Bokusutmaningen nästa...
Så har vi ju Bibeln. Går sakta men säkert framåt. Har snart läst hela Första Moseboken. Har ju dessutom hela året på mig att läsa den!
Den fjärde och sista utmaningen är då BokusToppen. Den tar jag tag i ordentligt nu! Har ju endast läst 2 av 10 böcker så det här blir tufft! Men jag skall göra så gott jag kan! Läser just nu Vi, de drunknade och Innan jag dör.
Skönlitteratur - pocketböcker Januari 2009
Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, JohnTusen strålande solar av Hosseini, KhaledTröstaren av Wahlberg, Karin
Vi, de drunknade av Jensen, Carsten
Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg
Flyga drake av Hosseini, Khaled
Livstid av Marklund, Liza
Innan jag dör av Downham, Jenny
Innan döden kom av George, Elizabeth
Nästan död man av Edwardson, Åke
Hur går det för Dig med alla läsutmaningar Du antagit?
Rosen på Tistelön
Boken är hennes åttonde roman, men det var detta som blev hennes stora genombrott. Boken utkom för första gången 1842 och det finns massor med olika utgivningar av den på svenska. Den boken jag har läst är tryckt 1943.
Handlingen är förlagd i skärgården strax utanför Marstrand. Boken tar sin början när några smugglare stöter ihop med tulltjänstemannen och hans följeslagare. Ett brutalt mord sker och det är det här mordet som hela tiden spelar en roll i bakgrunden av historien. De två familjerna, tulltjänstemannens och smugglarnas, drivs mot varandra ju längre historien går och ett avslöjande är till slut oundvikligt. Boken innehåller också en hel del kärlek och relationer och namnet Rosen på Tistelön kommer från den moderlösa flickan Gabriella som växer upp bland smugglarna och som tas om hand av Erika. Det är Gabriella som är vacker som en ros - därav namnet. Så småningom blir Arve, den mördade tulltjänstemannens son, förälskad i Gabriella och en invecklad kärlekshistoria inleds. Men inte bara Arve och Gabriella är en del av den kärlekshistorien - Även kaptenen Rosenberg som friat till Gabriella är en del av den. Invecklad historia var ordet!!
Jag gillar nog boken sådär halvbra skulle man kunna säga. Jag tycker att handlingen är en aningens rörig och det händer massor från första sidan ända fram till sista sidan. Det är många olika personer som ingår i historien och namn som löjtnanten och kaptenen används, vilket jag ibland upplever gör det svårt att hålla isär en del personer. Det är lite svårt att få koll på vilka som egentligen vet om mordet och vilka som inte är medvetna om vad som har hänt. Även språket är i min version en aning ålderdomligt och ibland jobbigt att läsa. Men som jag brukar säga efter dessa halvtunga böcker - Jag är glad att jag läst den och kan nu stoltsera med att ha läst ännu en klassiker! Dessutom upptäckte jag att just den här boken finns med i boken 1001 böcker du måste läsa innan du dör och det känns ju bra!
Författarbesök
Vet inte så mycket om Ranelid och har aldrig läst något av honom.
Tycker ni att jag skall gå?
Älskling, vi blir...
Jag fick möjligheten att ta emot ett par
recensionsexemplar från Ramona Fransson
och hennes egna förlag. Däribland fanns hennes
självbiografi Älskling, vi blir inte med
barn som jag genast började läsa.
Boken är alltså en självbiografi och
Ramona berättar om sin 17 år långa
kamp för att bli gravid. Hon genomgår
ett flertal tester och olika försök för att
bli med barn, men ingenting verkar lyckas!
När de eviga tankarna och drömmarna
om barn håller på att knäcka hennes
förhållande med Krister bestämmer dem sig för att sluta sträva efter att bli föräldrar och äntligen infinner sig lugnet!
Det här är en bok som alla bör läsa tycker jag, även dem som inte är ofrivilligt barnlösa! Ramona skriver oerhört detaljerat och öppenhjärtligt om sin kamp för att bli gravid. Jag har både skrattat och gråtit under tiden jag läst boken. Boken är också en bra faktabok för mig som inte visste så mycket om det här med ofrivillig barnlöshet. Jag har aldrig tänkt så mycket på att det finns par som faktiskt inte kan få barn. Jag känner en sådan oerhörd tacksamhet för min son efter att jag läst den här boken.
Kanske känner du istället igen boken med det här omslaget!
Grått och dystert och med en bild som bara skriker ut barnlöshet!
Jag tycker att förlaget gjorde helt rätt i att byta omslag och dessutom
förkorta titeln på boken till Älskling, vi blir...
