Samlingar

Jag har precis varit inne på Tradera och vunnit/köpt ytterligare några exemplar i serien Sagan om Isfolket. Har som mål att försöka göra min samling komplett nu under detta året. Har en hel del böcker kvar att köpa. Serien innehåller ju 47 delar så det tar sin lilla tid!

För ett tag sedan bloggade Bokidioten om det här med samlingar. Intressant ämne det här faktiskt. Jag har nog egentligen inte så många samlingar där jag känner att jag verkligen MÅSTE ha alla exemplar. Det är nog Sagan om Isfolket bara. Att jag sedan har alla tex Läckbergs, Marklunds och Dan Browns böcker i hyllan är ju en sak. Men jag känner inte att det är tvunget...

Men visst finns det ju böcker som man känner att man verkligen verkligen vill äga.....

Har ni några böcker som ni samlar på? Några särskilda serier eller en särskild författare där ni har köpt eller har som mål att införskaffa alla exemplar?


Vilken tur!

Wow, jag vann. Otroligt nog vann jag i Bokhorornas tävling igår. Så snart ska även jag få ta del av Handel med döden av Simon Kernick. Ser verkligen fram emot detta!

Eremitkräftorna

134182-47

Nu var redan andra boken i den planerade trilogin av Anne B Ragde utläst. Den här andra boken heter som synes Eremitkräftorna.

Den här boken tar vid precis där den första slutade. Tor fortsätter att driva gården efter moderns död. Torunn har åkt tillbaka till sitt arbete i Oslo, Margido fortsätter sitt jobb som begravningsentreprenör och Erlend är åter tillbaka i Köpenhamn. Allt är som vanligt igen... Eller?!
En dag händer något som gör att Tor får tänka i helt nya banor vad gäller gården. Samtidigt får Erlend och pojkvännen Krumme ett förslag som kan förändra hela deras liv framöver. Och Torunn, hur mycket är hon egentligen beredd att offra för sin nyvunna släkt utanför Trondheim?

Jag är sååå otroligt ledsen att den här boken tog slut så fort. Älskade den verkligen. Hur skall jag klara mig utan Neshovsfolket ändå tills tredje boken kommer.. Och när kommer den?! Den första boken fick 4 av 5 möjliga, men den här tycker jag är ytterligare lite bättre. 5 av 5 möjliga  Så välskriven!

Anne B Ragde har skrivit;

Berlinerpopplarna 2006
Eremitkräftorna 2007

Oj, vad mycket läsning!

134182-46

Visst är det härligt när man går hemma utråkad och väntar på att bebisen skall komma ut och så får man en sådan här trevlig överraskning i brevlådan!

Både nya katalogen från Månadens bok, Vårens böcker 2008 från SvB och även SvB:s tidning nr 2 för i år. Oj, vad mycket trevlig läsning jag har framför mig i eftermiddag!

Ska ta plats i soffan nu meddetsamma!!!

Röda rummet

134182-45

Första boken i årets klassikerutmaning är nu utläst. August Strindbergs första roman Röda rummet var ingen bok som tog mig med storm precis.

Tycker egentligen att boken saknar både handling och huvudpersoner. Det är en salig röra med sorgsna figurer vi får möta. Det är Arvid Falk som i början av boken säger upp sin tjänst för att istället försörja sig inom den litterära banan, vilket är svårare än han trott. Vi träffar även Arvid Falks bror Nicolaus som är helt igenom ond och osympatisk. Det är målaren Sellén som kämpar med att få sina tavlor sålda. Det är Olle Montanus, filosof och bildhuggare och det är Rehnhjelm som kämpar med sitt skådespeleri. Alla dessa karaktärer, och fler därtill, berör handlingen i romanen.

Som sagt, ingen bok som tog mig med storm. Tacksam att jag läst den, men kommer alltså inte att läsa den igen. Ingen handling som lägger sig på minnet. Tycker det var en aningens rörigt med alla olika personer att hålla reda på. En rakt igenom dyster roman som handlar mycket om girighet och hyckleri. 2 av 5 möjliga får den.

August Strindberg har bla skrivit följande romaner;
Röda rummet 1879
Det nya riket 1882
Hemsöborna 1887
Svarta fanor 1907

August Strindberg har bla skrivit följande dramer;
Mäster Olof 1872
Fröken Julie 1888
Ett drömspel 1902

August Strindberg har bla skrivit följande självbiografier;
Tjänstekvinnans son 1886
Inferno 1897

Kyoto och fjärilarna

134182-44

Ännu ett exemplar av böckerna jag fått av Kabusa. Den här gången är det Kyoto och fjärilarna av Lennart Ramberg som jag läst.


