Stormen

134182-17

Blev så glatt överraskad av föregående pjäs att jag inte kunna hålla mig ifrån William Shakespeares pjäs Stormen. Denna pjäs skrevs år 1611 och är Shakespeares sista stora verk och alltså den andra pjäsen vi läser under Temaåret 2007!


Pjäsen handlar om den mäktige trollkarlen Prospero som tillsammans med sin dotter Miranda blivit landsförvisade från Milano av Prosperos egna bror Antonio. De har tagit sig till en ö där Prospero nu övat upp sina magiska krafter och tagit hela ön i besittning. En dag tänker han hämnas på sin bror...
Prospero får veta att hans bror är ute till havs med ett stort skepp och med hjälp av sina magiska krafter iscensätter han en fruktansvärd storm. Det är med den här stormen som pjäsen tar sin början.
Skeppets besättning sätts på ön fast på olika platser. Med på skeppet finns bla kungen Alonzo och hans son Ferdinand. Dessa två blir åtskiljda och tror förljaktligen att den andre är död och vice versa.
Här delas historien upp i tre olika berättelser;
Prospero tar Ferdinand som sin slav och en romans uppstår snart mellan Miranda och honom.
Antonio försöker döda kung Alonzo men blir hela tiden avbruten av den sjungande anden Ariel som tillhör Prospero.
Vi får även följa Caliban som är slav, Trinculo som är gycklare och Stefano en försupen hovmästare. Caliban övertalar Stefano att döda Prospero och tillfångata Miranda och ta henne som fru.
Slutet på pjäsen blir dock lyckligt. Prospero samlar med hjälp av sin magi och anden Ariel allihopa från skeppet och förlåter sin bror Antonio allting och återvänder senare tillbaka till Milano där han är rättmätig hertig.

Tycker att det här var en ganska rörig pjäs med otroligt många personer och olika namn. Fick titta på rollistan flera gånger under läsandets gång. Ganska mycket mer svårläst än vad Elektra var. Det är dock en spännande historia! 3 av 5 möjliga är jag beredd att ge. Tycker att det lyckliga slutet var ganska väntat, Prospero ville ju bara sätta sin bror på plats och lära honom en rejäl läxa. Jag är beredd att läsa mer av Shakespeare faktiskt!

Shakespeare har bla skrivit;
Så tuktas en argbigga (1593-1594)
Romeo och Julia (1594-1595)
En midsommarnattsdröm (1595-1596)
Köpmannen i Venedig (1596-1597)
Mycket väsen för ingenting (1598-1599)
Hamlet (1600-1601)
Otello (1604-1605)
Macbeth (1606)
Stormen (1611-1612)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0