Alla dessa nyårslöften...

Tänkte att det kunde vara på sin plats med lite boktips för alla som tänker börja med sina nya liv från och med i morgon. Eftersom jag för tillfället är höggravid så känner jag inte för att avge några speciella löften i stil med

" Jag ska träna mera" eller "Eller jag ska äta sundare"


Omslagsbild: ISBN 9789185675142, Sluta röka och snusa på 4 veckor Sluta snusa och röka på fyra veckor


Omslagsbild: ISBN 9789185015825, I topptrim på 12 veckor med Blossom I Topptrim på 12 veckor med Blossom


Omslagsbild: ISBN 9789173511483, Du är vad du äter : kokboken Du är vad du äter - kokboken

Inför bokåret 2008

Inför förra året var vi ett par stycken bokbloggare som gick ihop och antog en Läsutmaning. Det gick ut på att vi under året skulle läsa 5 klassiska pjäser. Jag tvekade inte en sekund på om jag skulle gå med eller inte. Jag älskar utmaningar, speciellt om det handlar om böcker! Resultatet på utmaningen ser du här.

Har idag funderat fram och tillbaka på vad jag ska ha för målsättning med mitt läsande under 2008!?

- Har lovat mig själv att jag ska försöka låna lite mer böcker på biblioteket

- Vill absolut bredda mina läserfarenheter inom Fantasy och även inom barn- och ungdomslitteraturen

- Skall försöka läsa fler klassiker och nobelpristagare har jag tänkt




Vad har du som bokbloggare för målsättning med bokåret 2008?

Är det någon bloggare som vill att vi drar ihop en utmaning gemnesamt? Jag är absolut med på det! Kom gärna med roliga, konstiga eller svåra förslag!!

Clive Cussler - Sahara

Omslagsbild: ISBN 9789132434839, Sahara



Igår kväll fastnade jag och sambon framför en gammal DVD-film vi har haft liggande här hemma ett ganska bra tag. Hade väl inga större förhoppningar om den, men ack så förvånade vi blev bägge två! Filmen var otroligt bra!

Sahara som alltså filmen heter bygger på en äventyrsroman av Clive Cussler. Huvudpersonen heter Dirk Pitt och efter dagens efterforskningar har jag förstått att han är huvudpersonen i de flesta romaner av Clive Cussler. Äventyrsgenren är ju ingen genre jag är särskilt beläst på, men man kanske borde prova nu efter det här!?

Har du läst något av Clive Cussler? Tror att hans böcker tillhör ungdomslitteraturen.

Bokslut 2007

Då var det dags att sammanfatta bokåret som gått. Här nedan redovisas alla böcker jag läst under 2007.

Biografier

Einhorn Lena - Ninas resa

Gregory Julie - Mamma sa att jag var sjuk

Grünfeld Benny - Tonåring i Hitlers dödsläger

Lantz Annika - 9½ månad

Pålsson Berny - Vingklippt ängel

Rhinehart Luke - Tärningsspelaren

Sävstam Malin - När livet stannar


Deckare/Spänningsroman/Skräck

Cornwell Patricia - Den osynlige

Egeland Tom - Cirkelns ände

Lindqvist Ajvide John - Låt den rätte komma in

Läckberg Camilla - Stenhuggaren

Läckberg Camilla - Olycksfågeln

Nesser Håkan - Människa utan hund


Romaner/Chick lit

Alakoski Susanna - Svinalängorna

Gardell Jonas - En komikers uppväxt

Gardell Jonas - Ett ufo gör entré

Gardell Jonas - Jenny

Green Jane - Babyfeber

Janouch Katerina - Dotter önskas

Audur Jónsdóttir - Folket i källaren

Sveland Maria - Bitterfittan

Utvik Magnus - Anna, min älskade

Carlos Ruiz Zafón - Vindens skugga


Fantasy/Historisk roman

Hildebrandt Johanne - Saga från Valhalla

Rowling J.K - Harry Potter och de vises sten

Tolkien J.R.R - Sagan om ringen

Tolkien J.R.R - Sagan om de två tornen

Tolkien J.R.R - Sagan om konungens återkomst


Pjäser

Brecht Bertolt - Mor Courage och hennes barn

Brecht Bertolt - Den kaukasiska kritcirkeln

Shakespeare William - Stormen

Sofokles - Elektra

Sofokles - Kung Oidipus


Fakta

Söderlund Ann & Rosander Hannah - På smällen! Från A till bäbis

Summa : 34 stycken böcker




Årets mest lästa genrer

Ganska så överraskande visar det sig att jag faktiskt läst mest böcker i romangenren. Känns annars som att jag mest läser deckare och kriminalromaner.

