En dag ska jag berätta om mamma
Karin Thunbergs En dag ska jag berätta om mamma blev nästa bok att bli utläst! Den kom ut tidigare i år och jag blev nyfiken på den eftersom den utspelar sig här där jag bor!
Det här är Karins berättelse om sin mammas- och även hennes död. Karin återvänder till ön i Karlskrona skärgård, där hon vuxit upp, för att minnas och förstå. Med sig har hon minnen, brev och journaler från psyket. Hon berättar om hur hennes mamma blev en "sopmamma" och hur hon samlade på allt. Hon mådde allt sämre psykiskt. Karin skäms å sin mammas vägnar och lovar sig själv att aldrig bli som henne.
Det här var en lättläst bok. Tyckte om den på ett sätt men känner ändå inte riktigt att man får riktigt grepp om historien. Handlingen hoppar väldigt mycket fram och tillbaka i tiden, vilket ibland känns lite förvirrande. En sorgsen historia. Den får 3 av 5 möjliga.
Karin Thunberg har skrivit
Mellan köksfönstret och evigheten 2006
En dag ska jag berätta om mamma 2008
Kvällsläsningen
Har hunnit bläddra litegrann och man blir ju helt euforisk när man ser hur mycket nytt intressant som kommer ut!
Vill du beställa kan du göra det här!
Bokbyte
Den här gången bytte jag bort min Svinalängorna av Susanna Alakoski mot Ann Cleeves Svart som natten.
Ser fram emot att läsa den. I sommar kommer ju dessutom den andra delen i hennes serie om fyra. Vita nätter heter den.
Vad ska jag läsa nu då?
Jag har sååå många olästa godbitar som väntar.. Känner att det nog är dags för lite parallelläsning ett tag nu! Har ju dessutom läsutmaningen att tänka på!
- Lärarinnan i Vilette
- Den röda damcykeln
- Flyga Drake
- Tyskungen
- Jävla John
Vilken av alla i högen skall jag ta?
Tusen strålande solar
I bokenkäten som jag fyllde i för ett tag sedan fick man frågan om det fanns någon bok som man kände att man ville ALLA skulle läsa. Svarade att så känner man ju ofta.. Men nu förstår jag mer vad den känslan verkligen innebär.. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini är en sådan bok.. Ingen annan jag tidigare läst....
Boken utspelar sig i Afghanistan under ca 30 år. Framför allt handlar den om Mariam som endast femton år gammal tvingas gifta sig med den trettio år äldre mannen Rashid. Äktenskapet är kärlekslöst och våldsamt. Efter nästan tjugo år får Mariam sällskap av den unga Laila som även hon gifts bort med Rashid. Hon föder honom de barn som inte Mariam kunde föda. Men hon kan inte släppa sin sanna kärlek till pojken Tariq. Tillsammans uthärdar Mariam och Laila våldet i hemmet, men även våldet på gatorna i Kabul. De två kvinnorna kommer allt närmare varandra och deras starka band till varandra kommer att förändra deras liv.
Jag är så tagen av den här boken att jag inte vet vad jag skall skriva.. Har nog aldrig läst något som berört mig såhär. Inte på väääldigt länge i allafall. Det är första gången jag gråtit till en bok! Jag måste ge den 5 av 5 möjliga! Måste rekomendera alla att läsa den! Vilken tur att jag har Flyga drake också i bokhyllan!
Khaled Hosseini har skrivit;
Flyga drake 2004
Tusen strålande solar 2007
Bästa barnböckerna!
Däremot har biblioteket där jag bor röstat fram de bästa barn- och ungdomsböckerna nu. 350 barn och ungdomar har röstat och så här blev resultatet!
- De allra minsta barnen (under 7 år) gillade bäst Spyflugan Astrid som är skriven av Maria Jönsson. Här möter vi flugan Astrid och får lära känna världen från hennes perspektiv. I sommar kommer en andra bok om flugan - Spyflugan Astrid flyger högt.
- Bland 7-9-åringarna var det April april Sigge skriven av Lin Hallberg som låg bäst till. Den fjärde fristående boken om Elina och hästen Sigge.
- 10-13-åringarna gillade bäst Spökskeppet av Nigel Hinton. Här möter vi pojken Mick som får jobb som skeppspojke på skeppet Shamrock. Men uppdraget förvandlas snart till en mardröm.
- De äldsta barnen, 14-19-åringarna läste helst För bra för att dö av Christina Wahldén. Boken handlar om Stella som vill dö. Tillsammans med Joel skapar hon en självmordspakt. Men något oväntat händer...
Andra populära titlar var Racer-Rakel och fångarna i svinstian och såklart Harry Potter och dödsrelikerna!
