En ny tävling
Cranford
Jag visste egentligen ingenting om boken när jag började läsa. Man hittar inte så mycket om den om man söker på internet förrutom en mängd artiklar och liknande om filmversionen. "Åh, boken har blivit film tänkte jag - Då måste den vara en riktig höjdare". Men oj, så fel jag hade!
Boken utspelar sig under 1840-talet och historiens huvudpersoner är framförallt en grupp damer i den lilla småstadsidyllen Cranford. Endast ett fåtal män är med i handlingen. I Cranford lever människorna som i en liten glaskupa med sin egna normer och regler. Det uppstår kärlek mellan vissa medans andra mest oroar sig för framtiden.
Mycket av berättelsens handling kretsar kring Miss Matty och även Mary som är bokens berättarjag. Miss Matty drabbas av konkurs men med hjälp av sina kvinnliga vänner ordnar sig allt till det bästa!
En tråkig bok som jag absolut inte kommer läsa igen och eftersom jag i stort sett bara skummade igenom den sista biten kommer jag inte heller minnas vad den handlar om. Den enda som gjorde intryck från boken är miss Matty och den otroligt starka vänskap som uppstått mellan henne och de andra damerna i byn. Jag skulle kunna tänka mig att filmersionen är bättre än boken så jag får väl hoppas på att den kommer sokm miniserir på TV igen någongång
Några barnfavoriter
Simons anka av Anna-Clara Tidholm och Gun Jacobsson
är en helmysig bok om pojken Simon som har en gul liten
anka. En dag när de ska gå på promenad tillsammans brister
snöret och ankan rulla iväg ensam ut i världen. Slutet gott allting
gott och Simon och ankan får varandra tillbaka! Det här är en
perfekt bok att läsa efter pekboksstadiet. Lagom mycket text och
fina och tydliga bilder. Boken är utgiven på Alfabeta Förlag 2008.
Ingegerd Zetterlund har skrivit Nyfiken på elefanten, en liten
faktabok med roliga illustrationer och kort text. I boken möter vi
elefanten Tembo som berättar om sig själv och sina släktingar.
Av samma författare kan man även läsa boken Nyfiken på giraffen.
Kan man annat än att älska Gunilla Bergströms böcker om
Alfons Åberg. Den här, Godnatt Alfons Åberg är den först
utgivna boken i serien och den kom ut första gången redan
1972. Alfons vill absolut inte sova. Han ropar på sin pappa
som får läsa saga, hämta vatten, komma med pottan, leta
efter monster och leta efter nallen. Men till slut blir pappa så
trött så trött... Den här boken är utgiven på Raben & Sjögren.
Avslöjandet med mera!
Inte mindre än 4 bokpaket låg i brevlådan idag när jag kom hem!
1. Mitt sista Pocketbyte mini-paket i form av boken Läppstiftsdjungel av Candace Bushnell. Jag tackar för det! Ännu en oläst bok som jag tjuvkikat en del på!
2. Ytterligare två böcker i serien Sagan om Isfolket som jag kommit över billigt på Tradera.
3. Senaste bokvinsten hos Ango blev boken En annorlunda barndom av Iris Johansson.
4. Ett recensionsex av boken Darling Jim från bokförlaget Lind & Co. Det tackar vi för!
Kan väl också vara på sin plats att avslöja sig i Pocketbytet Mini nu!! Jag har skickat mina bokpaket till Oprahbloggen. Det sista brevet lämnade jag direkt i hennes brevlåda eftersom vi bor typ 2 mil ifrån varandra. Tror dock inte att hon listat ut vem jag är ändå! Eller?
Efter andra omgången listade jag ut vem som skickade sina paket till mig! Nämligen En full bokhylla! Jag tackar för alla trevliga paket jag fått. Jag är verkligen supernöjd!
Ny Kulturfyra
Åh, jag hänger på kulturfyran den här veckan också!
1. Hur många böcker av indiska författare har du läst?
För ett tag sedan läste jag ju Baby Halders självbiografi Från mörker till ljus. En annan ganska nyläst författare som man väl får räkna som indisk är ju V.S Naipaul.
2. Från vilka länder kommer de författare som du läser mest? Vilket land har du aldrig läst någon bok från?
Oj, svårt att säga, men jag tror att jag läser mest svenskt. Finns jättemånga länder som jag inte läst något från. Till exempel kan jag inte dra mig till minnes att jag läste någon fransk eller japansk författare.
3. Hur hittar du nya böcker? Bokrecensioner? Bloggtips? Kompistips? Hyllan på biblioteket? I bokhandeln?
De flesta boktips får jag genom att läsa andras bokbloggar. Läser också mycket andra recensioner på diverse nätokhandlar. Är sällan i den vanliga bokhandeln. Lånar sällan heller böcker slumpartat på biblioteket utan vet vad jag skall ha när jag kommer dit!
4. Det finns en barnbok om en tiger och en björn som vandrar och vandrar för att ta sig till sina drömmars land. Vilket är dina drömmars land?
Oj, det har jag inte en endaste aning om. Men om jag ska välja nåt så har ju alltid ett liv i Australien intresserat mig.
Änglar och demoner - Filmen
sett filmatiseringen av Dan Browns Änglar och demoner.
