Min version av bokmässan 2009

Bokmässan kom, och bokmässan gick... Även detta året helt fantastiskt roligt!



Träffade, precis som i fjol, Katerina Janouch i Piratförlagets överfulla monter. Köpte naturligtvis ett ex av hennes nya bok Systerskap.



Till Kabusas monter kom jag lagom till Karin Brunk Holmqvists signering.



Även Björn Hellberg sprang vi förbi.



Katarina Wennstam hade fullt upp med signeringar hon också!



Handlade inte så jättemycket. Blev en del pocketar då det var 3 för 100 kr överallt!

Är helnöjd även det här året. Antar att det blir samma resa nästa år!


Rädda Felix - Helena Richardson

I boken Rädda Felix berättar mamman Helena Richardson om hur det är att få ett dödsbud på sin äldste son och samtidigt få veta att den andra sonen är en tickande bomb som bara kan räddas med ett syskon som kan donera benmärg.


I mars 2006 får familjen Richardson veta vad som är fel med den äldste sonen Mathias. Han lider av en ärftlig och dödlig ämnesomsättningsjukdom. Sjukdomen har gått så långt så han är bortom all räddning. Den yngre sonen Felix bär även han på den sjuka genen och ingen vet när och hur sjukdomen kommer bryta ut. Det finns bara en sak som kan rädda Felix och det är ett genidentiskt syskon. Vägen mot syskonet blir lång och kantas av misslyckade provrörsbefruktningar, frustration och etiska dilemman. Skall familjen hinna få ett syskon innan Felix blir sjuk.

Det här är en fruktansvärt svår bok att läsa. Samtidigt är den helt fantastisk! Helena skriver så öppet om familjens med- och motgångar i kampen om et syskon till Mathias och Felix. Boken tar slut så abrupt och jag har gått hela dagen och tänkt på familjen. Hur har dem det idag? Hur gick det för Mathias och Felix? Blev det ett syskon, eller kanske två? Hade varit kul med en uppföljare till den här boken måste jag säga...


Ännu en enkät

Lilla O bara spottar ut roliga enkäter! Här kommer en till!


Berätta om ;

1. En bok om en ny början
Erik Bengtssons bok Amish handlar om busschauffören Paul som bestämmer sig för att bryta upp och flyr ut på landet där han kommer i kontakt med Amishfolket.


2. En vinterbok
En fröjdefull jul av Viveca Lärn som är en av böckerna i serien om Saltöborna. Helt fantastiska böcker allihop och just den här utsplelar sig under vintern.


3. En vårbok
Även här en Viveca Lärn! Nämligen boken Sol och vår.


4. En bok med ett födelsedagskalas
Kalas Alfons Åberg av Gunilla Bergström. Alfons fyller år och skall ha barnkalas och hans faster Fiffi skall hjälpa till.


5. En sommarbok
Mari Jungstedts deckare Den du inte ser tar sin början på en sommarfest där en ung kvinna försvinner och senare hittas mördad.


6. En bok om bröllop
I Tusen strålande solar av Khaled Hosseini tvingas den unga Mariam gifta sig med en 30 år äldre man. Detta är en fantastisk bok så missa inte den!


7. En höstbok
Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist såklart! Utspelar sig under några höstmånader i Blackeberg.


8. En bok om skolan
Böckerna om Harry Potter, varav jag bara läst Harry Potter och de vises sten. Det är i den här boken Harry kommer till Hogwarths skola.


9. En julbok
Julfritt av John Grisham utspelar sig under julen hos en familj som har bestät sig för att helt strunta i julen. Eller?


10. En bok om avslut eller avsked
Innan jag dör som är skriven av Jenny Downham platsar ju absolut här. 16-åriga Tessa har leukemi och tiden är knapp.


Oj, vad stökigt - Diaz Checa

En helt underbar liten Pop Up-bok har min 1½-åring fastnat för, nämligen Oj, vad stökigt av Diaz Checa som är utgiven på Rabén & Sjögren.

Lilla kanin har jättestökigt på sitt rum och måste verkligen städa! Man får hjälpa till att stänga byrålådan, lägga alla leksaker i leklådan, städa garderoben och bädda sängen. Till slut är det fint och städat igen och då får kanin en överraskning!



En jätterolig och söt liten Pop-Up bok i kartong så att den tål lite hårda tag. Passar till barn mellan 1-2 år tycker jag nog. Innehåller inte särskilt mycket text. Så ska du lära barnen städa och plocka undan så är det här en perfekt bok!

Kommissarien och havet - En besvikelse


Jag tillhör den skaran som dissade Mannen under trappan och istället tittade på filmatiseringen av Den du inte ser av Mari Jungstedt i söndags kväll.

Vilken besvikelse alltså! Vet att fler än jag upplevde detta enorma bottennapp så jag behöver väl inte orda så mycket mer. Vilka värdelösa tyska skådisar och det här med dubbningen... Nej, det blir nog inga fler avsnitt för min del.

