Pojken i soffan - Sonya Hartnett




Jag har precis befunnit mig i Australien i Lyrans Jorden Runt. Valde här att läsa boken Pojken i soffan.


En äldre kvinna, Matilda, kommer hem till sitt lilla hus i Australien. Till sin stora förvåning sitter det en pojke i soffan i hennes vardagsrum. Matilda finner sig snabbt i besöket och bjuder gossen på fika. Med hjälp av alla sina minnessaker berättar hon sitt livs historia för pojken. Sin uppväxt som ensambarn med rika föräldrar, kärleken till den vilda och hemlösa pojken Fjäder och sitt sökande vuxenliv.

Det här är en ungdomsbok som fick Alma-priset 2008. Det är en ganska kort, men intensiv berättelse. Vardagsberättelser blandas med saga och vi får höra om talande djur och andra skogsväsen. Det här är en lite mystisk och samtidigt vemodig bok. Från början förstod jag mig inte riktigt på den, men nu såhär i efterhand är jag glad att jag läste den. Den dröjer sig faktiskt kvar! Jag är absolut inte främmande för att läsa mer av Hartnett, tvärtom! Och att den klassas som ungdomsbok!? Jag vet inte, tycker den kan läsas av alla, gammal som ung. Den är tänkvärd!

Den ovillige fundamentalisten - Mohsin Hamid


I april månad befann sig Lyrans resesällskap i Asien. Jag har hamnat lite efter på resan, men nu har jag läst Den ovillige fundamentalisten och lämnar därmed Asien och far vidare till nästa resstopp, Oceanien. Det här har varit en högst aktuell bok eftersom det i år är precis 10 år sedan terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september 2001.

Boken handlar om Changez, en pakistanier som berättar sin historia för en tyst och något besvärad amerikan på ett café i Lahore i Pakistan. Före den 11 september 2001 var Changez en lyckad pakistansk man med en fin universitetsexamen från Princeton, ett bra jobb på Manhattan, en elegant flickvän och massor av amerikanska vänner. Men efter den 11 september 2001 förändrades allt och alla vänder honom ryggen...

Det här var en halvdryg bok som dock gick snabbt att läsa. Den är skriven i monologform och efter ett tag blir det tjatigt och jag tröttnar lite på språket.
Som jag skrev inledningsvis är det här en högst aktuell bok och den kunde lika gärna ha varit en självbiografi.
Jag tycker om Changez och förfäras av hans öde.
Det här är författarens andra roman, men jag kommer förmodligen inte att läsa fler. I allafall inte den närmaste tiden.

En sannolik historia - Karin Alvtegen

Jag har flera böcker av Karin Alvtegen stående i bokhyllan, men har ändå inte kommit mig för att läsa någon. Har länge varit nyfiken på hennes deckare, men det blev ändå En sannolik historia som blev min första lästa bok av henne. Det här är hennes första bok efter att hon bytte från spänningsgenren till vanlig hederlig roman.


Vi möter Helena som tillsammans med tonårsdottern Emelie driver ett hotell i Norrland. Helena har inte riktigt hittat tillbaka till sig själv efter en slitsam skilsmässa och dottern Emelie längta mest tillbaka till Stockholm.
Vi träffar även Anders, en deprimerad mångmiljonär som efter att ha försökt ta sitt liv, av en slump hamnar på Helenes hotell. Från början är det meningen att han bara ska övernatta en natt, men någonting får honom att vilja stanna kvar.
Granne med Helenes hotell bor Verner, en äldre man som under hela sitt liv varit utstött och ensam. Han hyr en gammal stuga av en äldre dam och riskerar nu att vräkas efter att damen dött och stugan då plötsligt tillhör arvingarna..

Precis när jag började läsa den här boken var jag inte riktigt medveten om att det inte skulle vara en deckare. Detta gjorde ju att jag hade lite andra förväntningar på handlingen och jag väntade hela tiden på att det skulle hända något banbrytande.. Men det gjorde ju inte det... För det här är ju ingen deckare utan en lågmäld, välskriven och väldigt fin roman. Jag tycker väldigt mycket om den och tycker absolut att Alvtegen kan fortsätta i den här genren! Att den har legat etta på Bokustoppen så många veckor i år är ganska förståeligt. Dessutom ingick ju också Karin Alvtegen i min Boktolva!

