Droppar i folkhavet - Maria Sandel

Det här är periodens bok i Klassiska Kvinnor-utmaningen. Blev ju lite fel ordning n eftersom jag inte har läst förra periodens bok ännu, men den ligger på nattduksbordet nu!

[dropparifolkhavet.jpg]


Droppar i folkhavet gavs ut första gången 1924. Huvudpersonen i boken heter Gerda Spant och är en ung kvinna som oturligt nog blir lurad av en man, Ulrik Isberg. Han gifter sig med henne däför han har fått för sig att hon i hemlighet är hans broders fästmö. Det hela visar sig vara ett missförstånd och Ulrik flyr från Gerda och han tar med sig hela hennes kapital. Till råga på allt upptäcker Gerda att hon då väntar Ulriks barn. Totalt ensam och utblottad hyr hon ett rum hos en Fru Hägg och hennes alkoholiserade son Ansgar och här blir hon kvar. Hon föder så småningom en dotter som får namnet Tora. Tillsammans bildar dessa en ganska unik familj.

Det här var en ganska lättläst och snabbläst bok. Man förstår bokens budskap ganska tydligt. Det är kvinnorna som är starka och männen som är svagast. Nåväl, boken lämnade mig ganska oberörd och det är inget jag kommer läsa igen antar jag!

Sakta men säkert

Har nu kunnat stryka två böcker från den låååånga majlistan! Hoppas hinna med åtminstone en till innan månaden är slut. Antingen Maria Sandel eller Karin Alfredsson!

Persepolis - Marjane Satrapi




I mars månad åkte resesällskpet till Mellanöstern och där har jag dröjt mig kvar ända tills nu. Inte förräns nu för en vecka sedan tog jag tag i Persepolis. Var lite tveksam i början då serier inte är min grej riktigt!

Det här är alltså en självbiografisk serie som tar sin början i Iran år 1979. Vi får följa Marjanes liv i det krigsdrabbade Iran, under hennes tid i Österrike, genom hennes stormiga ungdomstid och till slut när hon återvänder till sitt hemland i 2-årsåldern. Det hinner hända mycket under dessa år.

Jag har läst alla fyra delarna i rask takt. Tyckte om serien måste jag säga. Lärorik, gripande men samtidigt spännande. Kan rekomendera seriealbumet om man söker något snabbläst men smatidigt givande. Boken slutar i mitten av 90-talet och man kan ju inte låta bli att undra hur författaren lever idag, mer än 10 år senare!?

En röd hjältinnas död - Qiu Xiaolong



Den här boken var februari månads bok i Deckarutmaning. Har gått otroligt segt att läsa den och jag är glad över att den äntligen är slut!

Boken är en politisk kriminalroman och huvudpersonerna är poliserna Chen och Yu. Guan Hongying, mönsterarbetare och partimedlem, hittas en dag mördad i en av Shanghais kanaler. Chen och Yu blir de ansvariga för fallet och det blir inte så lätt. Motgångarna avlöser varandra och det verkar inte finnas något motiv till mordet. Ingen verkar dessutom känna Guan närmare. Varken kollegor, partimedlemmar eller grannar har någon information att tillföra fallet.

Som jag sa är det skönt att den här boken äntligen är slut. Jag hade sanslöst svårt att få grepp om den på grund av alla kinesiska namn och platser som omnämns. De flesta namn låter liknande och det var lätt att blanda ihop olika personer med varandra. Jag kommer troligtvis inte läsa mer av Qiu Xiaolong. Politisk litteratur är inget som intresserar mig överhuvudtaget.

Läsplanering maj 2010

Usch, nu börjar det bli alldeles för mycket! =)

1. Elin Wägner var förra periodens författare i utmaningen Klassiska skrivande svenskor. Har dock inte bestämt ännu vilken jag skall läsa av de två det finns att välja på!

2. Den här periodens författare i ovanstående utmaning är Maria Sandel.

3. Nobelpristagartmaningen har kommit fram till Orhan Pamuk.

4. Gao Xingjiang är också fritt fram att läsa nu i ovanstående utmaning som ju är min egen. Dåligt att jag ligger så efter i den utmaningen. Skärpning!  

5. Jorden Runt på 8 böcker fortsätter naturligtvis! Vi styr kosan mot Mellanöstern. Bestämt mig för att läsa Persepolis.

6. Ligger ju dessutom efter på min Jorden Runt. Nu har resesällskapet dragit vidare till Asien. Får skynda på litegranna nu!

7. Ännu mera efter i Jorden runt. Ojojoj... Här gäller Australien/Oceanien.

8. Deckarutmaningen fortsätter. Martin Edwards är månadens författare, men eftersom jag inte läser på engelska så väljer jag istället att läsa Karin Alfredsson som jag ännu inte stiftat bekantskap med.

9. Deckarutmaningen förra månaden bjöd på En röd hjätinnas död av Qiu Xiaolong som jag inte ens hunnit börja i ännu...

10. Ny Bokusetta är Äppeldalen av Deborah Smith så även den läggs till listan över böcker att läsa.

11. Även Syskonkärlek av Sheila O'Flanagan är ny Bokustoppsetta.

12. Yrsa Sirgurdardottir är april månads författare i Deckarutmaningen. Det tredje tecknet har länge intresserat mig så det ska bli intressant detta.

13. Deon Meyer är maj månads deckarförfattare. Död i gryningen verkar vara den första boken på svenska.

14. Alkemisten från Bokuslistan.

15. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Också ny Bokusetta.

16. Utan ett ord ligger också med från Bokus.



Inser att det får bli en runda till bibblan snarast! Måste läsa av lite innan juni månad... =)

Prins Annorlunda - Sören Olsson & Yvonne Brynggård Olsson



Har varit lite dåligt på läsfronten det senaste. Stack nu emellan alla läsmåsten med boken Prins Annorlunda som jag köpte på årets bokrea.

Det här är Sörens och Yvonnes berättelse om Ludvig, deras egen prins Annorlunda som har Down Syndrom. Ludvig är parets första barn och som alla andra nyblivna föräldrar drömmer man om det perfekta barnet. Men första tiden tillsammans med Ludvig blir omvälvande. Vi får ölja familjen från beskedet att deras älskade son har Down Syndrom och fram tills idag när Ludvig  vuxit upp och blivit tonåring.

En härlig bok det här måste jag säga! Lättläst med korta kapitel som innehåller kommentarer och personliga tankar från både Sören och Yvonne. Helt klart läsvärd bok det här!

RSS 2.0