Författarporträtt
Det har getts ut 5 kriminalromaner av henne på svenska. Huvudpersonen i dessa är kriminalkommissarie Maria Kallio. Tyvärr är det ju inte de första böckerna i serien som getts ut på svenska...
Norge
Efter att ha kikat in på Adlibris ikväll slår det mig hur många av författarna som omtalas nuförtiden som faktiskt är just från Norge.. Kolla in listan... Erlend Loe, Karin Fossum, Unni LIndell, Åsne Seierstad, Anne B Ragde och en hela rad fler! Undra vad det är norrmännen gör!!??
Från vilket land kommer de flesta författarna i din bokhylla?
Barnmat
Inspirerad av Petra surfade jag precis in på Adlibris och beställde Johanna Westmans Första och Andra Mosboken. Kokbok för föräldrar som gör egen bebismat.
Har tänkt att göra egen mat till Felix nu när det är dags och jag har sökt med ljus och lykta efter böcker med bra recept och tips! Blev ju förstås superglad när jag fann dessa böcker! Har du andra tips på böcker med bra branmatsrecept så skriv gärna en kommentar!
Kan ju även tipsa om att Adlibris numera har gratis frakt!
Sommarläsning
Så, vad är dina planer för sommaren?
Vilka böcker ligger i din Att-Läsa-Hög?
För mig brukar sommaren betyda lättläst litteratur, gärna i pocketformat! Har blivit en hel del chick lit under somrarna så vi får väl se.. Har i allafall tänkt att ägna sommaren åt Stieg Larssons andra och trdje bok. Kanske testa Jens Lapidus... Sen blir det säkerligen en å annan Marian Keyes eller liknande också!
Vill nu önska alla bloggare där ute en riktigt riktigt
Där tvivlet gror
Där tvivlet gror av Thomas H. Cook fick pris för bästa översatta kriminalroman år 2007. Det kan jag förstå!
Det är Eric Moore som är berättaren i historien. Han lever ett lugnt familjeliv med sin fru och tonårssonen Keith, han har ett eget företag och han trivs med sitt liv. En kväll blir hans son ombedd att sitta barnvakt hos den åttaåriga grannflickan Amy. Dagen efter är hon spårlöst försvunnen. Till en början vägrar Eric tro att Keith är inblandad men allt mer tyder på att han faktiskt har något med försvinnandet att göra. Erics tilltro till sonen börjar sina och när det sedan avslöjas saker om hans egen barndom vet Eric inte vad eller vem han kan lita på.
Det här var verkligen en läsvärd deckare. Inte en deckare som alla andra. Den är ruggig på ett psykologiskt vis. Man känner redan från början att katastrofen är på väg. Hur skulle man själv reagera om ens son blev anklagad både för att vara pedofil OCH mördare? Den får 4 av 5 möjliga. En lättläst bladvändare.
Thomas Cook har skrivit;
Bevis i blod 1981
Den svarta tjärnen 2000
Där tvivlet gror 2007
Ännu mera höstutgivning
Bokbloggar jag ofta läser!
Bokbabbel
En annan sida
Kerstins krumelurer
Amoroso
Bokhora
Bokidioten
Du är vad du läser
Bubblare;
Bokstollarna
Elensar
Annas Bokhylla
Finns inte din blogg med bland mina favvisar så skriv gärna en kommentar och tipsa om adressen!
Individuella pockettips!
Surfa in på den här sidan och få ett alldeles individuellt pockettips! Det enda du behöver göra är att uppge skostorlek, favoritmusiker och favoritland!
Återkommer när jag fått mitt tips!!
Uppdatering!!!
Mitt pockettips blev Naiv Super skriven av Erlend Loe. En ny författare för min del. Får väl ta och läsa den nu då antar jag! =)
Någon som är bekant med Erlend Loe?
Skämsböcker?
Slänger själv en blick i min hylla.. Hmm.. Har nog egentligen inte något särskilt jag skäms över. Det skulle vara Danielle Steel i så fall. Smörig romantik.. Men ibland är det också bra. *Ler*
Hur är det med dig och din bokhylla? Finns där några skämsböcker?
Kärleken till Sofia Karlsson
Mer Anders Paulrud blev det! Den här gången satte jag klorna i Kärleken till Sofia Karlsson.
Boken handlar om Anders som blivit övergiven av sin kärlek Sofia. En ängel säger honom att han skall hitta henne vid världens ände och han ger sig ut för att söka efter henne. Han är svårt sjuk och sorgsen. På hans pilgrimsresa kommer även de tråkiga minnena från barndomen tillbaka till honom.
Ja, det finns inte så mycket mer att säga om bokens handling. Det sägs inget om att boken skall vara en självbiografi, men det slår mig ganska snart hur mycket som faktiskt stämmer överrens med Anders eget liv. Huvudpersonen heter Anders, han är uppvuxen i Karlskrona, han är skild, han har en hjärntumör och han har en badrock och en mössa som han bär med sig och som betyder mycket för honom. Man kan ju då undra om kärleken till Sofia Karlsson också är hämtad ur verkligheten?!
