Jag är mellan böcker

Jag är just nu mellan böcker. Nattduksbordet gapar tomt!

Jag har fått så otroligt många recensionsex, pocketbyteböcker, bibbliolån och köpeböcker så jag inte vet vilken ände jag skall börja i!? Snart är det ju läggdags med.. Hmmmm... Får ta och bestämma mig snart med andra ord!

Mitt himmelska kramdjur

Katarina Mazettis bok Mitt himmelska kramdjur var den senaste boken jag fick i mitt Pocketbyte-Mini-paket. En tunn och lättläst bok som gick snabbt att ta sig igenom. Det enda jag tidigare läst av Mazetti är Grabben i graven bredvid och Familjegraven vilket gjorde att jag hade en del förväntningar på den här boken!

Ett gäng människor samlas på Saligheten, ett slags läger för sökande själar. Det är Wera, som egentligen är journalist och ser chansen till ett riktigt bra scoop. Det är Madeleine som bär på en stor sorg och en väldigt tung ryggsäck. Det är Bertil, fd läkare och ett antal fler personer. Här på Saligheten håller de sina egna torgmöten och det uppstår häftiga diskussioner men också starka känslor och relationer.

Kände direkt att den här boken påminde en del om Bipaviljongen som jag läste för ett tag sen. Det var ingen bok som föll mig i smaken direkt och inte heller den här. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag inte tycker om, men det är mycket pladder om tro och om predikningar. Saknar spänning som driver handlingen framåt helt enkelt! Men jag blir inte avskräckt från Mazetti inte.. Jag kommer läsa mer av henne!

TemaTrio: Djur



Dags för en ny TemaTrio. Ligger visst en omgång efter ser jag! I den här omgången var det DJUR som stod på programmet.

1. Ulf Nilssons bok Alla små döda djur är en helt underbar bok om djur och om döden. Boken handlar om tre vänner som bestämmer sig för att bilda en egen firma som skall hjälpa alla små döda djur att få en fin begravning. En bra bok att läsa när barnen börjar fundera kring döden.

2. Mannen som kunde tala med hästar av Nicholas Evans är en annan bra bok där djur har en väldigt framträdande roll. Grace och hennes älskade häst Pilgrim skadas svårt i en ridolycka. Den enda som kan hjälpa Pilgrim tillbaka Tom Booker som kan tala med hästar. Längesen jag läste den här boken, men jag minns att den var helt underbar!

3. Ganska svårt att komma på en tredje läst bok som innehåller betydelsefulla djur. Men jag tror att mitt val faller på Berlinerpopplarna av Anne B Ragde. Här är det grisarna som spelar en viktig roll i bokens handling.

Ett halvt liv

Nu har jag läst ut V.S Naipauls roman Ett halvt liv som var årets
andra bok i Nobelpristagarutmaningen. De senast utlästa böckerna
har varit lite halvtråkiga och ganska tunga, så även den här!

Bokens huvudperson Willie Chandran växer upp i Indien
men kommer som 20-åring till London. Han börjar umgås
i lite tvivelaktiga kretsar och uppehåller sig diverse mystiska
klubbar och det är även här han får sina första sexuella
erfarenheter. Willie drömmer också om att skriva, men
hans noveller tas emot ganska svalt av hans läsare. Ana, en
afrikansk kvinna, blir dock intresserad av hans noveller och
efter en tids bekantskap uppstår kärlek dem emellan. Willie
följer med Ana till Afrika och han försöker att få ordning på sitt
liv
och finna sig till rätta. Men efter arton år tillsammans går det
inte längre och Willies liv pråglas återigen av känslor
av vilsenhet...


Som sagt, en ganska långtråkig bok. Bokens handling kretsar mest kring Willies kringflackande och vilsenhet och hans svårigheter att hitta rätt i livet. Rätt så dystert! Handlingen levde upp lite mer efter halva boken ungefär, någonstans efter att han träffat Ana och kommit till Afrika var det lite mer intressant att lägga sig med boken på kvällarna.
Jag kommer förmodligen inte läsa mer av just den här författaren även om jag måste erkänna att jag är liiite nyfiken på forsättningen om Willie Chandrans liv i boken Magisk sådd. Kanske kanske kommer jag låna den nästa gång jag är på biblioteket!?

