Första djungelboken - Rudyard Kipling

Kipling fick nobelpriset i litteratur 1907 och jag valde att läsa Första Djungelboken av honom i Nobelpristagarutmaningen. Djungelböckerna är som bekant hans främsta verk.


En liten pojke jagas av tigern Shere Khan men lyckas komma undan och hittas i djungeln av en vargflock. Han tas genast om hand och får namnet Lilla grodan, Mowgli. Han växer upp i djungeln tillsammans med djuren. Björnen Baloo lär honom allt han behöver veta om djungelns lag. Även pantern Baghera håller ett vakande öga på honom. Mowglis största fiende Shere Khan har dock svutit ed på att han skall döda honom en dag...
Förutom berättelsen om Mowgli får vi även möta flera andra intressanta figurer. Kotick, den vita sälen som hittar en strand åt alla sälar, fri från människor.  Mungon Rikki Tikki Tavi som räddar livet på en människofamilj flera gånger. Pojken Toomai som lyckas se när elefanterna dansar en natt. 

Djungelboken är nog bekant för de allra flesta, även om orginalet skiljer sig litegrann från senare års utgivningar och filmatiseringar. Det var riktigt intressant läsning. Även kapiteln som inte handlade om Mowgli var läsvärda. Jag kan förstå att boken fick mycket uppmärksamhet när den kom ut första gången 1894.

Kommentarer
Postat av: Jane

Vilken fin blogg du har!!

2011-11-08 @ 11:10:30
URL: http://janearen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0