Till min stora förtjusning upptäckte jag att man kunde se första avsnittet av Mannen under trappanSVT Play! Där kan vi istället snacka succe! Jag har inte läst boken, men blev onekligen sugen på att prova Marie Hermansson nu!

 


5 Läsmåsten

Lilla O:s enkät om Känsloböcker blev poppis så nu fortsätter hon och uppmanar till listning av fem läsmåsten! Här kommer mina favvisar topp 5.


1. Som vanligt, Jonas Gardell och böckerna om Juha. Det är tre fantastiska barndomsskildringar. En väldigt välskriven bokserie.

2. Khaled Hosseini är vekligen en fantastisk författare. Tusen strålande solar och Flyga drake borde läsas av alla! Första gången jag grät till en bok var när jag läste dessa!

3. Sagan om Isfolket. Denna gigantiska serie på inte mindre än 47 böcker av Margit Sandemo. Jag har inte läst alla ännu. Funderar på om det skall bli nästa års läsutmaning!

4. Sagan om Ringen-böckerna platsar absolut på en sån här lista! Trodde dem skulle vara svåra och sega att ta sig igenom men jag läste alla tre i ett svep. Otroligt bra serie!

5. Här får jag nog välja Dan Browns böcker. Alla hans böcker är sååå bra. Har sällan läst sådana riktiga bladvändare. Är riktigt spänd på hans nya som snart släpps.

Översten får inga brev - Gabriel Garcia Márquez


Det blev ett otroligt snabbt besök i Colombia för min del. Översten får inga brev (1961) läste jag ut på bara ett par timmar!

Översten har många bekymmer! Han sörjer sin döde son, hans hustrus hälsa vacklar allt mer och han har väntat i 15 år på ett brev - pensionen - som aldrig tycks anlända! De tvingas leva på majspuré och har fått sälja alla sina prylar. Det här är ungefär hela handlingen. Varenda fredag går översten till postbåten för att hämta sitt brev, men varje gång kommer han hem tomhänt. Dessutom har vi tuppen, ett arv från den döde sonen, som även den vållar en del konflikter. Översten vägrar bestämt att göra sig av med den fast han skulle behöva pengarna väldigt väl.

En snabbläst och mycket intressant roman. Jag kan absolut rekomendera den! Egentligen en ganska händelselös och väldigt lågmäld historia, men den föll mig ändå i smaken. Författaren ifråga har skrivit flera uppmärksammade böcker, men den här var den första i ordningen för min del.

Kärlek - Toni Morrison

Det var med ganska stor nyfikenhet som jag tog tag i årets näst sista Nobelpristagare, nämligen Toni Morrison. Det blev hennes roman Kärlek (2003) som fick följa med mig hem från biblioteket.


Den gamle och förmögne Bill Cosey står i centrum för bokens handling. Han driver ett framgångsrikt hotell och omringas av vackra kvinnor i olika åldrar. Efter Coseys dös börjar striden om hans livsverk. Hans unga hustru Heed och hans barnbarn Christine tvingas leva under samma tak och från att ha varit de bästa av vänner hatar de nu varandra bittert. Situationen blir knappast bättre när en ung kvinna, kallad Junior, anlitas av Heed och kommer till huset. Men i handlingen finns också en hel del andra personer med olika förhållanden till gamle Bill Cosey.

Det här är en sanslöst rörig berättelse. Från början hängde jag med ganska bra i alla personer och föhållanden men till slut blev det alldeles för mycket att hålla reda på så jag tröttnade. Jag är fortfarande inte säker på om jag förstått handlingen på rätt sätt!? Omslaget är en viktig sak för mig när jag väljer böcker och det här omslaget är totalt intetsägande - precis som boken.

Hänger ni med på Nobelpristagarutmaningen så välj en annan bok av Morrison!

Ett dilemma

Åh nej, hur gör ni i morgon kväll när BÅDE Mari Jungstedts Den du inte ser och Marie Hermanssons Mannen under trappan visas på TV, SAMTIDIGT!!!???

Känsloböcker

Lilla O vill att vi berättar om våra "Känsloböcker". 

1. En bok som fick dig att skratta. Martina-koden av Martina Haag var en bok som jag läste med ett leende på läpparna. Lättsmält och underhållande till max!

2. En bok som fick dig att gråta. Första gången jag gräst när jag läste en bok var när jag läste Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Den är så otroligt gripande. Slutet var oerhört smärtsamt minns jag och till slut gick det inte att hålla tårarna tillbaka.

3. En bok som gjorde dig riktigt arg. Den första bok jag kommer att tänka på är Den tusende gången av Ulrika Olson. En otäck och mycket upprörande historia om sexuellt utnyttjande.