Nya böcker

Tack till Anderson Pocket som senaste veckan skickat inte mindre än 3 böcker till mig. Tack tack!
Vårens nyheter ser ut som nedan! Lite extra nyfiken är jag ju på boken om Zarah Leander! Johanne Hildebrandts Älskade krig är också en bok jag fingrat på länge, men dessvärre var inte just den en av dem som slank ner i brevlådan! =)

Avårens böcker från Anderson Pocket

Tematrio: Jerusalem



Oj, vad jag har funderat! Min första tanke när Lyran kom med ämnet Jerusalem/Mellanöstern var NNNEEEJJJ!!!! Men efter en bra stunds funderande tror jag ändå att jag kan bidra med en lista!

- Flyga drake skriven av Khaled Hosseini är ju ett självklart val. Boken utspelar sig i Afghanistan.

- Lika självklart är också boken Tusen strålande solar av samma författare. Även denna utspelar sig i Afghanistan. Är det någon som mot förmodan har missat dessa böcker så uppmanar jag er till att genast läsa bägge två!

- Inte utan min dotter som är skriven av Betty Mahmoody är en annan läsvärd bok. Den här boken skall vara en sann historia och utspelar sig i Iran. En amerikansk kvinna åker med sin familj till sin iranske mans hemland för att semestra under ett par veckor. Mot sin vilja blir hon och dottern kvarhållna i landet och maken vägrar släppa tillbaka dem till USA. En rörande historia.

Bokkedjan 9: Böcker

Nu kör jag ett race med Hans Bokkedjor igen! I den här omgången är det Böcker som är utgångspunkten.

1. Detta ämne får mig direkt att tänka på boken jag läser just nu, nämligen VS Naipauls roman Ett halvt liv. Bokens huvudperson Willie lever ett ganska dystert liv i Indien och kommer sedan till London där han drömmer om att bli känd för aitt novellskrivande. Jag har bara kommit lite drygt halvvägs i boken så mycket mer än så vet jag inte ännu!

2. En annan bok där just böcker är väldigt framträdande är ju Vindens skugga, en historisk roman som är skriven av Carlos Ruiz Zafón. Daniels far, en sann bokälskare, tar honom med sig till de bortglömda böckernas gravkammare. Boken Daniel väljer ut från boksamlingen är just boken Vindens skugga och när han läser den öppnar den en helt y värld för honom och han blir genast nyfiken på bokens bakgrund.

3. En annan mycket läsvärd historisk roman är Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier. 16-åriga Griet tar ansällning hos en rik familj för att sköta hushållet, konstnärsateljen och barnen. Just denna handling för ju osökt tankarna till..

4.... Ja, just det. Agnes Grey av Anne Brontës. En ung fattig flicka som kommer till en rik familj för att ta hand om ett gäng stökiga ungar! Ganska likt va!? =)

    Bokomslag för boken Vindens skugga    Bokomslag för boken Flicka med pärlörhänge   

Jorden runt på 8 böcker

Jag har sett att det är flera bokbloggare som bestämt sig för att hänga med på Lyrans nya projekt - Jorden runt på 8 böcker. Detta verkar vara en kul utmaning och eftersom jag älskar utmaningar som har med böcker att göra, och dessutom känner att jag är dåligt beläst på nedanstående författare väljer även jag att deltaga!


Östeuropa i Maj:
Franz Kafka (Tjeckien) - Förvandlingen
Herta Müller (Rumänien) - Hjärtdjur
Alexandr Solzjenitsyn (Ryssland) - En dag i Ivan Denisovitjs liv

Mellanöstern i Juni:
Abraham B. Yehoshua (Israel) - Kvinnan i Jerusalem
Suad Amiry (Palestina) - Sharon och min svärmor
Khaled Hosseini (Afghanistan) - Tusen strålande solar

Asien i Juli:
Kiran Desai (Indien) - Bittert arv
Gao Xingjian (Kina) - Ensam människas Bibel
Haruki Murakami (Japan) - Norwegian Wood