Doktoranden Kimi från Göteborg har fått ett uppdrag av sin handledare som går ut på att han skall ta sig till Svalbard och sända upp en stor ballong för att mäta växthusgasen flourmetan i stratosfären. Väl på plats dyker aldrig handledaren upp och Kimi får styra över forskningsprojektet på egen hand. På Svalbard får han även kontakt med miljöorganisationen Serve Earth som är där i samma ärende som han själv.  Men hjälper eller stjälper dem honom? Är de bara intresserade av att uppmärksammas i media? Varför går det inte att få tag på handledaren?
I Sibirien följer en man från ett aluminiumsmältverk deras arbete intensivt. Hans framtid är strängt beroende av att mätningarna misslyckas. Hur långt är man beredd att gå för att undanhålla sanningen?

Behöver jag säga att det här var en riktigt spännande thriller i värsta Dan Brown-anda!? En riktig bladvändare som tog slut väldigt fort. Det är ett högst aktuellt ämne som uppmärksammas. Jag är beredd att ge den 5 av 5 möjliga. Bästa boken hitills i år!


Behandling av böcker

Hittade en intressant diskussion och omröstning hos Bokhororna om hur man egentligen behandlar sina böcker?
Hur gör du? Viker du hundöron? Använder bokmärken? Knäcker pocketryggar? Badar du med dina böcker? Sparar du alla böcker eller kastar/eldar du dem?

Jag är nog ganska pedantisk när det gäller mina böcker.
- Läser jag inbudna böcker med omslag tar jag alltid bort omslaget medans jag läser, för att det inte ska bli skadat eller skrynkligt.
- Använder alltid bokmärke och slår igen boken när jag läst klart. Låter aldrig boken ligga uppslagen. Får rysningar av hundöron...
- Badar aldrig med mina böcker. Huamejja...
- Försöker att aldrig knäcka pocketryggarna.
- Skulle aldrig klara av att kasta eller elda upp mina lästa böcker. Allting sparas, även dem som jag anser är mindre värda att läsa igen. På sin höjd kan jag skänka de till loppis eller liknande, men kasta...nää...

- Äter aldrig medans jag läser och ser alltid till så jag är ren om händerna innan jag öppnar boken.


Berlinerpopplarna

134182-43

Ännu ett bibliotekslån! Det här går ju utmärkt.. Den här gången sprang jag på Berlinerpopplarna av Anne B Ragde när jag botaniserade bland hyllorna.

Boken handlar om tre bröder. De träffas nu, efter 20 år av tystnad, runt sin mors dödsbädd. Det är alltså äldsta sonen Tor som bor kvar på släktgården tillsammans med sin mor och far och numera sköter jordbruket där. Det är Margido, begravningsentrepenör och det är Erlend, yngste sonen som är homosexuell och som numera lever i Köpenhamn. Tiden är kommen för erkännande och överraskningar!

En otroligt välskriven roman måste jag säga. Trots att historien egentligen är otroligt sorglig så vilar det en mysig stämning över boken och den är svår att lägga ifrån sig! Innehåller inte särskilr mycket spänning, men ändå vill man bara läsa vidare hela tiden! Kommer absolut fortsätta med övriga böcker i serien! Den får 4 av 5 möjliga!

Anne B Ragde har skrivit;
Berlinerpopplarna 2006
Eremitkräftorna 2007

Bokfemman vecka 3

Äntligen dags för Malins bokfemmor igen! Den här veckan är temat ordet senaste i all dess mening. Det kan handla om senast lästa, senast köpta, senast påbörjade mm mm.


  • Selma Lagerlöfs roman Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige var senaste boken som jag påbörjade.
  • Berlinerpopplarna av Anne B Ragde påbörjade jag också för ett par dagar sedan. Brukar aldrig läsa flera böcker samtidigt, men kände att jag behövde något att byta av Selma Lagerlöf med!
  • Senaste boken jag kollade upp lite extra är En halv gul sol skriven av Chimamanda Ngozi Adichie. Blev inbjuden till en bokcirkel om den här boken och kände direkt att den måste läsas!
  • Röda rummet av August Strindberg är mitt senast boklån. Tillhör ju läsutmaningen för 2008 så den ska jag försöka tragla mig igenom såsmåningom.
  • Senast lästa bok är som setts på bloggen Generalsekreteraren av Mark Fredel.

Kabusas vårutgivning

Äntligen äntligen har Kabusa kommit ut med sin katalog över 2008 års vårutgivning. Vid första anblick inga direkta "måste-läsas-böcker". Flera av titlarna som nu kommer ut i pocket har jag redan inbudna i bokhyllan. Men men, något smaskigt ska jag nog kunna hitta!


Flera böcker på samma gång!?

För första gången på vääääldigt länge har jag nu flera böcker igång samtidigt! Inte alls likt mig. I vanliga fall läser jag strikt endast en bok i taget för att sedan ta tag i nästa.

Hur gör ni? Läser ni flera böcker samtidigt?

Eftersläntrare

 

En eftersläntrare från Kabusa dök upp i brevlådan igår. Boken Här som kom ut i augusti 2007. Har så himla många läsprojekt nu så den får snällt ligga och vänta ett tag till nu!