Det var med otroligt höga förväntningar jag tog plats i biosalongen.
Har lite svårt att sätta fingret på vad, men nånting är det med
filmen som inte faller mig i smaken riktigt. Den är lång,
nästan 2,5 timmar...
Jag kom inte ihåg sådär jättemycket av boken kan jag
erkänna så egentligen vet jag inte om dem har lyckats eller inte.
Njaaaeee.... Lite besviken är jag nog allt!
Vad tyckte du om filmen?
Mmmmm, långledigt!
Och det bästa av allt... Nya numret av Vi Läser låg på köksbordet när jag kom hem!
Så helgen kommer alltså ägnas åt Vi Läser och utläsning av Cranford... Och kanske en å annan chokladpralin också!
Litteraturåret 1983
Det är många bloggare som hoppat på Bokmanias årsutmaning! Här kommer mitt bidrag!
Året var alltså 1983;
Nobelpriset i litteratur gick till William Golding. Vad jag tyckte om hans bok Flugornas herre kan du se här.
En hel del nya böcker gavs det ju ut också förstås. Bla Ernst Brunners Dans på rovor, Doris Lessings En god grannes dagbok och Kerstin Ekmans En stad av ljus.
Berny Pålsson, författare till böckerna Vingklippt ängel och Känn pulsen slå föddes liksom jag år 1983.
Vilka spår satte ditt födelseår i litterauren?
Förvandlingen
På min resa runt jorden på 8 böcker har jag landat i Östeuropa och har nu läst ut Franz Kafkas debutroman, eller rättare sagt novell, Förvandlingen.
Bokens huvudperson Gregos Samsa vaknar plötsligt upp en morgon och upptäcker att han har förvandlats till en jättelik insekt. På insidan är han dock sitt vanliga jag. Han försöker anpassa sig till sitt nya liv, men det är inte så lätt när hans familj och vänner vänder honom ryggen på grund av rädsla.
Det här är en snabbläst, ganska lågmäld bok. Även om jag inte blev sådär väldigt överväldigad så tycker jag ändå att det är en riktig klassiker som alla borde läsa. Egentligen är handlingen riktigt sorglig, men på grund av bokens korthet blir man ändå inte speciellt berörd. Man hinner liksom inte!
Nu drar vi vidare till Mellanöstern, vilket jag tycker skall bli väldigt spännande!
BokusToppen Maj
Sanningen om Zarah Leander
Som jag tidigare berättat var Andersson Pocket vänliga nog att skicka mig ett par recensionsexemplar av diverse böcker. Sanningen om Zarah Leander var egentligen inte alls en bok i min smak, ett historiskt reportage... Men ändå blev jag nyfiken och nu är boken redan utläst.
Det här skulle man väl kunna kalla en fakta- reportagebok. Bosse Schön tar upp Säpos hemliga akter om Zarah Leander. Vad är egentligen sant om allt som sagts om Leander under 1900-talet. Ja, döm själva!
Det här var en ganska tunn bok och särskilt svårläst var den inte heller. Ett intressant ämne! Jag är själv överraskad över hur nyfiken jag blev. Bosse Schön har ju även skrivit böcker om Hitler, som nu även gått som serie på TV. Är du intresserad av Andra världskriget så ska du absolut läsa det här!
Maj månad = nya utmaningar
- I Nobelpristagarutmaningen är det nu dags för Elfriede Jelinek. Eftersom det nu börjar närma sig sol och semester så tar vi en lite längre tidsperiod den här gången, nämligen maj till augusti. Jag har bestämt mig för att läsa boken Lust. Ni som inte hunnit läsa Naipaul färdigt ännu kan lugnt läsa hela maj ut också! =)
- I Klassiska kvinnor har nu turen kommit till Elizabeth Gaskell och boken Cranford. Maj och juni månad har man på sig här.
- Som jag tidigare berättat hoppar jag nu även på Jorden Runt på 80 böcker och nu i maj går färden till Östeuropa. Här har jag valt att stanna i Tjeckien och läsa Franz Kafkas roman Förvandlingen.
Nya boktävlingar
Kulturfyra om läsning
1. Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
Det har jag nog inte planerat för ännu. Tar bara en lämplig bok i högen när det är dags för en ny. Det brukar dock bli mest pocketar under sommaren eftersom de ärlättast att ha med sig i väskan!
2. Vilken bok läser du just nu? Ta gärna en bild på bokhögen som ligger och väntar, om du har någon sådan hög.
Just nu läser jag boken Sanningen om Zarah Leander, en historisk reportagebok skulle man väl kunna säga. Inte alls en bok i min smak egentligen, men faktiskt är jag positivt överraskad!
3. Hur mycket läser du varje vecka?
Väldigt olika. Förut läste jag mycket mer. Men eftersom det nu kommit till en lite trollunge i familjen sedan ett år tillbaka så har jag inte lika mycket tid för läsning längre. Blir mest att jag läser innan sovdags nu. Kanske ½ bok i veckan i genomsnitt.
4. Om du skulle beskriva vad som är viktigast med en bok, med tre ord, vilka tre ord väljer du då?
Tempo, spänning, överraskningar