Oceanien i Augusti:
Doris Pilkington (Australien) - Rabbit-Proof Fence
Patrick White (Australien) - Tant Theodora
Keri Hulme (Nya Zeeland) - Benfolket

Sydamerika och Västindien i September:
Gabriel García Márquez (Colombia) - Översten får inga brev
Roberto Bolaño (Chile) - Om natten i Chile
Maryse Condé (Guadaloupe) - Färden genom mangroven

Nordamerika i Oktober:
Toni Morrison (USA) - Älskade
Philip Roth (USA) - Envar
Margaret Atwood (Canada) - Oryx och Crake

Afrika i November:
Chinua Achebe (Nigeria) - Allt går sönder
Nadine Gordimer (Sydafrika) - Min sons historia
Tayeb Salih (Sudan) - Utvandringens tid

Västeuropa i December:
José Saramago (Portugal) - Blindheten
Virginia Woolf (England) - Mrs Dalloway
Per Petterson (Norge) - Ut och stjäla hästar

Nu skall jag genast surfa in på bibliotekets hemsida och se vad som finns att tillgå! Hoppas att det blir ännu fler som hänger med!

Pocketbyte Mini - nr 2

Då har mitt andra paket anlänt! Katarina Mazettis Mitt himmelska kramdjur.Ett kort med ett lite kryptiskt meddelande kom också med paketet. Av det meddelandet att döma borde den här boken finnas med någonstans på Min Hemliga väns bloggsida! Måste genast leta leta leta...




Nåväl, jag är supernöjd även den här gången. Chokladen är uppäten och boken ligger i nattdukslådan där jag för närvarande har fullt med böcker som skall läsas inom kort! =)

TemaTrio: Påskekrim



Det blev inte några deckare för min del den här påsken. Jag hade fullt upp med att läsa klart Agnes Grey och att sedan direkt starta upp med V.S Naipauls Ett halvt liv. Men jag hänger ändå med på Lyrans TemaTrio där ämnet alltså är Påskekrim den här gången. Det gäller att presentera en favoritdeckare, favoritförfattare eller en favoritfigur.

1. Högt upp på min lista hamnar Camilla Läckberg med sina böcker om Patrik Hedström och Erica Falck. Har läst allihop, några bättre och andra sämre. Men jag blir sällan besviken.

2. En annan författare jag har alla böcker av i bokhyllan är Liza Marklund. Där är dock hennes sista böcker olästa ännu så länge.

3. Här väljer jag nog att ta med Håkan Nesser med sin nya gestalt Barbarotti.Ännu så länge bara läst den första boken i serien, men nästa står i bokhyllan på vänt.

Efter att ha genomfört den här TemaTrion slår det mig vad längesen det var jag läste en kriminalroman. Måste genast skynda mig att läsa klart Ett halvt liv så jag kan fortsätta med Stieg Larssons trilogi.

Agnes Grey

Den här periodens bok i klassikerutmaningen är Anne Brontës
första roman Agnes Grey. Boken är precis utkommen på svenska
 och Norstedts förlag var snälla nog och skickade ett exemplar till mig.

Agnes Grey växer upp i en prästfamilj och när hennes far
lyckats förlora familjens besparingar tvingas Agnes ta
anställning som guvernant för att kunna hjälpa till med familjens
vidare försörjning. På den första platsen hon kommer till finns tre
bortskämda barn som Agnes får kämpa mycket hårt med. Efter en
tid förlorar hon detta arbete och kommer till en ny plats. Nu får hon
istället ansvar för två äldre flickor. Även med dessa unga damer
stöter Agnes på problem. Men att den ena flickan är lössläppt och
flörtig och den andra en riktig pojkflicka är inte det som ställer till
det mest för Agnes. Hon träffar nämligen mr Weston, den nya
pastorsadjunkten, och blir förälskad.

Till skillnad från förra periodens bok var den här bokens handling lite lättare att komma in i. Boken är lättläst och går ganska snabbt att läsa ut. Jag brukar ha en del förutfattade meningar om dessa gamla klassiker, men den ÄR bra och den känns trots allt ganska modern. Språket är fint med otroligt långa och målande meningar. Jag blir sugen på att läsa vidare bland systrarna Brontës verk. Finns ju en del att välja mellan!