Ramona Fransson har även skrivit deckarna Dyrbar kärlek,
Iskall hämnd och Mord i Skärhamn. I mars kommer dessutom
den nya boken Lyckohjulet ut.
Trevlig överraskning
En enkät
1. Vilka författare köper du alltid i inbundet (dvs, snabbt efter boken kommit ut)?
Camilla Läckberg, Liza Marklund, John Grisham och många många fler...
2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?
Det är ju dem som jag köper inbundet! John Grisham och Margit Sandemo ligger bra till!
3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset?
Oj, det var ganska svårt. Blir ju hela tiden tipsad om böcker på alla bloggar jag läser. Läser ju många intressanta böcker i och med alla utmaningar jag är med i.
4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?
Senaste boken jag gav bort var när jag lottade ut Ödehuset här på min blogg. Senaste boken jag mottog var En kort berättelse om traktorer på ukrainska som jag vann i en boktävling hos Ango.
5. Har du några biblioteksreservationer just nu?
Nix, reserverar aldrig!
6. Vilken bok/böcker läser du just nu?
Ramona Franssons biografi Älskling, vi blir inte med barn, Bibeln och Rosen på Tistelön är det som läses för tillfället. Sällan jag har så många igång samtidigt!
Boktävling
Varför ingen Bokgala?
Det finns Svensk Filmgala, Svensk Musikgala och Svensk Idrottsgala så varför inte en TV-sänd Svensk Litteraturgala?! Hur svårt kan det vara egentligen? Ett pris i varje genre, ett debutantpris osv...
Vinnare i boktävlingen
Bokkedjan 5: Utanförskap
Usch, det här var såå svårt. Har funderat i flera dagar! Hans har valt att börja med en bok om utanförskap.
Såklart kom jag direkt att tänka på John Ajvide Lindqvists skräckroman Låt den rätte komma in. Här är det den mobbade pojken Oskar som är en av huvudpersonerna men lika mycket är det den udda flickan Eli som står i centrum. Det visar sig såsmåningom att hon är vampyr...
Ja, och vampyr... Det får mig ju såklart att tänka på Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer. Här är det Bella som blir kär i vampyren Edward. (Om nu någon har missat det!?)
Bella jaaa... I Martina Haags Underbar och älskad av alla är det en annan Bella som har huvudrollen. En kul och lättläst bok som jag absolut kan rekomendera. Boken blev ju dessutom film för ett tag sedan nu.
En annan bok som också blivit film är Liza Marklunds bok Paradiset. En bok/film om utsatta kvinnor och den mörka jugoslaviska maffian.
Förlåt
Måste tipsa om den här nyutkomna och helt fantastiska barnbok, Förlåt av Norbert Landa och Tim Warnes.
Boken handlar om Björn och Kanin som är bästa vänner. En dag hittar de en glittrande pryl i gräset. Vad är det egentligen för något? Kanin ser en bild av sig själv i den medans Björn hävdar att det är en bild av honom som syns. De blir ovänner och prylen går sönder och Björn och Kanin går skilda vägar.
En helt underbar bok om vänskap och om att säga förlåt fast man kanske ser saker på olika sätt. Finfina illustrationer i boken med glittereffekter.
Bokklubben
För ett tag sedan berättade jag ju att jag återigen blivit lurad att gå med i Månadens Bok. Fick mina välkomstböcker och har sedan inte köpt något mer. Men eftersom dem har köptvång passade jag på nu den här månaden när det var Majgull Axelssons Is och vatten, Vatten och is som var månadsboken. Tillsammans med den köpte jag även boken Marley och jag av John Grogan.
Har jag något att se fram emot?
Det femte barnet
Boken tar sin början under sent 60-tal och vi får möta Harriet och David. Det är kärlek vid första ögonkastet och allting går med ett rasande tempo. De skaffar ett stort och fint hus och planerar för ett långt och lyckligt liv med många barn. Harriet blir gravid med både ett, två, tre och fyra barn i ett snabbt tempo och känner sig trött och slutkörd. Paret bestämmer sig för att vänta med ytterligare barnafödande men så blir inte fallet. Harriet blir ganska snart gravid med det femte barnet och den här graviditeten blir svår för henne. Redan från början känner Harriet att det är något som inte stämmer med det livliga lilla livet i magen. Han verkar ond redan i livmodern. Fostret blir en fiende och Harriet väljer att sätta igång förlossningen redan i åttonde månaden. Nu föds Ben - En stor och frisk pojke. Redan direkt efter födseln märker dem att allt inte står rätt till med pojken. De får liksom inget riktig kontakt med honom. Han växer upp till en ilsken och våldsam liten pojke och när syskon och släkt vänder familjen ryggen av rädsla för Ben inser Harriet och David att nånting måste göras. Men kan man verkligen lämna bort sitt eget barn?
