Klimatförändringen

En högst aktuell fråga just nu är ju det här med klimatförändringen och vad vi kan göra för att rädda världen!? Tänkte passa på att tipsa om ett par bra böcker i ämnet för den som är intresserad!

Omslagsbild I boken "100 sätt att rädda världen" finns flera tips om vad vi som individer kan bidra med i klimatfrågan.

Omslagsbild Boken "Klimatsmart" är en uppmuntrande och lättsam bok om vad Du kan göra för att hjälpa till! Tips från A till Ö!

Omslagsbild Boken "Jorden har feber" är en faktabaserad bok för den som vill lära sig lite mer ingående om klimatförändringen. Här varvas reportage och intervjuer med bla forskare och politiker.

Läsutmaningen

Ni som läser min blogg vet säkert att jag är med i en "Läsutmaning 2007" som går ut på att vi under året skall läsa 5 klassiska pjäser.

Hitills har vi läst Sofokles Elektra och Shakespeares Stormen.

Skulle vilja utmana Er andra att också hänga med! Nu efter den 30 april är det Bertolt Brecht som skall läsas. Vilket verk är ännu inte bestämt! Vi är alltså redan framme vid 1800-1900 talet och snart blir det alltså lite mordernare pjäser.

Så häng med! Det är mycket intressantare läsning än vad jag trodde!


Ninas resa

image19

För ett tag sedan hade SVT en slags temakväll om andra världskriget och visade en massa program och filmer under en kväll. Däribland filmen Ninas resa. Jag missade naturligtvis... Dagen efter talade alla på jobbet om den här gripande filmen som jag även fick höra fanns som bok, skriven av Lena Einhorn. Naturligtvis blev jag jättenyfiken och var snabb med att köpa den på årets bokrea!

Boken är alltså en biografi över Lena Eionhorns egen mor Nina Rajmic och hennes upplevelser under andra världskriget. När Ninas familj och släktingar flyttar in i Warsawas getto lever de alla tillsammans - Nina, hennes föräldrar, hennes bror, hennes farföräldrar, fastrar och farbröder och tre kusiner. En efter en försvinner de sedan ur hennes liv. Nina undkommer själv döden flera gånger med bara en hårsmån. Nina, hennes bror Rudek och deras mamma Fanja var bland de absolut sista som lämnade gettot levande.

Boken är mycket gripande, men den kryper ändå inte in under huden på mig. Trodde att den skulle beröra mig mer än vad den faktiskt gjorde. Jag måste erkänna att jag är en smula besviken. Självklart är historien fruktansvärd och det är nästan omöjligt att förstå att det faktiskt var såhär det var under kriget.  Jag ger den 4 av 5 möjliga!

Lena Einhorn har skrivit;
Handelsresande i liv - Om vilja och vankelmod i krigets skugga (1999)
Ninas resa - en överlevnadsberättelse (2005)
Vad hände på vägen till Dammaskus? (2006)

Deckare blir film

Det är verkligen marknad för filmatisering av svenska deckare nu!

Till exempel har Håkan Nessers böcker om Van Veeteran blivit film, Henning Mankells figur Kurt Wallander är numera filmkändis, Camilla Läckbergs deckare blir film och Mari Jungstedts böcker filmas i sommar av ett tyskt filmbolag.

Metro skriver dessutom idag att Roslund och Hellströms tre första deckare ska filmas av SVT. Ser verkligen fram emot detta! Dessutom avslöjas att en fjärde deckare kommer i höst. Flickan under gatan heter den och SVT har redan lagt beslag på den också för filmatisering!

Höstens utgivning

Nu har katalogerna över höstens utgivningar börjat släppas på förlagens hemsidor. På Norstedts förlag verkar det komma en hel del spännande under hösten!

Kajsa Ingemarsson kommer med en ny roman, Lyckans hjul, vilken jag absolut skriver upp på min önskelista! Även Patricia Cornwell släpper nytt i augusti. Farozonen heter den och den här gången är det inte Kay Scarpetta som innehar huvudrollen.

Blir mycket spännande läsning i sommar och höst märker jag. I sommar kommer Anna Jansson, Marian Keyes, Arnaldur Indridason och Stieg Larsson också ut med ny läsning.

Underbart!

Boklista

En rolig lista jag hittade hos Johanna.

  1. pocket/inbunden - inbundet allra helst, men läser pocket med.
  2. tjock/tunn - väldigt olika!
  3. översatt/originalspråk - översatt... till svenska!
  4. svenskt/utländskt - Jag läser både utländska och svenska böcker. Bara de är skrivna på svenska!
  5. Lindgren/Lagerlöf - Lindgren. Har inte läst Lagerlöf ännu.
  6. soffan/sängen - sängen helst.
  7. kväll/dag - kväll
  8. deckare/kärlek - deckare oftast men läser kärlek också!
  9. fakta/fiktion - fiktion
  10. lära/njuta - njuta
  11. framsida/baksida - framsidan ÄR viktig. Men jag läser AALTID baksidan också!
  12. låna/köpa - köpa helt klart. Mycket sällan jag besöker biblioteket!
  13. läsa/lyssna - läsa. Har aldrig provat ljudböcker...
  14. manlig/kvinnlig - Vilket som
  15. en åt gången/flera på gång - oftast en åt gången

Harry Potter och de vises sten

134182-18

Nu har jag läst min första J.K Rowling, nämligen Harry Potter och de vises sten. Detta är den första boken av sju i serien om trollkarlen Harry Potter. Den sjunde boken släpps i engelskspråkiga länder i juli. När den släpps i Sverige är ännu inte klarlagt, inte heller vad den svenska titeln blir!


Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden! Mystiska stjärnskott på himlen och svärmar av ugglor mitt på dagen, katter som läser kartor och underliga människor som står i gathörnen och viskar. De viskar om en viss Harry Potter...
Föräldralösa Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar Hogwarths Skola för Häxkonster och Trolldom, en värld full av magi coh spännande äventyr!

Eftersom det här egentligen är en barn- och ungdomsbok var den relativt lättläst. Trots en hel del konstiga namn var det lätt att hänga med i handlingen. Måste säga att det är en riktigt spännande bok och författaren lyckas hålla spänningen hela boken igenom. 4 av 5 möjliga tycker jag att den är värd. Jag kommer med allra största sannolikhet läsa mer om Harry Potter!

J.K Rowling har skrivit
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixorden
Harry Potter och halvblodsprinsen
Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Quidditch genom tiderna


Maria Gripe




Den älskade barn- och ungdomsförfattaren Maria Gripe är avliden. Hon dog på skärstorsdagen 83 år gammal. När jag var liten älskade jag hennes böcker om Hugo och Josefine. Kommer ihåg att jag kunde läsa de flera gånger om under min låg- och mellanstadietid. Hennes bok Glasblåsarens barn från 1967 har filmatiserats och spelades faktiskt in i skogarna här omkring där jag bor! Hon har bla även skrivit böckerna om Elvis, Tordyvlen flyger i skymningen och Agnes Cecilia.

              

Kvartalsrapport nr 1

Eftersom så många av de andra bokbloggarna lämnat en kvartalsrapport så känner jag mig också hågad till att göra det!

Totalt: 11 böcker
Bäst: Sagan om ringentrilogin
Sämst: Kung Oidipus

Känns i allafall som att jag kommer slå 2006 års resultat på endast 29 böcker under hela året!! Men vi får väl se..

RSS 2.0