Hjärtdjur - Herta Müller



Den rumänska författaren Herta Müller fick Nobelpriset i litteratur 2009. Precis som med så många andra pristagare var det här också en något speciell och lite svårläst historia.

Boken utspelar sig under Ceauşescu-regimens tid i Rumänien. Vi får möta fyra studenter, bokens berättarjag, Kurt, Edgar och George, som är väldigt goda vänner. Tillsammans läser de böcker och skriver provocerande dikter. De jagas av polisen Pjele och hans hund med samma namn som han själv. Efter studietiden skiljs vännerna åt och hamnar på lite olika platser. De håller främst kontakten genom att skriva brev till varandra med hjälp av speciella koder, såsom ordet nagelsax och olika hårstrån. Efter hand möts de alla igen..

Som jag skrev inledningsvis brukar jag tycka att de flesta Nobelpristagare är tråkiga och svårlästa. Den här var också en aning svår, men inte på ett tråkigt sätt. Jag håller med flera andra bloggare om att det inte är en bok man sträckläser, man behöver läsa i den lite i omgångar för att kunna smälta och analysera innehållet. Författaren skriver med ett väldigt luddigt och lite poetiskt språk. Kanske är det just det som gör att det känns svårt för mig. Har ju som bekant lite svårt för poesi. Jag tror att Hjärtdjur är en sådan bok man skulle kunna läsa om flera gånger och ändå hitta nya infallsvinklar och budskap varje gång. Dock nöjer jag mig här.. Jag kommer inte läsa den igen...

Faktaböcker till barn

Jag har hittat en fantastiskt fin och givande bok till min vetgiriga 3,5-åring. Smarta små upptäcker världen som är skriven av Birgitta Westin.
Läs mer om den här
Smarta små upptäcker naturen (inbunden)



Jag skulle vilja ha fler tips på bra faktaböcker som passar barn 3-6 år. Har du några idéer?

Läsplanering september 2011

Ny månad och listan har, tro det eller ej, inte fyllts på med något nytt! Hejja hejja!

1. Deckarutmaningen i november bjuder på boken Mord.net av Dan Buthler som jag sprungit på överallt kan tyckas. Nu äntligen får jag chans att läsa den!

2. Det blod som spillts av Åsa Larsson knep plötsligt förstaplatsen på Bokuslistan! Väljer dock att läsa Solstorm, bok nr 1 istället!



Här fortsätter listan med nya böcker som tillhör 2011 års utmaningar!


3. Tolv böcker som ingår i boktolvan skall läsas. Har dock hela året på mig! Inte börjat utmaningen riktigt ännu!

4. Den som känner sig manad kan ta tag i Hertha Müller i Nobelutmaningen! Jag väntar ett tag till!

5. Jorden runt far till Asien i april.

6. Det blir många nya böcker på Bokus lista nu! Kul! Sarahs nyckel.

7. Även Döden skall du tåla intog en första plats. Jag väljer dock att läsa Evas öga.

8. Ny bekantskap på Bokus etta. Kristina Ohlsson med deckaren Tusenskönor. Jag välje dock att läsa bok nr 1 i serien som är Askungar.

9. Sommarens Nobelpristagare är Günter Grass.

10. Mons Kallentoft knep första Bokusplatsen med boken Vårlik. Jag äljer dock att läsa bok nr 1, Midvinterblod.

11. Rudyard Kipling är periodens Nobelpristagare.

12. Jorden runt åker vidare till Oceanien/Australien.

13. Mari Jungstedt ligger etta på Bokus med sin Den farliga leken. Jag väljer dock att läsa bok nr 2 i serien som heter I denna stilla natt.

14. Carin Gerhardsen knep en förstaplats på Bokus med boken Mamma, pappa, barn. Men jag väljer istället att läsa Pepparkakshuset som är hennes första bok.

15. En sannolik historia av Karin Alvtegen tog nu förstaplatsen på Bokus. Perfekt då Karin även ingår i min Boktolva!

16. Jorden runt är igång igen. Dags för Sydamerika.

17. Lite nytt på Bokuslistan. En dag.

18. Huvudjägarna av Jo Nesbö också ny etta på Bokus.

RSS 2.0