Den här boken kommer förmodligen platsa på min lista över Årets överraskning. Jag blev väldigt överraskad och riktigt imponerad av Lessings sätt att skriva. Den här ger mig mersmak minsann. Det är en kort och ganska lättläst bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Men ett parti i mitten är så starkt så att det svider i mitt mammahjärta. Jag hade till och med svårt att sova efter att jag läst just den biten av boken. Det märks att man blivit mer blödig sen man fick barn!
Tveka inte över om du skall läsa Lessing eller inte! Den här är skitbra!
Vinn en bok
Libris Förlag har varit snälla nog och skickat mig två exemplar av boken Ödehuset av William Paul Young.
Så nu gör jag som många andra bloggare. Jag lottar naturligtvis ut ett exemplar.
Det enda du behöver göra för att tävla är att skriva ett inlägg på din blogg där du länkar till det här inlägget och sedan lämna en kommentar här att du vill vara med! Jag drar en vinnare på söndag 18/1 kl 12.00.
Mackenzie Allen Phillips yngsta dotter Missy försvann under en familjesemester. Allt pekar på att hon blev bortförd mot sin vilja och sedan brutalt mördad i ett ödehus i Oregons vildmark.
Fyra år senare lever Mack fortfarande med "Den stora sorgen", och han vet inte vad han ska tro när han en dag hittar en liten lapp med en inbjudan, troligen från Gud, att komma till ödehuset över en helg.
Mot allt förnuft bestämmer sig Mack för att åka dit, och en vintrig eftermiddag går han i det hus där det allra värsta inträffade. Det som möter honom där skakar om honom ända in i märgen och förändrar hela hans sätt att se på världen.
Om jag kunde drömma
Då har jag också äntligen läst Stephenie Meyers första bok Om jag kunde drömma. De flesta bokbloggare verkar ju som sagt ha läst boken så jag antar att den inte behöver någon närmare presentation, men kort bara;
Boken handlar alltså om vampyren Edward Cullen men också lika myclet om människan Bella som kommer till Edwards hemstad för att bo hos sin pappa. Första gången Edward och Bella träffas i skolan händer något - Kärlek uppstår. Det är detta som är början på en komplicerad kärlekshistoria. Kan en vampyr verkligen leva tillsammans med en människa?
Jag började ju förstås läsa den här boken med otroligt höga förväntningar. Till en början var jag lite besviken, men ju längre handlingen gick och ju mer man lärde känna Edward och Bella desto mer fast blev jag. Men jag kan nog ändå inte riktigt förstå denna fruktansvärda hysteri som böckerna bidragit till! Visst vill jag läsa resten av serien också, men jag har absolut inga problem med att vänta ett slag och läsa något annat emellan innan jag ger mig på nästa bok!
BokusToppen pocket januari 2009
Ser på listan att jag får många nya böcker att läsa! Har endast läst Låt den rätte komma in och Tusen strålande solar Men det har ska blir kul! Har ju en hel månad på mig! =)
Boktävling
Vila på gröna ängar
och kort där efter även Eremitkräftorna. Jag gillade böckerna skarpt, men
ändå har det tagit ända tills nu innan jag läst tredje och avslutande delen.
Den här boken tar vid där andra delen slutade. Torunn är kvar på gården
och försöker sköta om grisarna och gamlingen efter att hennes far
plötsligt tagit sitt liv. Trots hjälp från avbytaren Kai Roger blir den
gamla nedgågna huset, alla grisarna och bristen på pengar för mycket
för Torunn. Erlend och Krumme väntar barn med två lesbiska kvinnor och
planerar att bygga lyxiga lägenheter av silona på gården och Margido
planerar att flytta sitt kistlager till gården.
Men hur blir det egentligen med allas planer?
Jag är en aningens besviken på den här boken faktiskt. Den är rakt igenom dyster och slutet var inte alls det slut jag hade förväntat mig. Den sämsta boken i trilogin anser jag. Precis som tidigare böcker är även den här lättläst och språket är väldigt rättframt. Det gillar jag. Inte en massa "runtomkringprat" utan handlingen rullar på i ett lagom tempo hela tiden. Det känns skönt att äntligen veta hur allt artade sig för bröderna Neshov och Torunn och det är ändå med lite sorg i hjärtat jag förstår att det inte blir fler böcker!
Ännu en rolig läsutmaning!