Årets bästa
Svårt att utse faktiskt. Läst flera böcker som uppnått betyget 5 av 5 möjliga. Men jag måste nog ändå välja Jonas Gardells tre böcker om Juha som det bästa jag läst i år. Alla tre böckerna fick betyget 5 av 5 möjliga, men En komikers uppväxt var nog ändå den som satte djupast spår.

Årets sämsta
Här platsar Folket i källaren, eller Vingklippt ängel. Absolut inget jag kommer läsa igen eller rekomendera någon annan att läsa!

Årets mest överraskande
Helt klart Sagan om Ringen, alla tre böckerna. Köpte de mest bara för att jag kom över de i pocket billigt. Men jag blev så otroligt fast när jag läste dem. Otroligt bra böcker. LÄS!

Tärningsspelaren

134182-40

Den mest märkliga och absurda bok jag någonsin läst!! Tärningspelaren av Luke Rhinehart.

Boken gavs ut första gången 1971 och är en självbiografi där den vålmående psykiatrikern och familjefadern Luke Rhinehart börjar lägga hela sitt liv i tärningens händer. Först börjar det som små ganska oskyldiga alternativ som han skall utföra, men senare blir det större och större saker han skall göra. Det är allt från olika roller han skall spela, våldtäkt, ja tom mord han skall begå. Han drar in fler och fler människor i sin absurda lek.

Som sagt, någon märkligare bok än den här har jag aldrig någonsin läst och kommer förmodligen aldrig heller att läsa! Många gånger under bokens gång tvivlar jag på om det verkligen är en självbiografi eller om allt bara är nonsens. Är allt sant så är det ju totalt sinnessjukt. Det blir svårt att sätta betyg på den här boken för jag har så svårt att reda ut vad jag egentligen tycker om den... Den lämnar mig helt klart berörd... Nåja, jag slår till med 3 av 5 möjliga! Men absolut är det en kultbok som tillhör högen med böcker som alla borde ha läst!


>>Vem som helst kan bli vem som helst<<

Julklappsböcker 2007

134182-39

Det här var årets skörd bland julklappsböckerna. Mycket nöjd med resultatet! =) Så nu har jag att göra ett tag framöver minsann.

Fick ni några hårda bokpaket?

GOD JUL


                                

Önskar Er alla en riktig god jul med god mat och många hårda bokpaket!

När livet stannar

134182-38

För en gångs skull har jag varit duktig och lånat en bok på biblioteket. Jag är där VÄLDIGT sällan, men har nu lovat mig själv att besöka det lite oftare istället för att köpa en massa böcker hela tiden som bara blir stående i bokhyllan efter att man läst dem en gång. Boken jag lånade var alltså När livet stannar som är en självbiografi av Malin Sävstam.

Malin skriver om livet efter Tsunamikatastrofen. Vi får följa hennes familj både under tiden före katastrofen och sedan under tiden efter. Malin förlorade sin make och två av sina tre barn. Boken är skriven i dagboksform och på ett väldigt personligt sätt skildrar hon katastrofen.  Man får även följa med under hennes resa tillbaka till Khao Lak.

Absolut en bok som jag rekomenderar att man läser. Lättläst bok med många tänkbara ord. Den får 4 av 5 möjliga! Det är svårt att sätta sig in i en sorg som familjen upplever. Men boken inger ett otroligt hopp.

>>Jag vet nu att man inte dör av sorg<<

Tradera

När vi gjorde Bokfemman Fantasy för ett par veckor sedan påmindes jag om Sagan om Isfolket. Älskar dessa böcker. Är ju hela 47 st i serien och jag har långt ifrån allihop ännu. Har en hel del kvar att läsa av dem.

Surfade in på Tradera nu ikväll och budade på två av dem jag inte hade - och jag vann. Så nu får det väl bli dags att läsa lite Isfolket då antar jag!

Folket i källaren

134182-37

En av böckerna som jag fick av bokförlaget Kabusa var ju som bekant Audur Jónsdóttirs roman Folket i källaren. Tyckte att det verkade vara en bok i min smak när man läste om handlingen. Hade förmodligen lite för höga förväntningar på den.

