Paket nr 1 - REDAN!
Tack tack för Erlend Loe! Och chokladen! Mumsigt värre. Lakrits och choklad i en härlig blandning. Boken Till Afghanistan kommer Gud bara för att gråta är ingen bok jag hört något om. Skall verkligen bli intressant läsning!
Ett helt perfekt paket med andra ord. Tack tack!
Pocket & Prassel frågorna
Angående böcker:
* Favoritgenre? Läser det mesta utom sci fi och fantasy. Föredrar deckare.
* Favortiförfattare? Har nog ingen direkt speciell. Har allt av tex Läckberg, Marklund, Hosseini.
* Genre eller författare som du är nyfiken på? Finns massor med författare jag är nyfiken på och aldrig har provat. Paasilinna, Leif GW Persson, Erlend Loe mfl.
* Genre eller författare som undviks på liv och död? Ingen alls. Är öppen för allt!
* Läser du på andra språk än svenska? Nej, håller mig till svenska.
* Har du någonstans listat böcker som du äger/har läst? Jag håller på med en lista över vilka böcker jag läst och bloggat om sen jag började med den här bokbloggen. Den växer fram mer och mer. Länk till den sidan finns i marginalen på min blogg.
* Hur resonerar du kring att få/ge begagnade böcker? Gärna det om det är böcker i gott skick.
Angående prassel:
* Eventuella allergier? Inga alls
* Favoritgodis? Choklad, vingummin, sega råttor osv. Gillar inte godis med likör eller nötter.
* Naturgodis - ätbart eller oätligt? Oätligt..
* Favoritsnacks? Ostbågar eller annat i chipsväg. Gillar det mesta, utom nötter som sagt!
* Kaffe eller te? Vilken smak? Gillar inget av det.
* Kryddar helst med? Oj, i kryddväg använder vi ofta tacokrydda, eller andra påskryddor. Typ Santa Marias wokkryddor eller annat!
* Vad tycker du verkligen inte om? Nötter och kaffe!
Annat:
* Jag föredrar hellre mer Pocket och mindre Prassel, om jag får önska. Hellre två böcker och ingenting annat än 1 bok och godis!
Ställ gärna frågor vid eventuella frågetecken! =) Ser fram emot den här nya omgången!
Rabbit-proof fence - Doris Pilkington
Rabbit-proof fence var en mycket snabbläst bok!
Doris Pelkington beättar här sin mors historia. Berättlsen tar
sin början i Australien under 1930-talet. Ett beslut fattas om
att alla halvblodsbarn med vit far och aboriginsk mor skall
omhändertas och samlas ihop i avlägsna läger för att
uppfostras och bli mer anpassade till ett liv med de vita.
Molly, Doris mor, är 13 år när detta händer och tillsammans
med en yngre syster och en kusin sätts de på en sådan
förläggning. De lever under hemska förhållanden och en dag
får dem nog. De bestämmer sig för att rymma tillbaka hem
till sina familjer. De skall ta vägen längs det kaninsäkra
staketet som byggts för att förhindra spridningen av alla
oönskade kaniner. Dem har drygt 200 mil framför sig med
hunger, törst och en ständig rädsla för att bli funna.
Ännu en bok jag aldrig hade läst om inte det hade varit för utmaningen Jorden Runt på 8 böcker. Boken är relativt ny, men jag hade ändå inte hört talats om den tidigare.
Jag trodde att boken skulle beröra mig mer än vad den gjorde. Tycker att historien berättades på ett ganska lamt och tråkigt sätt. Känns inte som om jag hann lära känna Molly och hennes följeslagare under handlingens gång. Boken har även filmatiserats, men det är inget jag är särskilt nyfiken på.
Nä, nu styr jag kosan mot nästa rresmål.
Boklista
Blir ju en hel del eftersom jag bokbloggat sedan 2006, men jag fyller på efter hand!
Kolla in listan här.
Länken till listan finns även i maginalen under LÄNKAR.
Hur läser du?
Kulturfyran handlar den här gången om Hur vi läser.