Grejen är alltså den att man skall läsa Bokus 10-i-topp-lista över pocket varje månad! Det är ju förstås inte 10 nya böcker varje månad eftersom många böcker ligger kvar länge på listan, men en och annan ny blir det nog!
Tänkte det här kunde vara en bra utmaning för min del eftersom de andra två innehåller lite mer "äldre och klassisk litteratur".
Så, mina vänner! Nu är jag alltså med i 4 st läsutmaningar för 2009.
1. Nobelpristagarutmaningen
2. Klassiska kvinnor
3. BokusToppen
4. Bibeln
Bokkedjan 4: Nystart
1. Nystart fick mig direkt att tänka på Kajsa Ingemarssons Små citroner gula. Kanske för att den låg precis framför näsan på mig. Jag vet inte.. I allafall gjorde den inget större intryck på mig när jag läste den! Huvudpersonen i boken, Agnes, lämnar sitt gamla liv bakom sig och öppnar en restaurang tillsammans med en vän.
2. Namnet Agnes för ju direkt tankarna till boken Kära Agnes som Håkan Nesser har skrivit. Två brevväxlande kvinnor planerar här ett mord tillsammans.
3. Ett brev är ju just vad som är upptakten till handlingen i Maria Ernestams senaste bok Alltid hos dig som jag läste för bara ett tag sedan. Huvudpersonen Inga hittar ett brev och detta leder henne långt tillbaka i tiden bland familjehemligheter och stark vänskap.
4. En annan författare som ofta blandar nutid och historia i sina böcker är Camilla Läckberg. I boken Tyskungen är det huvudpersonen Erikas efterforskningar som leder henne bakåt i tiden i familjens historia.
En till utmaning
I denna utmaning läser vi utvalda verk av sex kvinnliga 1800-talsförfattare under året, och läsordningen är som följer:
- Januari-februari: Emilie Flygare-Carlén (1807-1892) - Rosen på tistelön (1842)
- Mars-april: Anne Brontë (1820-1849) - Agnes Grey (1847)
- Maj-juni: Elizabeth Gaskell (1810-1865) - Cranford (1853)
- Juli-augusti: Fredrika Bremer (1801-1865) - Hertha (1856)
- September-oktober: George Eliot (1819-1880) - Middlemarch (1871-72)
- November-december: Victoria Benedictsson (1850-1888) - Pengar (1885)
Skicka vidare
REGLER
* Tre personer som kommenterar det här inlägget kommer att få en begagnad pocketbok av mig. Först till kvarn gäller - och du måste ha en blogg.
* Skriv i inlägget att du vill vara med i Skicka vidare, tinga den bok du vill ha, och skriv din mejladress - så är boken din.
* Lägg in den här informationen på din blogg och lova därmed att skicka vidare tre böcker.
* De böcker som lovas bort ska antingen visas på bild i bloggen eller beskrivas ordentligt med titel, författare och skick.
* Avsändaren betalar portot och böckerna ska skickas inom ca två veckor.
Jag skickar vidare följande;
1. Kajsa Ingemarssons Små citroner gula. Svensk chick lit.
2. Robin Cooks Nådatid. Medicinsk thriller.
3. Marcel Aponnos Anasarka. Deckare.
Alla tre böckerna är i mycket fint skick och endast lästa en gång. Inga hundöron eller andra skador!
Bokkedjan 3: Överflöd
- Överflöd får mig direkt att tänka på min senast lästa bok Amish av Erik Bengtson. Överflöd är något som Amishfolket avstår från kan man ju lugnt säga. Dem har varken bilar, TV eller någon form av elektricitet. Väldigt fascinerande tycker jag. Att det bara går att leva så under 2000-talet. I just den här boken blir huvudpersonen som inte tillhör amish förälskad i en amishkvinna, vilket visar sig vara en omöjlig kombination.
- Omöjlig kärlek som beror på kulturkrock är också det genomgående temat i Corinne Hofmanns Den vita massajen. En framgångsrik schweizisk kvinna åker på semester till Kenya och blir förälskad i en massajkrigare. Det är början till en lång och komplicerad kärlekshistoria.
- Precis som ovanstående utspelar sig Waris Diries En blomma i Afrikas öken i Afrika. Waris växer upp under svåra förhållanden i Afrika. Numera bor hon i New York och arbetar som fotmodell.
- Som fotomodell har också Carolina Gynning arbetat och om hur hon kom i kontakt med modevärlden, och om mycket annat, skriver hon om i sin bok Ego girl.
Twilight
Finns det någon annan än jag som INTE läst dessa böcker ännu?