Generalsekreteraren

134182-42

En bok som jag måste erkänna jag inte hade särskilt höga förväntningar på. Hade väntat mig en långtråkig läsupplevelse med en hel del politiska inslag, men ack så fel jag hade! Mark Fredel har verkligen lyckats med Generalsekreteraren. Boken utspelas i en miljö som författaren under flera år varit en del av och därför är boken skriven under pseudonym.

I boken möter vi studenten Alex som skall praktisera på Världsbanken och som uppvärmning får börja på UD under ett par veckor. Där får han, tillsynes av en slump, ett dokument som behandlats topphemligt under 40 år i sin hand. Han dras snabbt in i en härva utan dess like och hans liv liknar mer och mer en actionrulle. Parallellt med händelseutvecklingen i nutid blickar författaren även tillbaka på hösten 1961 och när Dag Hammarskjölds plan störtade i Kongo. Har dokumentet Alex fått i sin hand något med kraschen att göra?

Som sagt, glatt överraskad av den här boken. En spännande historia där nutid på ett skickligt sätt vävs samman med historiska händelser 40 år bakåt i tiden. Man funderar flera gånger under läsningens gång på vad som är fiktion och vad som är verkligt!? Ingen vet ju egentligen vad som hände när Dag Hammarskjölds plan störtade. Handlingen fortskrider i ett rasande tempo och man vänder automatiskt blad efter varje sida. 4 av 5 möjliga är den absolut värd.

Nya böcker från Kabusa

Ett nytt bokpaket med smaskiga läsexemplar från Kabusa Förlag damp ner i brevlådan idag. Den här gången var det Lennart Rambergs Kyoto och fjärilarna och Mark Fredels Generalsekreteraren.

                                                                   

Nytt bokpaket




Ett nytt bokpaket hämtat idag! Innehållande bara en enda, men ack så viktig bok! Kristina Hofsten och Lena Lidbeck har skrivit den här otroligt bra och informativa boken som tar upp både graviditeten, förlossningen och sedan barnets sex första år.

Går hem på mammaledighet om en vecka och har då 3 veckor kvar till beräknad förlossning! Så jag får väl plöja igenom den här underbara boken lite fort då!

Kleopatras kam

134182-41

Årets först utlästa bok blev Kleopatras kam skriven av Maria Ernestam. Ännu ett bibliotekslån faktiskt! Den första boken jag läser av denna författare, men absolut inte den sista!

I boken möter vi vännerna Mari, Anna och Fredrik som tillsammans startar företaget Kleopatras kam. Affärsidén går ut på att hjälpa folk med lite allt möjligt man kan tänkas behöva hjälp med. Allt från inredningar till middagsbjudningar. Men en dag stiger en kvinna in på kontoret och ber att dem skall hjälpa henne med ett högst annosrlunda uppdrag - Hon vill att de skall döda hennes man. Efter det här blir ingenting sig likt för vännerna och för deras företag.

En bra bok som lämnar många funderingar efter sig måste jag säga. Svårt att placera in den i något speciellt fack, men jag väljer att sortera den under kategorin Spänningsroman. För visst är det spännande. Inte som en klassisk deckare där en mördare skall avslöjas några sidor från slutet. Den här boken är liksom kuslig och spännande på ett lite annoslunda vis. Rekomenderas varmt. 4 av 5 möjliga.

Maria Ernestam har skrivit;
Caipirinha med döden (2005)
Busters öron (2006)
Kleopatras kam (2007)

Läsutmaning 2008

Jaha jaaa...

Nu har det kommit lite förslag till utmaningar som skall antas under 2008. Amoroso föreslår ett klassikernas år och jag är naturligtvis inte sen med att anta utmaningen!

Kort sagt går det ut på att hon presenterar en författare och en klassiker ungefär varannan månad och så läser vi och skriver om den på våra respektive bloggar! Häng med du också! En bra chans att få läst sånt som man borde, men som aldrig annars blir av!

Först ut nu i januari är August Strindberg med Röda Rummet.



En annan utmaning som jag och Linda funderat på och pratat om är att försöka läsa, säg 5 nobelpristagare, under året.  Vi väljer ut 5 författare som fått nobelpriset i litteratur och väljer sedan en valfri bok av denne.

Har gjort ett förslag på planering. Kom gärna med synpunkter! Annars tycker jag vi kör igång på en gång med Selma Lagerlöf!

1. Selma Lagerlöf - Läses januari till mars
2. Pär Lagerkvist - Läses mars till maj
3. John Steinbeck - Läses maj till augusti
4. William Golding - Läses augusti till oktober
5. J.M Coetzee - Läses oktober till december

Häng med du också! Skriv gärna någon liten kommentar ni som vill delta i någon av utmaningarna, eller båda, så vi vet vilka som är med!

Gott nytt bokår!

                 

Vill passa på att önska alla ett riktigt gott nytt bokår!!!

RSS 2.0