Detta är en ganska lättläst och lågmäld bok. Precis som i Fjärilen i min hjärna känns han bitter på livet när han skriver. Sorgligt men bra! 4 av 5 möjliga!
Anders Paulrud har skrivit;
Det regnar i Wimbeldon 1994
Amamamor 1996
Inbjudan till sorg 1996
Ett ögonblicks verk 2000
Kärleken till Sofia Karlsson 2005
Som vi älskade varandra 2007
Fjärilen i min hjärna 2008
Mera intressant höstutgivning!
På Norstedts förlag hittar jag nyheter från Åke Edwardsson som skall avsluta serien om Erik Winter. Även nytt från bla Anna Jansson, Aino Trosell och Michael Connelly.
Lästrio igen
Nu är det dags för en ny lästrio! Den här veckan är det böcker som utspelar sig i Stockholm som gäller. Tål att funderas på...
1. Liza Marklunds böcker om Annika Bengtzon är de första jag kommer att tänka på.
2. Stieg Larssons böcker. Skäms nästan för att erkänna det, men än så länge har jag bara läst den första boken i trilogin. De andra få måste bli sommarens projekt.
3. Väljer här att placera Jonas Gardells böcker om Juha. Utspelar sig i och för sig i Sävbyholm som ligger precis utanför Sthlm, men de får vara med ändå!
Ögats historia och Madame Edwarda
Jag valde att läsa Ögats historia av George Bataille i klassikerutmaningen. Ett detta exet jag lånade fanns det två romaner av författaren och jag slog till och läste båda två. Den andra romanen i boken heter Madame Edwarda. Här nedan följer alltså två stycken utlåtanden!
Ögats historia handlar om två ungdomar i 17-årsåldern som upptäcker livet sexuellt. De tycks enbart leva för att tillfredsställa sina perversa lustar och har sex med varandra medans de är på tjurfäktning och magen på en häst fläks upp, de har sex bredvid sin döde vän och i en väldig massa andra situationer. Till slut begår de till och med ett mord för att tillfredsställa sina lustar.
Madame Edwarda är en kort roman som kom ut 1942. Här möter huvudpersonen den prostituerade kvinnan Edwarda. Även den här berättelsen är väldigt pervers, men inte riktigt likadan som Ögats historia. Det hinner inte hända så mycket mer än att de hamnar i en taxibil där de förlustar sig tillsammans med chauffören.
Ögats historia sägs höra till litteraturhistoriens stora svarta klassiker. Kan förstå att den här romanen måste väckt otroligt starka känslor när den kom ut 1928. Jag skulle inte vilja kalla det här erotik utan mer perverst och porrigt dravel. Ingenting jag rekomenderar någon att läsa! Man kan ju undra om George Bataille var fullt frisk när han skrev detta? Det som stör mig mest är att urin har en så otroligt stark sexuell kraft i den här romanen. Madame Edwarda kan jag erkänna att jag bara skumläste lite fort.. Inget som intresserade mig nämnvärt! Det här blir nog 1 av 5 möjliga för båda två. Det sämsta jag läst på väääldigt länge! Sist i Ögats historia har författaren skrivit ett ganska intressant efterord där han berättar om olika händelser i livet som kan ha haft betydelse för det han skrivit om i Ögats historia. Det var det enda kapitlet i boken som faktiskt var något sådär intressant!
George Bataille har skrivit;
Ögats historia
Madame Edwarda
Himlens blå
Den fördömda delen
Litteraturen och det onda
Fjärilen i min hjärna
För ett tag sedan gick ju författaren Anders Paulrud bort. Visste inte så mycket om honom då, mer än att han är uppvuxen här där jag bor. Hade aldrig läst något av honom, men efter hans död skrev massor med bloggare om honom och hans böcker. Så igår när jag var en snabbis på biblioteket lånade jag hans självbiografi Fjärilen i min hjärna.
Boken är som sagt en självbiografi över Anders sista tid i livet. Det började med en hjärntumör som opererades bort, men när han senare fick lungcancer fanns det ingenting man kunde göra. Han fick snällt acceptera att hans tid i livet var över. Anders skriver hur det känns att leva med en "fjäril i sin hjärna", han skriver om ensamheten och tanka om döden. Man kan ana en viss bitterhet tycker jag.
En mycket kort och lättläst bok. Koncentrerar sig inte särskilt mycket på hur det var att få själva beskedet och hur det är att leva med cancer. Han berättar mer om sina tankar och sina känslor. Hela boken handlar egentligen bara om sorg och ensamhet. 4 av 5 möjliga, om man nu kan betygsätta en sådan här bok... Jag måste läsa mer av Paulrud!