1. Hur läser du?
Med småbarn i huset blir det mest kvällsläsning för min del eller en stunds läsning medans sonen sover middag. Läser oftast två böcker åt gången och alternerar då mellan dessa.
2. Hur många böcker läser du i månaden?
Det varierar kraftigt med kanske 4.
3. Vad läser du, vilken slags böcker? Vad läser du inte för slags böcker?
Jag läser det mesta jag kommer över. De flesta genrer. Är dock ganska oläst på fantasy och sci fi, men är inte på något sätt helt emot att läsa dessa. Läser både inbundet och pocket, men har mer och mer gått över till pocket. Mest pga av platsbrist! =)
4. Vilka böcker står på tur att bli lästa av dig nu?
Massor! Läshögen svämmar snart över. Men jag ska precis börja i Rabbit-Proof Fence av Doris Pilkington och dessutom Kärlek av Toni Morrison. Båda dessa ingår i årets olika läsutmaningar!
Hypnotisören - Lars Kepler
Boken tar sin början i Stockholm där kriminalkommisarie Joona Linna får ett markabert mord på sitt bord. En man har hittats brutalt mördad på en idrottsplats och när polisen skall underrätta familjen återfinns även dem mördade. Endast en överlevande - familjens ena son Josef som svårt skadad och medvetslös hamnar på sjukhuset.
Joona Linna och hans kollegor är angelägna om att lösa fallet och Joona kommer i kontakt med läkaren Erik Maria Bark som är specialist inom hypnos. Det finns bara ett problem, Erik lovade sig själv för 10 år sedan att aldrig mer hypnotisera. Joona lyckas dock övertala Erik och under sessionen framkommer skrämmande fakta. Det här sätter flera händelser i rullning. Josef rymmer från sjukhuset och i samma veva blir Eriks svårt sjuke son kidnappad.
Jag hade kommit ungefär halvvägs genom boken när jag fick reda på vilka som stod bakom pseudonymen Lars Kepler och det var någonstans efter det som jag lite tappade intresset för den! Första halvan var jag som fast. Men sen tycker jag att handligen spårade ur litegrann. Det känns väldigt spretigt måste jag säga även om själva upplösningen var väldigt spännande och tempot högt.
Morden är oerhört brutala och läskiga och ibland vågade jag inte ens släcka lampan när det var dags att sova.
En del händelser stör mig dock en del. Att tex Josef plötsligt var så pigg att han kunde rymma från sjukhuset och att Eriks fru Simone plötsligt drar in sin pensionerade pappa i utredningen...
Nåväl, boken är på det stora hela en bra deckare. Det höga tempot och spänningen rakt igenom passar mitt tycke och smak. Förmodligen kommer jag läsa nästkommande böcker också av Kepler, men så värst överväldigad av den här är jag faktiskt inte. Var den verkligen värd all denna uppmärksamhet?
En ny Pocket & Prasselomgång
Jag hoppade över Sommarbytet, men nu har jag anmält mig igen. Ska bli spännande!
Kärleksmysteriet
Det anordnas en kärleksfestival i Valleby till förmån för världens fattiga barn. Invånarna i staden pussas och kramas för glatta livet och på torget pågår en danstävling. När festivalen skall avslutas och danstävlingens vinnare skall få sitt pris börjar märkliga saker hända. Prispallen rasar och ett guldhalsband försvinner...
Böckerna om Lasse och Maja har länge intresserat mig, men det har inte blivit av att jag läst någon tidigare. Men nu hamnade den här nyaste framför mig och då kunde jag ju inte låta bli. En rolig och spännande bok med stor, tydlig text och mycket bilder. En perfekt bok från 6-årsåldern och uppåt när man börjar kunna läsa lite själv. Jag kommer förmodligen läsa fler böcker i serien!
Martin Widmark har en egen hemsida som du kan kika in på här.
LasseMajas egen sida hittar du här.
Boktävling
Kepler avslöjad
Så himla ointressant. Vilken besvikelse...