Boken handlar om Klara och utspelar sig egentligen bara under en enda kväll. Klara bor tillsammans med sin man Svenni i en snygg våning som är som hämtad ur ett inredningsmagasin. Under handlingens gång får man genom tillbakablickar lära känna Klara som vuxit upp med alkoholiserade föräldrar och den numera drogberoende systern Embla som allt som oftast är iväg, och lämnar således sin son Nonni till Klara och Svenni.

Jag är inte särskilt imponerad av den här boken. En svag historia där det egentligen inte händer någonting. Tillbakablickarna är skickligt invävda i nutiden och det är väl egentligen det enda som är bra. Tycker det är segt och långsamt. Inget jag rekomenderar andra att läsa. Den får 2 av 5 möjliga.

En spricka i kristallen

Ikväll på SVT 1 kl 20.30 visas del ett av två av filmatiseringen av Cecilia von Krusenstjernas roman En spricka i kristallen. Har inte själv läst boken, men har hört mycket gott om den.

Suss växer upp i en familj där framgång, makt och sammanhållning är en självklarhet. Uppmärksamheten kretsar kring den dyrkade pappan och Suss präglas av sin känslokalla mammas oförmåga att se och älska Suss för den hon egentligen är. I ett desperat försök att frigöra sig från familjen friar Suss till en man hon bara nyss lärt känna.

Jag ska titta!!

Olycksfågeln

134182-36

Camilla Läckberg är en av mina absoluta favoritförfattare när det gäller kriminalromaner. Olycksfågeln är den fjärde i ordningen som hon gett ut och även den fjärde jag läser.

I den här fjärde romanen håller huvudpersonerna Patrik och Erika på att planera det stundande brölloppet. Mitt i allt får dock Patrik en hel del att göra på polisstationen. Det sker en bilolycka som senare visar sig vara ett mord. Kort därefter sker ännu ett mord i trakten. En ung tjej som medverkar i dokusåpan Fucking Tanum hittas mördad. En långdragen och svår utredning som verkar ha kopplingar runt omkring i hela Sverige tar fart.

Som sagt, Läckberg blir man aldrig besviken på. Hon levererar alltid en bra historia. Den här slutade så otroligt spännande så jag nästan måste kasta mig över följande roman, men jag tror jag väntar ett tag i allafall. Den får 5 av 5 möjliga minsann! Uppskattar verkligen hennes sätt att pussla ihop huvudpersonernas privata liv med mordhistorierna.

Camilla Läckberg har skrivit;
Isprinsessan
Predikanten
Stenhuggaren
Olycksfågeln
Tyskungen

Bokfemman vecka 49

Den här veckan är temat för Bokfemman lite annorlunda! Fram för fler sådana teman! Kul!

Välj fem böcker som du associerar med ordet mamma!

  • Boken Från A till Bäbis som är skriven av Hannah Rosander och Ann Söderlund. Eftersom jag själv snart ska bli mamma är det här en bok som jag absolut måste ha med i listan!
  • Böckerna om Saltön som är skriven av Viveca Lärn. Förknippar dessa böcker med min egen älskade mamma. Favoritförfattare nummer ett enligt henne.
  • Dotter önskas av Katerina Janouch. En bok som verkligen handlar om moderskapet och önskan över att föda just en dotter.
  • Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory. Även den en bok som handlar om moderskapet.
  • Sista bok ut i veckans bokfemma får bli Babyfeber av Jane Green som jag nyss läste ut. Här får vi möta tre olika mammor i tre olika situationer.

Som synes blev listan lite annrlunda den här veckan. Ordet mamma kan man ju associera till på så många olika sätt.

Här, här och här hittar du fler roliga mammabokfemmor!





 


Vinnare Augustpriset 2007


Visa  Årets svenska skönlitterära bok blev Carl-Henning Wijkmarks Stundande natten


Omslagsbild: ISBN 9789146212126, Med livet som insats
 Årets svenska fackbok blev Bengt Jangfeldts Med livet som insats


Omslagsbild: ISBN 9789172992238, Var är min syster?
 Årets svenska barn- och ungdomasbok blev Sven Nordqvists Var är min syster


Grattis säger vi till dessa vinnare. Jag har inte läst något av verken!

Bokcirklar.se

Nu har sidan Bokcirklar.se öppnat upp och kommit igång. Är ni med? Jag är med naturligtvis. På sidan finns bla forum, bokcirklar och en massa annat kuligt. Inte så mycket liv där ännu, men det kan säkert bli bra när fler ansluter sig!

Så surfa in och anmäl dig!


RSS 2.0