Tonåring i Hitlers dödsläger

134182-14

När jag gick på högstadiet för många år sedan var Benny Grünfeld hos oss i skolan och talade om sina hemska upplevelser från koncentartionslägrena under andra världskriget. I boken Tonåring i Hitlers dödsläger berättar han sin historia.

Benny Grünfeld och hans familj deporterades av tyskarna från Koloszvar i Ungern till arbets- och förintelselägret Auschwitz i maj 1944. Av de 4000 judar som kom dit samtidigt med Benny överlevde bara några få.
Tonåring i Hitlers dödsläger handlar om ondska, tortyr, svält och sjukdomar, men också om en okuvlig vilja att överleva. Tre gånger undgick Benny med en hårsmån att bli avrättad och när befrielsen äntligen kom hade han börjat äta björklöv för att inte dö av svält. Sommaren 1945 kom han med en sjuktransport till Sverige.


Fast att det här egentligen är en bok som är riktad till ungdomar så berör den starkt. Den är välskriven men väldigt lättläst. Benny har själv illustrerat med egenritade bilder vilket gör det hela väldigt personligt. Även en hel del riktiga fotografier finns med i boken.  Eftersom jag även träffat Benny och hört han berätta historien personligen känns det extra angeläget att läsa boken. Kan även tillägga att det inte är första gången jag läser den, utan kanske tredje eller fjärde. Verkligen en bok att rekomendera, även till barn och ungdomar! 5 av 5 möjliga!Har du läst, eller känner till, några bra biografier från andra världskriget? Tar tacksamt emot tips på böcker, både ungdoms- och vuxenböcker om detta ämne.

Kommentarer
Postat av: Alexander Holmström

Benny Grunfeld skulle gasas, men då sprang han och gömde sig - på toaletten...???

Sedan glömde visst nazisterna bort att han skulle gasas och lät honom rita vykort och bygga raketer...???Ehh...???

Tror du på det där?Sprang Benny och gömde sig på toaletten när nazisterna höll på med "det värsta folkmordet i historien"?

2009-04-24 @ 15:21:21
Postat av: Erik

Läs mer om Benny:http://sv.metapedia.org/wiki/Benjamin_%22Benny%22_Gr%C3%BCnfeld

2010-05-18 @ 15:20:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0