Böcker A-Ö tillbaka igen
Bok på E: En hjärtformad ask skriven av Joe Hill. En fantastisk bok som jag va helt uppslukad av. Men den är otäck så läs den bara när du inte är ensam! =)
Författare på E: Här måste jag nog välja Åke Edwardsson. Det här är en författare som jag VILL läsa. Faktiskt inte läst en enda bok av honom, men har åtminstone en i bokhyllan som jag vet!
Litterär karaktär på E: Den första som jag kom att tänka på var ju förstås Emil i Lönneberga. En härlig grabb med massa bus! Han har man ju verkligen vuxit upp med. Det tittas även mycket på Emil här hemma på DVD för tillfället.
Bittert arv
Idag kunde jag äntligen lägga Bittert arv av Kiran Desai till handlingarna. Det var ju den här boken som jag valde på min resa till Asien i Jorden runt på 8 böcker.
Känns ganska svårt att skriva en kort beskrivning på den här boken. Man följer så otroligt många personer genom boken, både i nutid och historiskt. Det är Sai som blivit föräldralös och som kommer till sin morfar i Kalimpong. Sais morfar är en speciell man som mest av allt älskar sin hund Mutt. Man får även lära känna morfaderns kock som mest av allt lever för sin son Biju i Amerika. Biju jobbar i restaurangbranschen och hoppar från ställe till ställe och lever egentligen ett ganska fattigt och struligt liv. Sai förälskar sig i Gyan som morfadern anlitat för att undervisa Sai i matematik. Deras kärlek tar ett abrupt slut när Gyan hamnar i fel sällskap. Förrutom alla dessa bekantskaper är det ett flertal andra personer med i handlingen.
Till att börja med vill jag bara säga att omslaget till den här boken är helt underbart. Starka färger, vackra blommor och guldig text. Ett omslag helt i min smak! Bokens innehåll var tyvärr inte riktigt lika vackert. En krävande bok där det behövdes en stor dos koncentration under läsningens gång. Tycker precis som Bokmania att handligen var väldigt spretig. Jag hade svårt för att engagera mig i de avsnitt i boken som inte handlade om själva huvudpersonerna. En speciell bok och ett speciellt berättarsätt. Inget som föll mig i smaken i allafall.
Kepler poserar
Aftonbladet publicerar idag den här bilden. Ser ju onekligen ut som en kvinna. Eller? Läs hela artikeln här.
3 för 99
Resultatet blev följande;
- Spåren på bryggan av Lars Rambe
- Östermalmsmorden av Lars Bill Lundholm
- Dödens pendel av Jonas Moström
Alla blir debuter för min del. Har jag gjort bra val måntro?
Läsutmaningarna 2009
Jaha, hur går det för Er med alla läsutmaningar som antogs strax efter nyåret?
Jag kan själv konstatera följande;
- BokusToppenutmaningen gick ej att slutföra eftersom Bokus ändrade på sina Topplistor och nu istället har topplistor vecka för vecka istälet för månad till månad. Då kände jag inte längre för att hänga på!
- Klassiska Kvinnor har gått utmärkt. Nu i augusti är det lite paus för min del eftersom jag redan läst klart Hertha. I september är det dags för George Eliot och Middlemarch. Jag hoppas att den här utmaningen fortsätter även nästa år hos Ett hem utan böcker.
- Bibeln gick inget vidare att läsa. Hade ju tänkt traggla mig igenom den under året, men den planen la jag ner ganska snabbt. Får bli utmaningen under ett senare år istället.
- Nobelpristagarutmaningen är ju mitt eget påhitt och där har det ju gått bra. Nu är det augusti månad, vilket betyder ny författare. Det är Toni Morrison som står på schemat nu. Ska bli mycket intressant! Hur har det gått för er andra med Jelinek?
- Jorden runt på 8 böcker är ju den utmaning som jag senast hoppade på. Mycket roligt initiativ måste jag säga! Ny månad betyder nytt resmål. Oceanien är det nu som gäller. Jag tänker välja Doris Pelkingtons bok Rabbit-Proof Fence.