Hertha eller "En själs historia"

Under juli och augusti månad är det Fredrika Bremers roman
Hertha som står på läslistan i utmaningen Klassiska kvinnor.
Förväntade mig en ganska tråkig lässtund efter att jag hämtat
boken på biblioteket, men nu när den är utläst känner jag ungefär
som jag gjorde efter att ha Läst DH Lawrences Söner och älskande.
Jag tyckte verkligen om den!

Boken handlar kort och gott om Hertha, från början till slut.
Det sägs att det här är den första feministiska romanen i
svensk litteraturhistoria. Hertha lever hårt hållen av sin far.
Efter en brand tar hon hand om Yngve och mellan dem börjar
kärleken spira. Men Herthas far tillåter inget äktenskap mellan
de båda älskande. Paret ställs inför diverse prövningar och till slut reser Yngve sin väg för att försöka säkra Herthas och hans egen gemensamma framtid. Det tar dock hela sju år innan han får möjlighet att återvända hem och då har det hänt en hel del.


Det här var, trots ålder, absolut en bok i min smak. Fram till halva boken var handlingen ganska lågmäld och långsam, men sen tog det fart riktigt ordentligt tycker jag. Jag blir imponerad av hur Hertha driver sina drömmar och planer framåt och hur hon vågar trotsa sin stränga far. Förstår att boken fick mycket uppmärksamhet när den kom ut 1856. Måste blivit ramaskri! Har du ännu inte hunnit läsa Hertha så gör det nu! Du har verkligen trevlig läsning framför dig!

Nästa bok ut i Klassiska kvinnor är George Eliot med boken Middlemarch, men jag väntar till september med den!

Inte så bokigt

Jag hade planerat en eftermiddag tillsammans med Fredrika Bremers roman Hertha som jag just nu läser i Klassiska kvinnor.

Men i stället snubblade jag av en händelse in på den här sidan och kom inte därifrån förräns långt långt senare än jag tänkt! Se bara, en massa roliga quiz med litteraturtema! Och skulle du mot förmodan tröttna på alla bokfrågor så finns det en massa annat - Vad sägs tex om Svenska TV-serier, flaggkunskap eller matfrågor.


Utan en tanke - Lotta Thell

Utan en tanke är den första boken i Lotta Thells delvis (?) självbiografiska serie om Eva. Boken kom ut första gången 1998 och har sedan dess haft massor med läsare. Den andra delen, I skuggan av värmen,  har nu även filmastiserats och gick upp på bio i mars tidigare i år.

Eva lever ett hårt och trassligt liv som heroinmissbrukare. Redan som 15-åring tas hon in på Hasselakollektivet för rehailitering. Det här hjälper dock inte Eva ett dugg och hon planerar varje dag sin rymning. Men så en dag träffar hon Annika, vars morfar bor granne med kollektivet.  Hans hästar blir Evas räddning under tiden hon stannar på kollektivet.



Skickade ju efter den här boken från CDON för ett tag sedan, lite sådär på vinst och förlust. Den var lite trögstartad och under första halvan av boken tänkte jag mest att "nä, inga fler böcker i den här serien". Men sen hände det plötsligt något. Kan inte riktigt sätta på fingret på vad, men någonting var det som fångade mitt intresse och nu har jag i stort sett sträckläst hela kvällen! Jag ska absolut läsa fortsättngarna. Har redan varit inne och kikat på CDON igen och där kan man köpa 3 pocket för 99! Det känns ju lägligt! Man kan ju inte annat än vara lite nyfiken på filmen också nu. Någon som sett??

Resterande böcker i serien är;
- I skuggan av värmen
- Bortom ljus och mörker
- Kärleksbarn
- För kärleks skull

Boktips till 8-åring

Min brorsdotter fyller 8 år inom kort och precis som jag gillar hon att läsa. Fantasin är dock inte på topp för tillfället så jag behöver lite boktips som skulle passa henne!


Så, har du några tips på spännande böcker till 8-årig tjej?

Somrig Kulturfyra

Dags för en ny somrig Kulturfyra!

Vilken bok läser du just nu?
Lotta Thells självbiografi Utan en tanke kombinerat med Fredrika Bremers roman Hertha.