Boktävling


Vi, de drunknade




Äntligen!! Som jag har kämpat med den här boken alltså. Carsten Jensens storslagna roman Vi, De drunknade imponerade i allafall inte ett dugg på mig. Snarare tvärtom!

På drygt 700 sidor får vi följa ett antal generationer sjömän på deras äventyr någonstans från 1800-talets mitt och ända fram till slutet av andra världskriget. Det är byn Marstal och dess invånare som är bokens centrala punkt. Ja, handlingen... Jag ser ingen handling i boken.

Tycker inte att jag får något grepp alls om den. Den är långtråkig och fruktansvärt segläst. Mest en massa sjöslag och elände. Antar att jag dessutom hade lite förutfattade meningar innan jag började läsa den. Inte direkt min typ av bok. Hade det inte varit för läsutmaningen BokusToppen så hade jag ju aldrig läst den!

Ny BokusTopp

Nu finns det en ny BokusTopp-lista för April att kika på här!

Kanske skulle ta och redovisa för hur det ser ut för min del med tidigare listor!?

Topplista Mars

  • Revolutionary Road av Richard Yates
  • Snömannen av Jo Nesbø
  • Den jag ville ha av Sheila O'Flanagan
  • Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson
  • Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
  • Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson
  • Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist
  • Hedersmord av Björn Hellberg
  • Innan jag dör av Jenny Downham
  • Lipstick jungle av Candace Bushnell

Topplista Februari

  •  Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John 
  • Snömannen av Nesbø, Jo
  • Innan jag dör av Jenny Downham
  • Vi, de drunknade av Carsten Jensen
  • I djävulens sällskap av Peter Robinson
  • Luftslottet som sprängdes av Stieg Larsson
  • Den jag ville ha av Sheila O´Flanagan
  • Tröstaren av Karin Wahlberg
  • Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
  • Innan döden kom av Elizabeth George

Topplista Januari

  •  Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist, John 

  •  Tusen strålande solar av Hosseini, Khaled 

  •  Tröstaren av Wahlberg, Karin 

  •  Vi, de drunknade av Jensen, Carsten 

  •  Luftslottet som sprängdes av Larsson, Stieg 

  •  Flyga drake av Hosseini, Khaled 

  •  Livstid av Marklund, Liza 

  •  Innan jag dör av Downham, Jenny 

  •  Innan döden kom av George, Elizabeth 

  •  Nästan död man av Edwardson, Åke



Ganska många böcker kvar som synes. Men jag ger mig inte!! Hur går det för dig?
 

Bokkedjan 8: Renovering

Oj, den här var svår hörru Hans! Krävdes en del betänketid innan jag kom fram till något. Renovering är som sagt denna kedjas tema.

Renovering förde långt om länge tankarna till boken Vila på gröna ängar som är skriven av Anne B Ragde. Stora renoveringsplaner för den gamla gården smids i boken. Men det går inte riktigt som planerat i slutändan! Att leva på en bondgård för ju naturligtvis tankarna vidare...

... till boken Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti. Bonden Benny och storstadstjejen Desiré blir förälskade och det är ju förstås en rolig kombination! Den här boken har även blivit film. Många böcker blir ju såklart film...

...men den senaste filmatiseringen jag såg var Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. En kanonbok med många vidrigheter, såsom övergrepp, i innehållet.

Samma hemska tema ser vi också i boken Den Tusende gången som är en självbiografi av Ulrika Olson.

Från renovering till övergrepp.. En salig blandning alltså!

           

Vinn böcker




Kvartalsrapport nr 1 2009

Det här blir absolut ingen gedigen kvartalsrapport. Sämsta på länge tror jag minsann!

Antal lästa böcker:  10 st

Bäst: Flyga drake av Khaled Hosseini. Helt enkelt underbar!

Sämst:
Vila på gröna ängar av Anne B Ragde. Inga riktiga bottennapp den här perioden.

RSS 2.0