Främlingen - Albert Camus

Albert Camus är den här periodens Nobelpristagare i min egna läsutmaning. Han fick nobelpriset 1957.
Främlingen, som jag har valt att läsa, utkom 1942 och det är den som är hans mest kända och betydelsefulla verk.Den här berättelsen handlar om Meursault. Till synes en helt vanlig man som slumpen gör till mördare.
När historien börjar har Meursaults mor precis avlidit på det ålderdomshem där han har placerat henne. Det är längesen han träffade sin mor men nu tvingas han hem igen för att ta farväl av henne och deltaga vid begravningen.
Meursault är en ensamvarg och har inte några direkta vänner. Dagen efter sin mors död träffar han Marie som han inleder ett förhållande med. Men hela tiden påtalar han att han inte älskar henne.
En dag ber Meursaults granne honom om hjälp med att straffa hans fd flickvän. Meursault dras in i någon slags härva och skjuter en arab till döds... Han känner ingen ånger, ingen skuld... Han har förvandlats till en främling.

Jag gillade den här boken. Den är kort och lättläst men ändå rapp och rakt på sak!
Det är svårt att sätta ord på vad man känner för Meursault. Vet inte om jag ska avsky honom eller om jag faktiskt ska tycka synd om honom!? Egntligen tror jag inte att han är så känslokall som han verkar.
Jag gillar Camus sätt att skriva på och är inte främmande för att läsa fler av hans verk!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0