Vilken är nästa bok du ska läsa?
Oj, svårt att veta. Brukar inte planera i förväg. Men med tanke på Jorden Runt så blir det troligtvis Bittert arv + något annat. Är nog dags för en deckare nu!

Vilken låt lyssnar du mest på nu?
Lyssnar inte så mkt på musik för tillfället. Blir mest radio och den musik som spelas där.

Har du sett någon film i sommar?
Oh jaaa, massor! Senast sedda på bio Änglar och demoner och senast sedda hemma är den svenska filmen När mörkret faller.

Tille Lille - Mamma Therese Vestlunds dagbok om sin döende baby



Antar att många fler än jag följde Tille under hans sista tid i livet. I den här boken har Tilles mamma Therese Vestlund gjort bok av sina dagboksanteckningar.

Jag hittade den här boken på Bokus av en ren händelse när jag var inne och letade böcker om hudsjukdomar. Den hamnade direkt i varukorgen tillsammans med lite annat smått och gott. Köper du den är du dessutom med och skänker ett bidrag till Tillefonden där pengarna går till forskning inom EB.

Redan första dagen hemma från BB upptäcker Therese en blåsa på Tilles rumpa. Ingen anade då att det här var det första tecknet på en sjukdom med dödlig utgång. Efter att ha träffat ett flertal olika läkare och specialister står det klart - Tille ha den dödliga formen Herlitz av hudsukdomen EB.

Hela helgen har jag ägnat mig åt den här boken. Snabbläst bok där man får ta del av familjens vardag från det att Tille fått sin diagnos och fram tills den dag han går bort. Trots att man vet hur allt slutade läser man ändå dagboksanteckningarna med stort intresse. Det här är en bok som berör, verkligen. Tille har lämnat stora spår efter sig hos väldigt många människor, så även hos mig!

Kvinnan i Jerusalem

Nu lämnar jag Mellanöstern, i utmaningen Jorden runt på 8 böcker,
efter att ha läst ut Kvinnan i Jerusalem som är skriven av
Abraham B. Yehoshua. Vi var ett flertal bloggare som valde just den
här boken och åsikterna har varit minst sagt skilda. Jag tillhör dock den
skaran som faktiskt uppskattade boken och tyckte att den var bra!

En kvinna omkommer i ett bombattentat och förs oidentifierad
till bårhuset. Ingen tycks sakna kvinnan eller ens veta vem hon
var eller vart hon kom ifrån. Bland den döda kvinnans tillhörigheter
hittas en löneavi från ett bageri och en journalist på en tidning får
nys om fallet och anklagar bageriets ledning för att vara okänsliga
som inte bryr sig om kvinnans öde och som kritiserar dem för att inte
engagera sig i fallet. Bageriets HR-chef får då i uppdrag att nysta i fallet
och ta reda på vem kvinnan var och vart hennes närmast anhöriga finns.


Som jag sa så tyckte jag om den här boken. Egentligen var den inte särskilt spännande, men det var ändå något som fick mig att vilja läsa vidare hela tiden. Det blir en aning rörigt med alla personer som istället för namn benämns med titlar, såsom arbetsledaren, HR-chefen, ägaren osv. Annars är språket enkelt och lättläst. Det här är en bok jag rekomenderar!
Kanske skulle man läsa mer Yehoshua?

Kvartalsrapport nr 2 2009

Oj, vad tiden går! Det slog mig inte förräns jag började läsa på andra bokbloggar om nya kvartalsrappoerter att det faktiskt gått tre månader sedan sist.

Antal lästa böcker: 10 st. Samma som första kvartalet. Har inte räknat med barnböckerna jag skrivit om!

Bäst: Mossvikenfruar - Chansen av Emma Hamberg

Sämst: Lust av Elfriede Jelinek

Vi drar vidare till Asien

Dags för ett nytt stopp i Lyrans Jorden runt-Utmaning!

Det är dags att stanna till i Asien. Verkar vara tre intressant böcker som finns att välja på den här månaden. Men jag har bestämt mig för Norwegian Wood av Haruki Murakami. Har läst mycket om den här författaren på diverse bokbloggar och jag har länge tänkt läsa något av honom.

Vilken bok väljer du?

Innan jag drar vidare till Asien skall jag dock läsa klart Kvinnan i Jerusalem. Har ett fåtal sidor kvar bara. Tillhör skaran som faktiskt gillar boken. Läs den!

RSS 2.0