Anders Paulrud har skrivit;
Det regnar i Wimbeldon 1994
Amamamor 1996
Inbjudan till sorg 1996
Ett ögonblicks verk 2000
Kärleken till Sofia Karlsson 2005
Som vi älskade varandra 2007
Fjärilen i min hjärna 2008
Söner och älskande
Nu äntligen är DH Lawrence utläst! Det var ju Söner och älskande som var klassikerutmaningen under förra perioden. Inte för att den var tråkig eller på annat sätt dålig, det gick bara allmän segt!
Boken spänner över lång tid, ett trettiotal år skulle jag tänka mig! Historien utspelar sig i England. I början av boken är det Fru Morel som är den främsta huvudpersonen. Hon lever i ett tragiskt äktenskap tillsammans med sin gruvarbetande man. Tillsammans får de fyra barn, William, Paul, Arthur och Annie. Modern har från början otroligt starka band till äldste sonen William men när han går bort på grund av sjukdom blir det istället sonen Paul som kommer stå i centrum. De lever ett nästintill incestiöst förhållande. Paul blir mer och mer huvudpersonen i boken. Han inleder förhållanden med kvinnor, men hela tiden jämförs de med hans egen mor.
Det är svårt för honom att komma någonstans i livet och när modern sedan blir gammal och trött har han svårt att förlika sig med tanken på att hon kanske skall lämna honom.
Jag är väldigt glad att den här boken kom upp i klassikerutmaningen för annars hade jag ALDRIG läst den. Visste inte ens om författaren från början. Trots att det är en lång roman som kändes lite seg emellanåt tycker jag ändå om den. Den väcker många känslor. Från början är det fru Morel man känner sorg för. Hennes make är en riktig drummel. Senare i boken är det Pauls känslor som står i fokus och hans sätt att behandla kvinnorna han inleder förhållanden med gör mig upprörd, samtidigt som det är synd om honom själv som blivit så otroligt bunden till sin egen mor! Den får 4 av 5 möjliga! Mycket av händelserna i den här boken är självbiografiska, vilket gör den ännu mer läsvärd tycker jag! Jag känner mig inte ett dugg främmande för att läsa mer av Lawrence.
D.H Lawrence har skrivit bla;
Den vita påfågeln 1913
Söner och älskande 1913
Lade Chatterleys älskare 1928
Mannen som dog 1931
Flickan som sjönk 1957
Bokenkät
1. Vilken bok läste du senast?
Senaste boken jag läste ut är Ingela Hildestedts Göteborgsgata brandgul sol. Helt okej roman som utspelar sig i konstvärlden.
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Oj, alltid lika svårt att svara på! Har en väldig massa böcker som ligger och väntar på att bli lästa. Kanske blir det Jävla John av Eva Dozzi!?
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Tror att det är ganska så lika faktiskt.
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Jag brukar börja räkna ner när jag kommit en bit förbi halva boken! När det liksom bara är slutet kvar!
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Läser många böcker som jag får tips på genom bloggar och andra boksidor. Är jag på biblioteket brukar det ofta (tyvärr) vara så att man väljer efter utsidan!
6. När blir en bok för lång?
Aldrig tror jag!
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser bara böcker på svenska! Skulle ta alldeles för lååång tid för mig att läsa på engelska!
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Oj, svårt... Så känner man ju ofta! Kanske Anne B Ragdes Berlinerpopplarna och Eremitkräftorna.
9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Nej, jag har en förmåga att alltid tragla mig igenom den bok jag påbörjat. Är den tråkig och seeeg brukar jag läsa en annan bok vid sidan om! Men jag lämnar aldrig en påbörjad bok outläst!
10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Jag har allra mest krminalromaner.. Annars har jag nog faktiskt lite av varje.. Sci Fi finns nog inte alls!
Läsutmaningen
Nu har det redan hunnit bli den 1 maj och det är alltså dags för nya författare och böcker i årets läsutmaning!
Nu har vi lite längre tid på oss eftersom det förhoppningsvis kommer bjudas en hel del sol, bad och kanske en å annan resa framöver.
I nobelpristagarutmaningen läser vi nu John Steinbeck. Detta skall vara klart när ausgusti tar sin början! Steinbeck har bla skrivit böcker som Möss och människor, Öster om Eden och Vredens druvor. Jag ska ta mig en sväng till biblioteket för att se vad de har att bjuda på!
I klassikerutmaningen får vi den här perioden två olika böcker att välja emellan.
- Madam Bovary av Gustave Flaubert
eller
- Ögats historia av George Bataille
Även här har vi hela sommaren på oss! Har inte heller här bestämt mig för vilken jag ska välja! Kanske blir det till och med båda!? =) Fast det kanske är att vara alldeles för optimistisk!