tycka att filmerna bara var sådär!? Om jag känner mig själv rätt kommer de blil omtittade många många fler gånger efter det här!
J.R.R. Tolkien har bla skrivit;
Sagan om ringen
Sagan om de två tornen
Sagan om konungens återkomst
Bilbo - En hobbits äventyr
Silmarillion
De förlorade sagornas bok 1
De förlorade sagornas bok 2
Sagor från Midgård
Hur beläst är du?
När jag tittade in hos Cia idag blev jag tipsad om en riktigt rolig sida, Lists of best heter den. Där finns en kategori som heter Books där man bla kan kolla hur många nobelpristagare man har läst eller hur många böcker av "1001 books you must read before you die" du lyckats läsa!
Där finns flera andra roliga listor att pyssla med. Du kan även göra en alldeles egen! Jag testade de två ovannämnda. Inga lysande resultat precis. Jag har ju redan erkänt att jag inte läst några nobelpristagare, men att den där andra listan skulle gå så dåligt... Hade kanske läst 2-3 st av alla 1001 böckerna. Flera av dem står dock olästa i bokhyllan så kanske jag kan få ½ poäng för dem åtminstone. Nåja, får väl göra om listan om ett tag och se om jag blivit mer beläst då!?
Hur gick det för dig?
Nordiska rådets litteraturpris 2007
Sveriges radios romanpris 2007
Slut på bokrean!
Nu måste jag nog anse bokrean slut för i år, i alla fall för min del!!
Nobelpristagare
Hur är det med dig? Har du läst många pristagare? Någon du kan rekomendera?