4. En bok som fick dig att vilja besöka platsen där den utspelades. Här måste jag välja Viveca Lärns böcker om Saltöborna. Redan efter första boken älskade jag den lilla ön på västkusten.

5. En bok som handlar om en historisk tid du tycker om. Jag är inte sådär jätteintresserad av historia, men jag gillade Johanne Hildebrandts böcker om Saga, Idun och Freja som alltså utspelar sig under bronsåldern.

6. En bok du ångrar att du läste. Det skulle väl vara Ögats Historia av George Bataille. Det sämsta jag någonsin läst. Varning för den alltså!

7. En bok som finns i dina tankar trots att det var längesen du läste den. En bok som verkligen skrämde mig och som jag fortfarande får kalla kårar av när jag tänker på den är En hjärtformad ask av Joe Hill. Otroligt bra, men sjukt otäck bok.

8. En bok som väntat i bokhyllan länge. Oj, vilken ska jag välja. Finns så många som väntar!

9. En bok du inte förstår att så många gillar. Helt klart Bitterfittan av Maria Sveland. Blev uppriktigt besviken när jag läste den!

10. En bok som du tycker att alla skall läsa. Jag har sagt det MÅNGA gånger och nu säger jag det igen. Läs Jonas Gardells böcker om Juha. Helt enkelt helt underbara!

Sandor slash Ida - Sara Kadefors


Snubblade över den här boken lite av en slump faktiskt. Hittade den i en bekants bil när vi var på väg till Ullared i helgen, och kunde inte låta bli att börja läsa den. Har inte läsa något av Sara Kadefors tidigare.

Sandor är killen som dansar balett på fritiden och som blir kallad bögdjävul i skolan. Ida är tjejen som bor med en strulig mamma och som hänger på fester allt som oftast. Sandor är den töntiga oskulden och Ida är den snygga tjejen som kan få vilken kille hon vill.
Dessa två vilsna tonåringar träffas av en slump i en chatt och en speciell vänskap uppstår mellan dem. Men hur ska man bete sig när man skall träffas i verkligheten? Hur skall man våga vara sig själv?

Sara Kadefors
vann Augustpiset 2001 i kategorin Bästa Ungdomsbok med Sandor slash Ida och det kan jag absolut förstå. Nu tillhör ju inte jag målgruppen ungdomar längre, men tycker ändå att boken är riktigt bra!
En verklighetstrogen historia där man känner igen sig själv på väldigt många plan och i många händelser.
Språket är ganska slarvigt, vilket stör mig emellanåt. Men hade jag varit yngre hade jag nog älskat det ungdomliga sättet som boken är skriven på. Det här är en lättläst och snabbläst bok med mycket driv.
Ska ge Kadefors vuxenböcker en chans nu också tror jag!


Dyrbar kärlek - Ramona Fransson

Äntligen hade jag tid att läsa lite "egenvald" litteratur! Har varit många "läsmåsten" nu i och med alla utmaningar. Men nu när jag hade en liten stund mellan utmaningarna så tog jag fram den första boken i Ramona Franssons deckarserie. Fick ett jättepaket av hennes förlag för ett tag sen med alla hennes utgivna böcker så det är bara att plöjja nu! Tack Ramona Fransson för vänligheten!

Dyrbar kärlek är alltså den första boken i deckarserien om Greger Thulin och hans poliskollegor på västkusten.
I den här boken får dem ett ganska märkligt fall på sitt bord. Mitt i ett idylliskt villakvarter sker ett inbrott där tavlor värda flera miljoner blir tjuvarnas byte. Men det är inte bara tavlorna som försvinner spårlöst. Även barnvakten, grannarnas dotter Elina, försvinner iväg med tjuvarna.
Tiden går utan några genombrott i utredningen, men så plötsligt hittas en ung kvinna och en ung man misshandlade och skjutna till döds. Kan detta vara ett avgörande? Eller har morden och inbrottet ens med varandra att göra?

Det var trevligt att få läsa en deckare nu! Jag ksn inte annat än hålla med En bok om dagen när hon skriver att det märks att det här är Ramonas debut. Språket flyter inte speciellt bra, vilket retar mig emellanåt. Historien är dock bra, men det gick lite trögt i början innan själva kriminalhistorien kom igång. Kanske skulle första delen varit skriven på ett annat sätt för att arbeta upp lite mer spänning? Från mitten och fram till slutet av boken sker dock massor! Då blir plötsligt tempot högt och det passar mig bra. Jag saknar dock känslan av att själv få gissa vad som egentligen hänt och vem som är mördaren osv. Känns inte som att författaren ger läsaren en chans att lista ut deckargåtan. Jag hade i allafall inte en blekaste aning!

Nu blir det lite annan läsning, men sen tänker jag fortsätta att följa Greger Thulin på hans uppdrag. Lite besviken på den här första som synes, men resten av serien kommer inte lämnas olästa!


RSS 2.0